Thomas Waitz, co-președintele „Verzilor”: Susținerea Ucrainei cu arme, o politică activă pentru pace

DE Remus Cernea | Actualizat: 07.07.2022 - 22:11
Thomas Waitz, co-președintele „Verzilor” / FB

Thomas Waitz este europarlamentar din Austria și un vechi prieten al României. Ne-a vizitat țara de mai multe ori, iar sâmbătă, 9 iulie, va participa la un eveniment privind Viitorul Pădurilor din România (The Future of Romania’s Forests) ce va avea loc la Iași.

SHARE

Newsweek: Felicitări pentru alegerea în calitate de co-președinte al Verzilor Europeni! Vă rog să ne spuneți care sunt principalele dumneavoastră proiecte.

Citește și: EXCLUSIV Comisarul european pentru mediu: România poate adopta un oraș ucrainean pe care să-l refacă

Thomas Waitz: Principalul lui proiect în următorul an va fi construcția și susținerea partidelor noi verzi sau a partidelor existente verzi din zona Europei de Est și de Sud. Noi, verzii europeni, am avut campanii de mare succes la ultimele alegeri europarlamentare în special în 12 state ale Uniunii Europene ceea ce reprezintă în mod clar o insuficientă reprezentare a unor puncte de vedere diferite sau unor realități societale pe care le avem în UE. Astfel că acesta este una dintre principalele mele priorități iar pasul următor este pregătirea următoarelor alegeri europarlamentare din anul 2024. Noi suntem cu toții un singur partid împreună Partidul Verde european.

Citește și: VIDEO Veteran din Afganistan, voluntar în războiul din Ucraina. Lecție de luptă pentru Newsweek

Desigur sunt partide verzi la nivel național, iar cum în anumite țări partidele verzi sunt la putere sau în opoziție va fi destul de dificil și provocator să construim campania pentru 2024 astfel încât ea să includă ambele tipuri de discursuri, și pe cel de opoziție și pe cel de partide aflate la putere, dar și narațiunile partidelor care nu se află în parlamentele naționale.

Newsweek: Care sunt gândurile și sentimentele dumneavoastră privind la ceea ce se întâmplă în Ucraina în legătură cu acest război teribil pe care Rusia la început?

Thomas Waitz: Sunt foarte afectat! Sunt un copil al ‘războiului rece’. Am crescut în Austria iar pe vremea aceea erau două blocuri politice, cel occidental și cel sovietic, care aveau îndreptate unul spre celălalt mii de focoase nucleare. Astfel că personal acest război din Ucraina mă afectează foarte mult, iar la nivel politic este de nedescris. Este o situație oribilă. Orice război este o situație oribilă dar o astfel de agresiune brutală a unui stat vecin nu am mai văzut în Europa de când Hitler a atacat Polonia în 1939. Noi, verzii, am vorbit foarte mult contra proliferării armelor de distrugere în masă, inclusiv a armelor nucleare, iar acum vedem cum singura țară care a cedat vreodată propriile arme nucleare este atacată tocmai de vecinul căruia i-a cedat acele arme nucleare. Iar acesta este un mare pas înapoi.

Newsweek: Da, iar Rusia a și semnat memorandumul de la Budapesta în 1994 prin care a garantat la acea vreme integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Thomas Waitz: Așa este. Iar acest lucru înseamnă că nu ne mai putem baza pe nici un acord și pe nici un contract pe care l-am făcut vreodată cu Rusia. Ne așteptăm acum ca toate aceste acorduri să fie nerespectate sau să fie puse sub semnul întrebării. Rusia a acționat în totală lipsă de respect față de toate regulile internaționale și de toate legile internaționale și pune sub semnul întrebării pacea mondială și ordinea internațională stabilită după 1945. Acesta nu este doar un atac asupra Ucrainei, este un atac asupra tuturor valorilor europene și este un atac la adresa păcii globale.

Newsweek: Ce credeți că ar putea face partidele verzi din întreaga Europă pentru a ajuta Ucraina, pentru a ajuta refugiații, pentru a contribui la reconstrucția acestei țări după război? Sperăm că războiul nu va mai dura mult și că Ucraina va fi victorioasă, dar ce credeți că ar putea face verzii în plan politic în plan economic sau prin orice alt tip de suport pe care l-ar acorda Ucrainei?

Thomas Waitz: În special unde suntem la guvernare am luat decizii clare de a susține Ucraina pe toate căile prin care putem ajuta. Acestea sunt decizii diferite de la o țară la alta pentru că avem circumstanțe politice diferite, dar am susținut inclusiv sprijinul militar acordat Ucrainei pentru că articolul 51 din Carta Națiunilor Unite ne oferă o clară motivație pentru dreptul de a te autoapăra. Acesta este un război neprovocat, o agresiune asupra unei țări neutre și independente. Este nu doar datoria noastră, dar și un lucru fundamentat moral să sprijinim Ucraina.

Newsweek: Chiar și fără articolul 51, chiar dacă el nu ar exista este o motivație morală pentru a susține Ucraina.

Thomas Waitz: Exact! Mulți dintre noi, verzii, provin din mișcări pacifiste și au idealuri pacifiste, dar trebuie să înțelegem că lumea nu se suprapune peste idalurile noastre despre o coexistență pașnică a oamenilor pe întreaga planetă. Iar asta ne pune într-o situație foarte dificilă. Pentru că susținem în mod clar ideea de negocieri pentru a construi și pentru a păstra pacea și iar la un moment dat va veni și timpul pentru negocieri în vederea reconstruirii păcii. Până la urmă, războiul acesta cald se va termina. De fapt când este vorba de o putere nucleară nici nu sunt alte opțiuni în afara negocierilor pentru că în cele din urmă Planul B este unul de negândit (pentru că ar putea fi un război total).

Newsweek: Dar atunci când ai un stat agresor trebuie să te aperi. Sunt, de asemenea, pacifist dar consider că democrațiile trebuie să aibă cele mai puternice armate pentru a putea să apere drepturile și libertățile noastre pentru că în caz contrar întreaga planetă va deveni o Coree de Nord.

Thomas Waitz: Exact! Chiar dacă ar putea să sune contradictoriu dar susținerea Ucrainei cu arme este o politică activă pentru pace. Acest lucru verzii l-au o făcut clar de fiecare dată când am avut responsabilitate guvernamentală: acesta este punctul de plecare pe care îl susținem.

Mai mult, realitatea ne arată că dependența de combustibil fosil nu numai că a cauzat cea mai mare criză la nivel planetar, care este criza climatică, dar ne pune totodată în situația de a avea o dimensiune de securitate care ne amenință propria securitate prin această dependență de combustibili fosili. Chiar dacă nu ne concentrăm doar asupra Rusiei ca regim autoritar al lui Putin, și dacă ne uităm la celelalte sursă de combustibili fosili, cele mai multe dintre ele sunt state autoritariste sau monarhii feudale sau dictaturi. Astfel că dependența este una mai largă decât doar cea față de Rusia. Ceea ce trebuie să oferim acum ca politicieni verzi sunt soluțiile pentru a ieși din aceasta amenințare de securitate foarte mare și din această dependență.

Investițiile în regenerabile au pregătit și vor pregăti și mai mult acest drum către independența energetică pentru că și aceia care nu sunt foarte interesați de tema climatică au realizat în cele din urmă că dependența de combustibili fosili este o problemă mult mai amplă decât doar cea legată de mediu. Este și o temă economică pentru că trimitem miliarde și miliarde de euro regimurilor autoritariste și este o problemă socială pentru că cresc facturile la energie care pun cetățenii într-o situație extrem de dificilă. Iar acest lucru este legat de dependența noastră față de combustibili fosili care reprezintă o problemă de securitate și este o problemă care ține de mediu. Așadar, toate aceste crize sunt puternic legate între ele. Și sunt toate legate de problema combustibililor fosili iar noi, verzii, aducem soluții. Vedeți că oriunde suntem într-un guvern am implementat politici active pentru a investi în regenerabile, în izolarea termică a clădirilor, pentru a reduce consumul de energie și pentru a sprijini cetățenii care au probleme în a-și plăti facturile de energie, ceea ce generează situații sociale complicate.

Newsweek: Iar acesta război din Ucraina între anumit sens va accelera tranziția către regenerabile

Thomas Waitz: Da, așa este, pentru că este o schimbare.

Newsweek: Germania și alte țări aproape toate țările membre ale Uniunii Europene au spus că vor o opri legăturile economice cu Rusia în ceea ce privește energia. Iar asta va putea accelera tranziția către regenerabile.

Thomas Waitz: Deja se întâmplă asta și prin sancțiunile foarte drastice față de Rusia. Vedem că în cazul crizei financiare ne-a luat ani de zile să reacționăm la nivelul UE. În criza Covid-19 ne-a luat luni de zile să reacționăm la nivel european, însă în această situație a agresiunii lui Puțin asupra Ucrainei, ne-a luat doar câteva zile să reacționăm. Nu ai ocazia prea des să descrii o acțiune a Uniunii Europene ca fiind agilă, dar în acest caz am stat cu toții uniți. Sigur, au fost anumite nuanțe și diferențe. Dar asta se datorează diversității pe care o avem în Uniunea Europeană. Însă în ceea ce privește întrebările esențiale am stat uniți. Și am vorbit pe un singură voce. Unitatea Uniunii Europene nu a fost niciodată atât de puternică precum este acum.

Newsweek: De ce Europa și umanitatea au nevoie de partidele verzi în secolul 21 ca abordare politică?

Thomas Waitz: Suntem partide complet detașate de interese parțiale. Nu acceptăm donații mari, nu datorăm nimic sectoarelor industriale sau și nimănui altcuiva. Tot ceea ce facem în politicile noastre se bazează pe convingerile noastre și pe ceea ce putem oferi pentru a rezolva crizele realităților prezente.  Suntem o organizație foarte largă și ar putea fi anumite excepții. Dar unde găsim scandaluri de corupție în cazul politicienilor verzi ? În Europa nu sunt astfel de cazuri. Noi chiar vorbim serios. Nu suntem în politică pentru a face bani. Nu suntem în politică pentru interese personale sau pentru interese ascunse, ci doar pentru a servi cetățenii.

Am făcut multe lucruri bune iar uneori poate că am făcut și greșeli, dar am fost mânați de bună credință chiar și când am făcut acele greșeli. Important este că oferim concepte coerente pentru a aborda sfera multidimensională a crizelor pe care le avem azi. Poate că nu ajută prea mult să reamintim faptul că noi susținem independența energetică a țărilor încă de acum 30 de ani cel puțin. Sau faptul că noi vorbim despre criza climatică tot de acum 30 de ani. Avem experiență, avem expertiză, și în multe cazuri în orașe, în regiuni, în guverne naționale am dovedit că vorbim serios și că chiar venim cu soluții. Acestea sunt principalele oferte ale noastre pentru cetățeni. Privim întregul tablou care include economia, ecologia și problemele sociale ca parte a aceleiași soluții. Iar aceasta este o contribuție importantă pentru viitorul societăților noastre.

Newsweek: Ce le-ați spune oamenilor în special tinerilor pentru a se implica în politică? De ce ar trebui să se alăture politicii? De ce ar trebui să le pese de ceea ce se întâmplă în țările lor? Iar vorbind despre România, ce le-ați spune cetățenilor români și în special tinerilor pentru a-i inspira să se implice în politică?

Thomas Waitz: Din nefericire politica în multe părți ale Europei poate mai mult sau mai puțin peste tot s-a discreditat pe sine însăși de a lungul ultimelor secole. Am văzut atât de multe cazuri în care nu a fost o competiție între cele mai bune idei sau o competiție între diferite ideologii politice sau diferite puncte de vedere în societate care să fie reflectate în procesele democratice. Dar am văzut atât de des că votul cetățenilor a fost vândut pentru interese private sau corporatiste. Iar asta a discreditat politica atât de mult încât înțeleg foarte bine că mulți tineri nu consideră că politica face sens pentru a se implica. Dar aș spune că asta este o concluzie eronată. Tocmai noile generații ar trebui și să dovedească că există o politică diferită și că poți face o politică între un mod diferit și cred că uneori tinerii își subestimează impactul.

Mișcările civice privind criza climatică pe care le-am văzut între 2018 și 2020 au reprezentat cea mai influentă forță pe care le am pe care am văzut-o în Uniunea Europeană. Nu partidele, nu Comisia, nu guvernele. Acești tineri au fost capabili să alerteze întreaga societate că avem o problemă serioasă cu schimbările climatice și că trebuie să abordăm serios această criză în politicile noastre. Așadar, iată că tinerele generații pot avea un impact enorm asupra politicilor și asupra politicii. Iar mulți dintre acești tineri s-au alăturat unor partide.

O mare parte au venit la verzi, alții s-au dus spre liberali sau spre mișcări politice de stânga pentru că au realizat că au un discurs foarte bun, că au alertat societatea, dar acum trebuie să fie siguri că vor fi întreprinse acțiuni clare și că vor fi luate decizii concrete. Iar pentru asta avem nevoie de tineri care să se implice în politică și aș invita cât de mulți tineri se poate pentru a se alătura politicii pentru a intra în partidele politice în funcție de viziunea lor și de preferințele lor. Pentru a arăta că putem schimba societatea pentru un viitor mai bun.

Și, întrucât vorbesc cu un jurnalist din România, le transmit românilor că aveți un patrimoniu natural fantastic și acesta este un cadou special și este, de asemenea, parte a întregului patrimoniu natural european. Vă rog să aveți grijă de el, să îl protejați și să nu lăsați interese corupte să vă distrugă patrimoniul natural!

Newsweek: Vă mulțumesc.

Thomas Waitz: Cu plăcere.

Evenimentul privind Viitorul Pădurilor din România (The Future of Romania’s Forests) este organizat la Iași de către Green European Foundation, Agent Green și Codrii Iașilor. Interviul a fost realizat la Riga, cu prilejul Consiliului Verzilor Europeni din 3-5 iulie 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te