„În prezent, dorim să facem un pas cu Siria și Rusia, ca un trio. Pentru aceasta, mai întâi, organizațiile noastre de informații ar trebui să se întâlnească, apoi miniștrii noștri ai apărării și, apoi, miniștrii noștri de externe ar trebui să se întâlnească", a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan, care spunea constant că „niciodată nu va accepta regimul criminal al lui Assad”.
Președintele a declarat că liderii Turciei, Rusiei și Siriei trebuie să se întâlnească pentru discuții după întâlnirea oficialilor din domeniul serviciilor de informații, al apărării și al afacerilor externe.
Erdogan a adăugat că omologul său rus, Vladimir Putin, a salutat această propunere în ultima lor discuție telefonică.
Subliniind că organizații teroriste sunt active în Siria, în special în părțile nordice, Erdogan a declarat că țara sa va lua problema în propriile mâini dacă țări precum SUA vor continua să furnizeze "mii de camioane cu arme, muniții, instrumente și echipamente teroriștilor din Siria”.
Președintele turc a atacat, de asemenea, ultimele remarci ale șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, care a vizat Turcia în legătură cu legăturile sale cu Rusia și a îndemnat-o să se alăture sancțiunilor UE împotriva Moscovei.
"Nu îl iau pe Borrell drept interlocutorul meu. El poate fi doar interlocutorul domnului (ministrul turc de Externe) Mevlut Cavusoglu", a declarat Erdogan, descriind totodată remarcile lui Borrell ca fiind "respingătoare".
Citește și
Rusia primește electronice pentru arme din Occident, via Turcia și Hong Kong
„Afacerea țigareta” Odesa, implicând spioni ruși și chinezi, cu tentacule în România, destructurată
"Cu alte cuvinte, Borrell nu poate numi sau reglementa relațiile noastre cu Rusia. El nu are nici calitatea, nici capacitatea de a lua o astfel de decizie în aceste chestiuni. A fost un comentariu respingător", a adăugat el.
În urmă cu o lună, regimul Assad a declarat că este pregătit să poarte discuții de pace cu Turcia la Moscova, dar planurile Ankarei de a desfășura o operațiune militară complică relațiile dintre cele două țări, potrivit Izvesita.
Șeful Comisiei internaționale a Parlamentului sirian, Butrus al-Marjan, a declarat pentru Izvestia că Damascul este deschis la discuții cu kurzii, dar dacă aceștia doresc ajutor, ar trebui să permită armatei regimului Assad să ia poziții în regiune înainte de a începe o invazie turcă.
Damascul a încercat să creeze condiții pentru discuții, dar cea mai mare parte a forțelor SDF, kurzi, depind de SUA, care îi împiedică să se angajeze în dialog cu autoritățile siriene.
Poziția SUA și a Rusiei este singurul lucru care îl împiedică pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan să lanseze o operațiune terestră la scară largă în nordul Siriei, împotriva kurzilor din YPG, pe care Ankara o consideră ramura siriană a organizației PKK, considerată teroristă.