Țara NATO care instalează "dinții de dragon" la graniță cu Rusia. Moscova: "Îi dărâmăm în 10 minute"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.10.2024 - 12:54
Țara NATO care instalează "dinții de dragon" la graniță cu Rusia. Moscova: "Îi dărâmăm în 10 minute" - Foto: Profimedia images
Țara NATO care instalează "dinții de dragon" la graniță cu Rusia. Moscova: "Îi dărâmăm în 10 minute" - Foto: Profimedia images

Țara NATO care instalează "dinții de dragon" la graniță cu Rusia. Moscova. Lituania a instalat "dinți de dragon" pe un pod care leagă țara NATO de exclava rusă Kaliningrad, în pregătirea unei posibile invazii ruse în următorii ani. Reacția propagandei ruse a venit imediat.

SHARE

Lituania a întărit măsurile de securitate la granița cu exclava rusă Kaliningrad, blocând un pod peste râul Nieman cu obstacole antitanc cunoscute sub numele de "dinți de dragon".

Țara NATO care instalează "dinții de dragon" la graniță cu Rusia. Moscova: "Îi dărâmăm în 10 minute"

Acțiunea face parte dintr-un efort mai amplu de a fortifica infrastructura strategică în contextul amenințărilor de la granița cu Rusia.

Ministrul Apărării lituanian, Laurynas Kasciunas, a declarat că podul a fost întărit și cu grinzi de fier, iar măsuri similare urmează să fie luate și pentru alte poduri din apropiere.

„Unele poduri ar putea fi chiar minate”, a adăugat ministrul pe 9 octombrie.

Ministerul Apărării din Lituania a confirmat și faptul că se testează noi bariere antitanc din fier care să completeze "dinții de dragon", având scopul de a încetini orice avans al vehiculelor grele.

Citește și: Franța trimite mii de soldați înarmați de război în România. Se pregătește invazia Rusiei în Europa

„Dacă este necesar, puterea de foc va fi pregătită să ofere sprijin”, a transmis ministerul, potrivit mil.in.ua.

Reacția Rusiei

Reacția Rusiei nu a întârziat să apară, bloggerii militari și propagandiștii Kremlinului ironizând măsurile de apărare luate de Lituania. Unul dintre aceștia a comentat:

„Dacă aruncăm un FAB 3000, nimic nu mai rămâne acolo”. Jurnalistul militar rus Aleksandr Kots a adăugat ironic: „Câteva vehicule IMR vor dărâma acest mare zid lituanian în 10 minute”.

Citește și: Belarusul amenință Occidentul cu arme nucleare: „Vom declanșa al Treilea Război Mondial”

Temeri crescânde în Lituania privind o invazie a Rusiei

Îngrijorările Lituaniei au crescut după invadarea Ucrainei de către Rusia, amplificând temerile unui potențial conflict direct între Moscova și NATO. Lituania, care are graniță atât cu Belarus, aliatul Rusiei, cât și cu exclava rusă Kaliningrad, se pregătește să facă față unui potențial atac.

Kaliningrad, un mic teritoriu între Marea Baltică, Polonia și Lituania, este una dintre cele mai bine înarmate regiuni din Rusia, găzduind inclusiv Flota rusă din Marea Baltică.

„Kaliningrad este, în esență, un depozit de arme rusesc”, a declarat Elisabeth Braw, analist la Atlantic Council.

Mai multe incidente recente au sporit tensiunea în regiune. La începutul lunii, ofițerii vamali lituanieni au descoperit uniforme militare și plase de camuflaj în trenuri de pasageri care călătoreau din Kaliningrad spre Moscova.

Echipamentele militare confiscate au fost donate Ucrainei. De asemenea, un vagon de tren sosit la punctul de control Kena purta simbolul „Z”, asociat cu forțele ruse în războiul din Ucraina.

Lituania, care a fost anexată de Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și-a declarat independența în 1990 și de atunci a menținut o relație tensionată cu Moscova.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te