Țara NATO din "coasta Rusiei" cere implementarea "Planului de victorie" al Ucrainei: Atacați Rusia!

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.10.2024 - 12:16
Țara NATO din "coasta Rusiei" cere implementarea "Planului de victorie" al Ucrainei: Atacați Rusia! - Foto: Profimedia images
Țara NATO din "coasta Rusiei" cere implementarea "Planului de victorie" al Ucrainei: Atacați Rusia! - Foto: Profimedia images

Țara NATO din "coasta Rusiei" cere implementarea "Planului de victorie" al Ucrainei. Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, solicită susținerea "Planului de victorie" al Ucrainei: Aderarea la NATO și atacuri cu arme occidentale pe teritoriul Rusiei.

SHARE

Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei și unul dintre cei mai fermi susținători ai Ucrainei în Uniunea Europeană, a cerut partenerilor europeni să sprijine cererile din "Planul de victorie" al Ucrainei, inclusiv aderarea la NATO și posibilitatea de a ataca teritoriul rusesc. Nauseda avertizează că ezitările occidentale riscă să escaladeze conflictul.

Țara NATO din "coasta Rusiei" cere implementarea "Planului de victorie" al Ucrainei: Atacați Rusia!

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a îndemnat joi partenerii europeni să susțină cererile Ucrainei prezentate în cadrul "Planului de victorie", în special permisiunea de a desfășura atacuri pe teritoriul rus și admiterea Ucrainei în NATO.

Declarațiile au fost făcute în contextul summitului liderilor europeni de la Bruxelles, la care președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a expus strategia.

"Nu suntem capabili să luăm decizii și să-i lăsăm să implementeze operațiuni pur defensive", a afirmat Nauseda la sosirea la summit, punând accent pe importanța deciziilor occidentale de a permite Ucrainei să acționeze ofensiv pe teritoriul Federației Ruse.

Liderul lituanian a argumentat că cererea Kievului de a primi arme cu rază lungă de acțiune și de a continua atacurile pe teritoriul rusesc nu este altceva decât o încercare de a reduce potențialul ofensiv al Moscovei.

"Reducerea potențialului ofensiv rusesc este esențială pentru securitatea Ucrainei", a explicat el.

În ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO, un alt punct central al planului lui Zelenski, Nauseda a reamintit că nici summitul NATO de la Vilnius, nici cel de la Washington nu au aprobat această inițiativă, subliniind că "este foarte important să se ajungă la un consens".

Ezitările escaladează conflictul

El a criticat lipsa de decizie a partenerilor occidentali. "Ezitările noastre sunt favorabile escaladării conflictului, nu detensionării", a avertizat liderul lituanian.

Nauseda a declarat că este un moment nepotrivit pentru a începe negocieri cu Rusia, deoarece Moscova consideră că are avantaj pe câmpul de luptă. 

"Acum, Putin crede că are câștig de cauză și împinge Ucraina la colț. Este cel mai rău moment pentru negocieri", a declarat el.

Pe lângă sprijinul pentru Ucraina, președintele lituanian l-a criticat și pe premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru veto-ul său privind fondurile europene destinate transportului de arme către Kiev și pentru opoziția sa față de prelungirea înghețării activelor rusești.

Citește și: Moldova, următoarea victimă pe lista lui Putin. Planul pentru o invazie totală lângă România

Citește și: Războiul lui Putin se apropie de Europa. Joe Biden, vizită fulger la Berlin: Rămâneți mobilizați!

Nauseda a respins argumentele lui Orban legate de alegerile prezidențiale din SUA, spunând că nu vede nicio legătură între acestea și sprijinul acordat Ucrainei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te