Traficul pe podul Kerci a fost reluat la scurt timp după ce a fost suspendat de autoritățile ruse

DE Alexandru Pop | Actualizat: 22.07.2023 - 12:23
Autorităţile ruse nu au spus motivul pentru care au suspendat circulaţia pentru câteva ore pe podul Kerci, care a fost avariat luni în urma unor explozii - Foto: Profimedia Images

Traficul rutier pe podul care leagă Rusia de peninsula Crimeea a fost reluat după ce a fost suspendat pentru scurt timp sâmbătă, relevă un canal oficial rusesc Telegram.

SHARE

Autorităţile ruse nu au precizat motivul pentru care au suspendat circulaţia pentru câteva ore pe acest pod avariat în urma unor explozii luni. Podul fusese de curând repus în funcţiune completă, după ce a fost avariat într-o explozie cu bombă în octombrie trecut.

Anterior, agenţiile internaţionale de presă anunţaseră că traficul pe podul peste strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula anexată Crimeea de sudul Rusiei, a fost suspendat provizoriu de teama unui nou atac, precum cel care a avut loc luni, atac atribuit de Moscova, Kievului, anunță agenția Reuters, citată de Agerpres.

Traficul pe podul peste strâmtoarea Kerci a fost reluat la scurt timp după ce a fost suspendat

„Circulaţia automobilelor pe podul Crimeei a fost suspendată provizoriu", se menţiona într-un document postat pe un cont oficial de Telegram care raportează de obicei situaţia de pe pod, potrivit EFE și Agerpres.

Unul dintre canalele de propagandă a relatat că toţi cei aflaţi pe pod şi în zona de control sunt îndemnaţi să-şi „păstreze calmul şi să urmeze instrucţiunile forţelor de ordine".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat vineri că podul peste strâmtoarea Kerci este o infrastructură „ostilă", construită în afara dreptului internaţional, de aceea „trebuie neutralizată".

Citește și: VIDEO Rusia acuză Ucraina, SUA și Marea Britanie pentru atacul asupra "Podului lui Putin"

Leonid Sluţki, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), a apreciat sâmbătă că astfel de declaraţii ar însemna că Zelenski îşi asumă responsabilitatea pentru "terorism internaţional".

Tocmai astfel a calificat preşedintele rus Vladimir Putin atacul comis luni împotriva podului, cu ajutorul a două drone marine, ceea ce a forţat suspendarea temporară a traficului rutier, reluat ulterior parţial pentru autoturisme.

Putin a avertizat că Rusia va răspunde „negreşit" Kievului, iar, în ultimele zile, ca răzbunare, armata rusă a bombardat terminale portuare ucrainene de la Marea Neagră, distrugând, printre altele, cantităţi importante de cereale destinate exportului.

Citește și: Circulația este oprită pe Podul Crimeei, după ce s-au auzit mai multe explozii

Acesta a fost al doilea atac împotriva infrastructurii de 19 kilometri, inaugurată în mai 2018 şi alcătuită dintr-o structură duală, rutieră şi feroviară.

În octombrie 2022, un camion cu explozibili la bord a explodat pe pod, ucigând cinci persoane şi declanşând o campanie rusă de bombardamente aeriene de lungă durată care a vizat în special infrastructura energetică a Ucrainei.

Luni, două persoane au murit în atacul asupra podului, un cuplu din regiunea Belgorod din Rusia, în timp ce fiica lor în vârstă de 14 ani a fost rănită.

În acelaşi timp, postul de televiziunea ucraineană Kanal 24 a transmis sâmbătă dimineaţă că un incendiu de amploare a fost semnalat de locuitori la Simferopol, cel mai important oraş din peninsula Crimeea, iar în localitatea Oktiabrskoie a luat foc un depozit de carburant. Administraţia prorusă din peninsula anexată nu a făcut niciun comentariu deocamdată la aceste incendii.

Reţele de social media comunică despre un incendiu şi posibile lovituri în zona aerodromului şi a depozitului de petrol din apropierea satului Oktiabrskoie, situat la aproximativ 43 km de Simferopol, transmite Unian.

Ucraina a încercat să lanseze un atac cu drone asupra „infrastructurilor" din centrul Crimeei sâmbătă, a declarat guvernatorul regiunii, instalat de Rusia, Serghei Aksionov, citat de Reuters și Agerpres. El a spus că atacul a vizat infrastructuri din localitatea Krasnogvardeiskoie, nu departe de centrul peninsulei, fără a oferi detalii. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te