Țara vecină României se înarmează din China cu rachete similare Patriot și drone de război CH-95

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.10.2023 - 10:27
Sistemul de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune FK-3 - Foto: Profimedia images

În contextul geopolitic extrem de delicat în care tot mai multe țări se pregătesc pentru un posibil al Treilea Război Mondial, una dintre țările „lipite” de România se înarmează cu rachete cu rază medie de acțiune și drone de atac.

SHARE

Forțele armate ale Serbiei, care se bazează în mod tradițional pe echipamente militare rusești, țara de lângă România având o „prietenie” declarată cu Rusia ,sunt acum susținute de o nouă sursă militară: China. Această schimbare nu este doar o chestiune de strategie de apărare, ci și un indicator al schimbării peisajului geopolitic din regiune.

Țara vecină României se înarmează din China cu rachete similare Patriot și drone de război CH-95

Vicepremierul Milos Vucevic dezvăluie că forțele sârbe s-au întărit semnificativ datorită echipamentelor militare chinezești, inclusiv un sistem de apărare aeriană și drone.

Sistemul de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune FK-3, împreună cu dronele CH-95 și CH-92A din China, au devenit unele dintre cele mai importante sisteme de apărare ale Serbiei.

FK-3, achiziționat în 2019, este echivalent cu S-300 al Rusiei sau cu sistemul Patriot al SUA, demonstrând capacitatea Chinei de a concura cu puterile tradiționale de apărare.

Influența crescândă a Chinei și Rusiei în Balcani

În contextul în care criza geopolitică devine tot mai acută, sunt deja cel puțiun 3 țări, Ungaria, Serbia și Austria care și-au schimbat direcția centrelor de putere către China și Rusia. Beijingul profită de „nisipurile mișcătoare” din Europa și își impune deja influența în Balcani.

Citește și: China a trimis șase nave de război în Orientul Mijlociu, în caz că începe al treilea război mondial

Achiziția de echipamente chinezești de către Serbia este o dovadă a legăturilor tot mai profunde dintre cele două națiuni, pe măsură ce China își sporește în mod constant prezența în regiune prin investiții în infrastructură și cooperare economică.

Citește și: Viktor Orban sfidează UE la întâlnirea cu Putin. A numit invazia rusă: operațiune militară specială

Națiunile occidentale, în special Statele Unite, urmăresc această evoluție cu îngrijorare. Pe măsură ce China continuă să își sporească prezența în Balcani, echilibrul de putere se schimbă, putând modifica dinamica geopolitică într-o regiune care a fost, din punct de vedere istoric, un focar de conflict.

Alinierea strategică a Serbiei

În timp ce Serbia a menținut în mod tradițional legături strânse cu Rusia, achiziționarea de sisteme de apărare chinezești indică o extindere a parteneriatelor sale militare. Poate că acesta este un răspuns la capacitatea limitată a Rusiei de a furniza tehnologie militară avansată, sau poate că este determinată de factori economici - China este cunoscută pentru prețurile sale competitive și opțiunile de finanțare favorabile.

Oricare ar fi motivul, este clar că Serbia este dispusă să privească dincolo de aliații săi tradiționali pentru a-și spori capacitățile de apărare. Această achiziție de echipamente militare chinezești ar putea avea implicații asupra securității și stabilității regionale, putând escalada tensiunile dintre Serbia și vecinii săi, în special Kosovo.

Achiziția de echipamente militare chinezești de către Serbia nu este un eveniment izolat, ci mai degrabă o parte a unei schimbări geopolitice mai ample. Pe măsură ce China continuă să își extindă influența în diferite părți ale lumii, este imperativ ca națiunile occidentale să monitorizeze îndeaproape aceste evoluții și să evalueze impactul lor potențial asupra echilibrului de putere, potrivit msn.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te