Tensiuni între Rabat și Berlin: Marocul a suspendat legăturile diplomatice cu Germania

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 02.03.2021 - 08:15
Autorităţile de la Rabat au decis suspendarea legăturilor cu ambasada Germaniei în Maroc. / Foto: alltherooms.com

Autorităţile de la Rabat au decis suspendarea legăturilor cu ambasada Germaniei în Maroc, din cauza 'neînţelegerilor profunde' cu Berlinul asupra mai multor chestiuni, inclusiv problema Saharei Occidentale, informează AFP.

SHARE

Presa marocană a publicat o scrisoare trimisă luni de ministrul de externe, Nasser Bourita, şefului guvernului Saad-Eddine El Othmani, care detaliază această decizie.

Toate "departamentele ministeriale (...) sunt rugate să suspende orice contact, interacţiune sau acţiune (...) atât cu ambasada Germaniei în Maroc, cât şi cu organismele de cooperare şi fundaţiile politice germane care au legătură cu aceasta", indică scrisoarea oficială.

"Ministerul de externe a luat, de asemenea, decizia de a suspenda orice demers sau contact cu ambasada", continuă scrisoarea, menţionând 'neînţelegeri profunde' cu Germania cu privire la chestiuni fundamentale pentru Maroc.

"Marocul doreşte să îşi păstreze relaţia cu Germania, dar aceasta este o formă de avertizare ce exprimă nelinişte în legătură cu multe probleme", a confirmat pentru AFP un înalt oficial al ministerului de externe de la Rabat.

"Nu va exista niciun contact până când nu vor fi oferite răspunsuri la întrebările care au fost puse", a declarat acesta.

Citește și: 

Nicușor Dan pasează investiţiile în şcoli începute de PMB la primăriile de sector și CNI

Suspendarea legăturilor, din cauza problemei Saharei Occidentale și a Libiei

Printre punctele de fricţiune din relaţia bilaterală se numără poziţia Germaniei cu privire la Sahara Occidentală, Berlinul criticând decizia americană de recunoaştere a suveranităţii Marocului asupra acestui teritoriu în litigiu, dar şi neinvitarea Rabatului la conferinţa de la Berlin din ianuarie 2020, dedicată viitorului Libiei, conform sursei citate.

La începutul lunii decembrie, şeful diplomaţiei marocane a salutat într-o declaraţie "excelenta cooperare bilaterale dintre cele două ţări" după o convorbire telefonică cu ministrul federal pentru cooperare economică şi dezvoltare, Gerd Muller.

Citește și:

EXCLUSIV Generalul Irina Alexe, de la USRPLUS, avansată în grad ilegal de miniștrii Săniuță și Blaga

Berlin tocmai acordase un sprijin financiar de 1.387 miliarde de euro, dintre care 202.6 milioane de euro sub formă de granturi, iar restul sub formă de împrumuturi preferenţiale, în sprijinul reformelor sistemului financiar marocan şi ca ajutorul de urgenţă în combaterea pandemiei de COVID-19.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.