Transcrierea completă a denunțului la adresa lui Donald Trump ce a atras procedura de suspendare

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.09.2019 - 09:40

Comitetul de Informații al Camerei Reprezentanților a SUA a publicat joi raportului de denunțare, în care se susține că președintele Trump s-a folosit de funcția sa pentru a cere unui lider străin informații ce pot intra la „ingerința în alegeri 2020”.

SHARE

Iată raportul integral făcut de denunțător, al cărui nume nu a fost dezvăluit, dar despre care presa americană a scris că este un agent operativ CIA, iar democrații au susținut că s-a oferit să depună mărturie.


„Stimate președinte Burr și președinte Schiff:


Raportez o „preocupare urgentă” în conformitate cu procedurile prezentate în 50 U.S.C. §3033 (k) (5) (A). Această scrisoare este NECLASIFICATĂ atunci când este separată de anexă.

În cursul îndatoririlor mele oficiale, am primit informații de la mai mulți oficiali guvernamentali ai SUA că președintele Statelor Unite folosește puterea funcției sale pentru a solicita ingerința unei țări străine în alegerile din 2020 ale SUA.

Această ingerință include, printre altele, presiunea asupra unei țări străine ca să investigheze unul dintre principalii rivali politici interni ai președintelui. Avocatul personal al președintelui, domnul Rudolph Giuliani, este o figură centrală în acest efort. Procurorul general Barr pare să fie implicat și el.

În ultimele patru luni, peste o jumătate de duzină de oficiali americani m-au informat despre diverse fapte legate de acest efort. Informațiile furnizate aici mi-au fost transmise în cadrul activității oficiale interagenții.

Este de rutină ca oficialii americani care au responsabilitatea pentru un anumit portofoliu regional sau funcțional să împărtășească aceste informații unul cu celălalt pentru a informa factorii de decizie politică și pentru analiză.

Nu am fost martor direct la majoritatea evenimentelor descrise. Cu toate acestea, am considerat că relatările colegilor mei cu privire la aceste evenimente sunt credibile, deoarece, în aproape toate cazurile, mai mulți oficiali au relatat fapte care erau în concordanță între ele.

În plus, o serie de informații în concordanță cu acestea private au fost raportate public.
Sunt profund îngrijorat de faptul că acțiunile descrise mai jos constituie „o problemă gravă sau flagrantă, abuz sau încălcare a legii sau a Ordinului Executiv” care „nu include diferențe de opinii cu privire la chestiuni de politică publică”, în concordanță cu definiția unei „preocupări urgente” în 50 USC §3033 (k) (5) (G). Prin urmare, îmi îndeplinesc datoria de a raporta aceste informații, prin canale legale adecvate, autorităților competente.

De asemenea, mă preocupă faptul că aceste acțiuni prezintă riscuri pentru securitatea națională a Statelor Unite și subminează eforturile guvernului american de a descuraja și contracara interferențele străine în alegerile din SUA.

Din câte știu, întreaga declarație este neclasificată atunci când este separată de anexa clasificată. M-am străduit să aplic standardele de clasificare prezentate în Ordinul Executiv (EO) 13526 și să desprind informațiile despre care știu sau am motive să cred că sunt clasificate în scopuri de securitate națională.

Dacă un marcaj de clasificare este aplicat retroactiv, cred că revine autorității de clasificare să explice de ce s-a aplicat o astfel de marcare și cărei informații specifice aparține.


1. Telefonul prezidențial din 25 iulie

În dimineața zilei de 25 iulie, președintele a vorbit telefonic cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Nu știu care parte a inițiat apelul. Aceasta a fost prima comunicare recunoscută public între cei doi lideri de la un scurt apel de felicitare după ce dl. Zelenski a câștigat președinția la 21 aprilie.

Multipli oficiali ai Casei Albe, cu cunoștințe directe despre apel, m-au informat că, după un schimb inițial de amabilități, președintele a folosit restul apelului pentru a-și promova interesele personale. Și anume, a încercat să-l preseze pe liderul ucrainean să ia măsuri pentru a ajuta la realegerea sa în 2020. Potrivit oficialilor de la Casa Albă care aveau cunoștințe directe despre apel, președintele l-a presat pe dl Zelenski pentru, printre altele:


- Să inițieze sau să continue o investigație privind activitățile fostului vicepreședinte Joseph Biden și a fiului său, Hunter Biden


- Să îi facă un serviciu privind dezvăluirea despre presupusa ingerință rusească în alegerile prezidențiale ale SUA din 2016, care a provenit din Ucraina, cu o solicitare specifică ca liderul ucrainean să localizeze și să predea serverele utilizate de Comitetul Național Democrat (DNC) și examinate de firma americană de securitate cibernetică Crowdstrike, care a raportat inițial că hackerii ruși au pătruns în rețelele DNC în 2016; și


- Să se întâlnească sau să vorbească cu două persoane pe care președintele le-a numit explicit ca trimișii săi personali în aceste chestiuni, domnul Giuliani și procurorul general Barr, la care președintele s-a referit de mai multe ori în tandem.

De asemenea, președintele l-a lăudat pe procurorul general al Ucrainei, domnul Iuri Lutsenko, și a sugerat că domnul Zelenski ar putea dori să-l mențină în poziția sa. (Notă: Începând din martie 2019, domnul Lutsenko a făcut o serie de acuzații publice - multe pe care le-a retras mai târziu - despre activitățile familiei Biden în Ucraina, despre presupusa implicare a oficialilor ucraineni în alegerile americane din 2016 și despre activitățile din Ambasada SUA la Kiev. A se vedea partea IV pentru context suplimentar.)

Oficialii de la Casa Albă care mi-au spus aceste informații au fost profund deranjați de ceea ce reieșea din apelul telefonic. Mi-au spus că există deja o „discuție în desfășurare” cu avocații de la Casa Albă despre cum să trateze apelul din cauza probabilității, în relatarea funcționarilor, că au fost martorii la abuzul de funcție prezidențială pentru câștig personal.

Partea ucraineană a fost prima care a recunoscut public apelul telefonic. În seara zilei de 25 iulie, pe site-ul președintelui ucrainean a fost postată o citire care conținea următoarea linie (traducere din relatarea originală în limba rusă):

„Donald Trump și-a exprimat convingerea că noul guvern ucrainean va putea îmbunătăți rapid imaginea Ucrainei și va finaliza investigațiile privind cazurile de corupție care au împiedicat cooperarea dintre Ucraina și Statele Unite.”

În afară de „cazurile” menționate mai sus despre familia Biden și alegerile din SUA din 2016, oficialii de la Casa Albă mi-au spus că nu au fost discutate alte „cazuri”.

Pe baza înțelegerii mele, au fost aproximativ 12 oficiali ai Casei Albe care au ascultat apelul - un amestec de politicieni și ofițeri de serviciu în Camera de Comunicații a Casei Albe, așa cum se obișnuiește. Oficialii cu care am vorbit mi-au spus că participarea la apel nu a fost restricționată în avans, deoarece toată lumea se aștepta să fie un apel „de rutină” cu un lider străin. Nu știu dacă cineva a fost prezent fizic în timpul convorbirii.

- Pe lângă personalul Casei Albe, mi s-a spus că un oficial al Departamentului de Stat, domnul T. Ulrich Brechbuhl, a ascultat și el apelul.

- Nu am fost singurul non-oficial al Casei Albe care a primit o redare a apelului. După câte știu, mai mulți oficiali ai Departamentului de Stat și ai Comunității de Informații au fost, de asemenea, informați cu privire la conținutul apelului așa cum s-a arătat mai sus.


2. Eforturi pentru a restricționa accesul la înregistrările legate de apel


În zilele următoare apelului telefonic, am aflat de la mai mulți oficiali americani că înalți oficiali ai Casei Albe au intervenit pentru a „bloca” toate înregistrările apelului telefonic, în special transcrierea oficială cuvânt cu cuvânt a apelului - așa cum se obișnuiește - de către Camera de Comunicații a Casei Albe. Acest set de acțiuni mi-a subliniat faptul că oficialii de la Casa Albă au înțeles gravitatea a ceea ce a decurs din apel.

- Oficialii de la Casa Albă mi-au spus că au fost „îndrumați” de avocații de la Casa Albă să scoată transcrierea electronică din sistemul informatic în care astfel de transcripții sunt de obicei stocate pentru coordonare, finalizare și distribuire către oficialii de la nivel de cabinet.

- În schimb, transcrierea a fost încărcată într-un sistem electronic separat, care este altfel folosit pentru stocarea și gestionarea informațiilor clasificate cu un caracter deosebit de sensibil. Un oficial al Casei Albe a descris acest act ca un abuz al acestui sistem electronic, deoarece apelul nu conținea nimic sensibil din perspectiva securității naționale.

Nu știu dacă s-au luat măsuri similare pentru a restricționa accesul la alte înregistrări ale apelului, cum ar fi notele scrise de mână în timp util, luate de cei care au ascultat.


3. Preocupări continue


La 26 iulie, o zi după apel, reprezentantul special al Statelor Unite pentru negocierile din Ucraina Kurt Volker a vizitat Kievul și s-a întâlnit cu președintele Zelenski și cu mai mulți reprezentanți politici ucraineni.

Ambasadorul Volker a fost însoțit la întâlnirile sale de către ambasadorul SUA în Uniunea Europeană Gordon Sondland. Pe baza documentelor multiple ale acestor întâlniri, pe care mi le-au relatat mai mulți oficiali americani, ambasadorii Volker și Sandland au oferit sfaturi conducerii ucrainene cu privire la cum să „navigheze” în privința cererilor pe care președintele le-a făcut domnului Zelenski.

De asemenea, am aflat de la mai mulți oficiali americani că, la aproximativ 2 august, domnul Giuliani s-a deplasat la Madrid pentru a se întâlni cu unul dintre consilierii președintelui Zelenski, Andri Iermak. Oficialii americani au caracterizat această întâlnire, care nu a fost raportată public la vremea respectivă, drept o „continuare” la apelul președintelui cu domnul Zelenski despre „cazurile” pe care le-au discutat.

- În mod separat, mai mulți oficiali ai SUA mi-au spus că domnul Giuliani a avut întâlniri în mod privat cu o serie de alți consilieri ai lui Zelenski, inclusiv șeful Statului Major Andri Bohdan și președintele Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov.

- Nu știu dacă acești oficiali s-au întâlnit sau au vorbit cu domnul Giuliani, dar de către mai mulți oficiali din SUA mi s-a spus că domnul Iermak și domnul Bakanov intenționau să călătorească la Washington la mijlocul lunii august.

La 9 august, președintele le-a spus reporterilor: „Cred că [președintele Zelenski] va încheia o înțelegere cu președintele Putin, iar el va fi invitat la Casa Albă. Și așteptăm cu nerăbdare să-l vedem. El a fost deja invitat la Casa Albă și vrea să vină. Și cred că o va face. Este un tip foarte rezonabil. Vrea să vadă pace în Ucraina și cred că va veni foarte curând, de fapt.”


4. Circumstanțe care au dus la apelul prezidențial din 25 iulie


Începând cu sfârșitul lunii martie 2019, o serie de articole au apărut într-o publicație online numită The Hill. În aceste articole, mai mulți oficiali ucraineni - în special, procurorul general Iuri Lutsenko - au făcut o serie de acuzații împotriva altor oficiali ucraineni și a unor oficiali americani foști și actuali.

Dl Lutsenko și colegii săi au susținut, printre altele:


- Că dețineau dovezi că oficiali ucraineni - și anume, șeful Biroului Național Anticorupție din Ucraina, Artem Sitnik și deputatul Parlamentului Serhi Lesșcenko - au „intervenit” în alegerile prezidențiale din 2016, presupus în colaborare cu DNC și ambasada SUA la Kiev;

- Că ambasada SUA la Kiev - în special, ambasadorul SUA, Marie Yovanovitch, care a criticat organizația domnului Lutsenko pentru acțiunile sale slabe de combatere a corupției - a împiedicat urmărirea autorităților din Ucraina a cazurilor de corupție, inclusiv prin furnizarea unui liste cu nume „care nu trebuiau urmăriți penal” și a blocat procurorii ucraineni să călătorească în Statele Unite în mod expres pentru a-i împiedica să-și prezinte „probele” cu privire la alegerile americane din 2016; și

- Că fostul vicepreședinte Biden l-a presat pe fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, în 2016, pentru a-l concedia pe procurorul general ucrainean Viktor Șokin în vederea invalidării unei probe penale privind Burisma Holdings, o companie de energie din Ucraina, în al cărui comitet director se afla fiului fostului vicepreședinte, Hunter.

În mai multe comentarii publice, domnul Lutsenko a mai spus că dorește să comunice direct cu procurorul general Barr cu privire la aceste aspecte.

Afirmațiile dlui Lutsenko au venit în ajunul primului tur al alegerilor prezidențiale ale Ucrainei din 31 martie. Până atunci, patronul politic al domnului Lutsenko, președintele Poroșenko, îl seconda pe domnul Zelenski la voturi și părea învins. Domnul Zelenski și-a făcut cunoscută dorința de a-l înlocui pe domnul Lutsenko din funcția de procuror general.

La 21 aprilie, domnul Poroșenko a pierdut alegerile în fața dlui Zelenski printr-un vot zdrobitor. Consultați Anexa pentru informații suplimentare.


- De asemenea, a fost raportat public că domnul Giuliani s-a întâlnit în cel puțin două ocazii cu domnul Lutsenko: odată la New York la sfârșitul lunii ianuarie și din nou la Varșovia la mijlocul lunii februarie. În plus, a fost raportat public că domnul Giuliani a vorbit la sfârșitul anului 2018 cu fostul procuror general Șokin, într-un apel pe Skype organizat de doi asociați ai domnului Giuliani.


- La 25 aprilie, într-un interviu pentru Fox News, președintele a numit afirmațiile dlui Lutsenko „mari” și „incredibile” și a declarat că procurorul general „ar dori să vadă asta”.


La 29 aprilie sau aproximativ, am aflat de la oficialii americani cu cunoștințe directe despre situație că ambasadorul Yovanovitch fusese rechemată brusc la Washington de către oficialii superiori ai Departamentului de Stat pentru „consultări” și, cel mai probabil, va fi înlocuită.

- În același timp, am aflat și de la un oficial din SUA că „asociații” domnului Giuliani încercau să ia legătura cu echipa lui Zelenski.

- La 6 mai, Departamentul de Stat a anunțat că ambasadorul Yovanovitch își va încheia misiunea la Kiev „așa cum era planificat”.

- Cu toate acestea, mai mulți oficiali ai SUA mi-au spus că, de fapt, misiunea ei a fost redusă din cauza presiunii care decurgea din acuzațiile domnului Lutsenko. Ulterior, domnul Giuliani a declarat într-un interviu cu un jurnalist ucrainean publicat la 14 mai că ambasadorul Yovanovitch a fost „înlăturat ... pentru că a luat parte la acțiuni împotriva președintelui”.


La 9 mai, The New York Times a raportat că domnul Giuliani a planificat să călătorească în Ucraina pentru a presa Guvernul ucrainean pentru a continua investigațiile care ar ajuta președintele să fie reales în 2020.

- În multitudinea sa de declarații publice care au condus la și în urma publicării acestui articol, domnul Giuliani a confirmat că este concentrat pe încurajarea autorităților ucrainene să continue cercetările privind presupusa ingerință ucraineană în alegerile americane din 2016 și presupusa infracțiune a familiei Biden. 12

- În după-amiaza zilei de 10 mai, președintele a declarat într-un interviu pentru Politico că intenționează să vorbească cu domnul Giuliani despre călătorie.
- Câteva ore mai târziu, domnul Giuliani și-a anulat public călătoria, susținând că domnul Zelenski a fost „înconjurat de dușmani ai președintelui [SUA] și ai Statelor Unite”.


La 11 mai, domnul Lutsenko s-a întâlnit timp de două ore cu președintele ales Zelenski, potrivit unui postări publice câteva zile mai târziu de către domnul Lutsenko. Dl Lutsenko a declarat public că i-a spus domnului Zelenski că dorește să rămână în funcția de procuror general.


Începând cu jumătatea lunii mai, am auzit de la mai mulți oficiali americani că sunt profund îngrijorați de ceea ce li se părea că este o ingerință a domnului Giuliani în procesele de luare a deciziilor de securitate națională, angajându-se cu oficialii ucraineni pentru a transmite mesaje înainte și înapoi între Kiev și președinte. Acești oficiali mi-au mai spus:


- Că oficialii Departamentului de Stat, inclusiv ambasadorii Volker și Sondland, au vorbit cu domnul Giuliani într-o încercare de „a reține daunele” la securitatea națională a Statelor Unite;

- Că în această perioadă ambasadorii Volker și Sandland s-au întâlnit cu membri ai noii administrații ucrainene și, pe lângă faptul că au discutat probleme politice, au încercat să ajute liderii ucraineni să înțeleagă și să răspundă diferitelor mesaje pe care le primeau de pe canalele oficiale americane pe de-o parte, și de la domnul Giuliani pe de altă parte.

În același interval de timp, mai mulți oficiali americani mi-au spus că administrația ucraineană a fost condusă să creadă că o întâlnire sau un apel telefonic între președinte și președintele Zelenski ar depinde de faptul dacă Zelenski arăta dorința de a „juca mingea” pe problemele făcute publice de domnul Lutsenko și domnul Giuliani. (Notă: Aceasta a fost înțelegerea generală a stării de lucruri pe care mi-au transmis-o oficialii americani de la sfârșitul lunii mai până la începutul lunii iulie. Nu știu cine a transmis acest mesaj conducerii ucrainene sau când.) A se vedea anexa pentru informații suplimentare.


La scurt timp după inaugurarea președintelui Zelenski, a fost raportat public că domnul Giuliani s-a întâlnit cu alți doi oficiali ucraineni: procurorul special anticorupție al Ucrainei, domnul Nazar Kholodnitski și un fost diplomat ucrainean numit Andri Telizhenko.

Atât domnul Kholodnitski, cât și domnul Telizhenko sunt aliați ai domnului Lutsenko și au făcut afirmații similare în seria de articole menționate mai sus în The Hill.

La 13 iunie, președintele i-a spus lui George Stephanopoulos, de la ABC, că ar accepta informații dăunătoare cu privire la rivalii săi politici de la un guvern străin.

La 21 iunie, domnul Giuliani a replicat: „Noul președinte al Ucrainei încă tace cu privire la investigarea ingerinței ucrainene în 2016 și despre presupusa dare de mită a lui Biden către Poroșenko. Este timpul pentru conducere și investigare a ambelor probleme dacă doriți să știți modul în care Ucraina a fost abuzată de Hillary și oamenii lui Clinton.”

La mijlocul lunii iulie, am aflat de o schimbare bruscă a politicii în ceea ce privește asistența acordată de SUA pentru Ucraina. Consultați Anexa pentru informații suplimentare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te