Totul se concentrează acum în sudul Ucrainei. Defensiva rusă ar putea să fie fragilă

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.07.2023 - 10:38
Totul se concentrează acum în sudul Ucrainei - Foto: Pexels/Serhii Bondarchuk

Forțele ruse au angajat aproape în totalitate Gruparea de forțe din Est rusă în sudul Ucrainei. Observatorul militar ucrainean Konstantin Mashovets a spus că Gruparea de forțe de Est este compusă din Armata a 5-a Combinată (CAA), a 35-a, a 36-a și a 29-a.

SHARE

Toate armatele acestea sunt din Districtul Militar de Est.

Totul se concentrează acum în sudul Ucrainei

Institutul pentru Studiul Războiului nu poate confirma componența exactă a Grupării de Forțe de Est, deși continuă să pară că această structură de comandă a direcției operaționale este în mare parte coextensivă cu Districtul Militar de Est (EMD).

Mashovets a susținut că Divizia 127 de pușcaşi motorizaţi și Divizia 60 de pușcaşi motorizaţi operează de-a lungul graniței administrative dintre regiunile Zaporooje și Donețk și că cealaltă unitate principală, Brigada 57-a de pușcaşi motorizaţi, operează la sud de Bahmut.

Divizia 127 și Brigada 60 operează în zona de graniță din Regiunea Zaporoje - Regiunea Donețk. Rusia a afirmat anterior că Brigada 57 de pușcași motorizaţi a operat pe flancul sud al lui Bahmut.

Citeşte şi: VIDEO 500 de zile de război în Ucraina. Rușii au pierdut 200.000 soldați, 4000 tancuri, 600 aeronave

Mashovets a declarat că Brigada 38 de pușcași motorizaţi şi Brigada 64 de pușcaşi motorizaţi, dar și Brigada 69 separată de acoperire sunt desfășurate în vestul regiunii Zaporaoje și că Brigada 37 de pușcaşi motorizaţi și Brigada a 5-a separată de tancuri sunt desfășurate în zonele de tancuri separate Novokaly, din sud-estul oraşului Novokaly. în vestul Regiunii Doneţk.

Elemente semnificative ale celei de-a 35-a divizii operează probabil de-a lungul frontului Zaporoje. Statul Major al Armatei Ucrainei a raportat anterior, pe 19 martie, că elemente ale Brigăzii 37 de puști motorizate se vor desfășura în vestul Regiunii Donețk.

ISW continuă să enumere coruprile de armate ruseşti şi locul unde sunt ele desfăşurate, în sud-estul Ucrainei.

Citeşte şi: Maia Sandu, la 500 de zile de război în Ucraina: „Ucraina va învinge. Ucrainenii sunt oamenii păcii”

Astfel, aproape întreaga putere de luptă a EMD este dedicată apărării împotriva contraofensivelor ucrainene, în primul rând în sudul Ucrainei.

Desfășurarea aproape în totalitate a Grupării de forțe de est a Rusiei și a elementelor SMD extinse, pe linia frontului, în sudul Ucrainei, sugerează că apărarea rusă din sudul Ucrainei ar putea fi fragilă.

Raportul lui Mashovets sugerează că singura rezervă pe care armata rusă o menține în sudul Ucrainei este formată din elemente ale Armatei 29 de arme combinate – cea mai mică armată de arme combinate din Districtul Militar de Est care are o singură brigadă de manevră: Brigada 36 de pușcași motorizaţi.

Nu e de netrecut

Elemente ale Brigăzii a 36-a de pușcași motorizaţi au participat la bătălia de la Kiev, la începutul anului 2022, și au luptat lângă Vuhledar, la începutul anului 2023 și, prin urmare, sunt probabil degradate.

Apărarea rusă din sudul Ucrainei, deși formidabilă, nu este de netrecut. Forțele ruse din sudul Ucrainei ar trebui probabil să se retragă pe poziții defensive pregătite fără sprijin semnificativ din partea rezervelor operaționale, dacă forțele ucrainene ar reuși o descoperire operațională.

Retragerea în contact este o sarcină militară extrem de dificilă și nu este clar dacă forțele ruse aflate în contact s-ar putea retrage cu succes din primele linii, pe alte linii pregătite în bună ordine, mai ales dacă acele forțe - și forțele din spatele lor, în eșalon - sunt uzate. 

ISW a evaluat anterior că forțele ucrainene realizează probabil un efort beligerant gradual, pentru a degrada sistematic puterea de luptă a Rusiei, în sudul Ucrainei în timp, crescând fragilitatea apărării ruse.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te