SUA cere control american complet asupra TikTok, altfel, aplicația va fi interzisă. Secretarul american al Comerţului, Howard Lutnick, a declarat joi, într-un interviu pentru CNBC, că TikTok va fi interzis în SUA dacă China nu va aproba un acord privind vânzarea platformei către o entitate americană.
TikTok va fi interzis în SUA. China, presată să vândă aplicația cu 2.000.000.000 de utilizatori
„China poate păstra o mică parte, sau ByteDance poate rămâne cu o mică participaţie, dar, în esenţă, americanii vor controla tehnologia, iar americanii vor deţine algoritmul.
Dacă Beijingul aprobă acest acord, atunci el se va concretiza. Dacă nu, TikTok va fi închis. Iar aceste decizii vor fi luate foarte curând”, a afirmat Lutnick.
Sursa foto: Profimedia images
Aplicația are peste 2.000.000.000 de utilizatori în întreaga lume
TikTok, deținută de compania chineză ByteDance, este utilizată de peste 170 de milioane de americani, și peste două miliarde de utilizatori în întreaga lume, însă autoritățile americane consideră că actualul control chinez asupra aplicației reprezintă un risc de securitate națională.
În acest context, Washingtonul cere transferul integral al tehnologiei și algoritmului TikTok către o companie americană. Deși discuțiile pentru vânzare au avansat în primăvară, negocierile s-au blocat după ce China a transmis că este puțin probabil să aprobe tranzacția, în special în contextul tensiunilor comerciale tot mai dure cu SUA.
Conform declarațiilor lui Lutnick, viitorul aplicației TikTok în SUA este acum complet dependent de decizia autorităților chineze. Dacă Beijingul refuză aprobarea acordului de vânzare, „TikTok va intra în întuneric”, a conchis oficialul american.
Citește și: Un bogătaș vrea să cumpere TikTok. China analizează oferta primită de la miliardar
Trump a extins termenul până pe 17 septembrie
Președintele Donald Trump a anunțat în iunie o prelungire cu 90 de zile a termenului-limită pentru tranzacție, până la 17 septembrie 2025, deși legea adoptată în 2024 impunea vânzarea sau interzicerea aplicației până la 19 ianuarie 2025, dacă nu exista un progres semnificativ.
Unii congresmeni democrați contestă această decizie, susținând că președintele nu are autoritatea legală de a modifica termenul stabilit prin lege. De asemenea, ei acuză că actualul acord propus nu respectă cerințele legale privind transferul integral al proprietății și tehnologiei către o entitate americană.
Citește și: Trump prelungeşte, din nou, funcţionarea TikTok în SUA. Până când poate fi folosită aplicația?
Departamentul de Justiție renunță la acțiunile împotriva Apple și Google
În paralel cu tensiunile legate de TikTok, procurorul general Pam Bondi a transmis scrisori oficiale către Apple, Google și alte companii implicate în distribuirea aplicației, informându-le că Departamentul de Justiție renunță definitiv la orice acțiuni legale împotriva lor, chiar dacă ar fi fost implicate în eventuale încălcări ale legii privind TikTok.