Țara din est care ar fi dispusă să-l susțină pe Iohannis la șefia NATO: „Candidatura lui e legitimă”

DE Alin Crișan | Actualizat: 04.04.2024 - 19:54
Țara din est care ar fi dispusă să-l susțină pe Iohannis la șefia NATO: „Candidatura lui e legitimă” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
Țara din est care ar fi dispusă să-l susțină pe Iohannis la șefia NATO: „Candidatura lui e legitimă” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ministrul slovac de externe, Juraj Blanar, a declarat că candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO este una legitimă, iar Slovacia așteaptă să vadă ce abordare propun cei doi candidați.

SHARE

Candidatura lui Klaus Iohannis la NATO este legitimă, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul slovac de externe Juraj Blanar, care nu a exprimat însă sprijinul ţării sale pentru actualul preşedinte român, ci a spus că aşteaptă să vadă cum intenţionează cei doi candidaţi să protejeze interesele de securitate ale ţărilor central-est-europene.

Țara din est care ar fi dispusă să-l susțină pe Iohannis la șefia NATO: „Candidatura lui e legitimă”

"Slovacia este serioasă în ceea ce priveşte abordarea subiectului viitorului şef al NATO şi m-am aşteptat la mai multă deschidere, empatie, din partea statelor membre, faţă de cererile ţărilor din zona estică pentru că aceste ţări sunt cel mai mult expuse conflictului din Ucraina", a declarat Blanar pe marginea reuniunii NATO, referindu-se la ţările din formatul Bucureşti-9 (România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia, Estonia, Letonia şi Lituania).

"Ne-am aşteptat să se discute mult mai mult despre interesele noastre. Nu am avut un candidat rezonabil până şi-a prezentat candidatura domnul Iohannis. Este o candidatură legitimă. Poziţia noastră e foarte clară. Dorim să auzim cum doresc să ocrotească ambii candidaţi interesele noastre de securitate. Particulară pentru Slovacia este tema protecţiei antiaeriene, pentru că noi începând din 1 aprilie nu mai suntem protejaţi aerian de niciun sistem, după ce Italia şi-a retras bateria antiaeriană temporară", a explicat şeful diplomaţiei de la Bratislava.

Citește și: Ucraina cere sisteme PATRIOT din țările NATO „care le au, dar nu le folosesc”. Trimite și România?

El a spus că vrea să vadă cum va rezolva această problemă Klaus Iohannis sau Mark Rutte, "indiferent cine va fi", şi a precizat că ţara sa va purta discuţii bilaterale cu Olanda pentru că şi aceasta a avut un sistem antiaerian pe care l-a retras din Slovacia.

"Presupunem că vom ajunge la un acord comun înainte de summitul de la Washington", a spus ministrul slovac când a fost întrebat care este orizontul de timp în care va fi decis noul secretar general.

Ministrul ceh Jan Lipavsky s-a arătat favorabil pentru o numire a lui Mark Rutte în fruntea NATO, deşi nici ţara sa nu a exprimat o poziţie clară la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor NATO.

Întrebat dacă s-a exprimat pro sau contra faţă de candidatura lui Klaus Iohannis, el a afirmat joi într-un briefing că nu s-a ajuns la un asemenea vot în cadrul reuniunii ministeriale de miercuri şi joi. Lipavsky şi-a exprimat speranţa ca procesul de alegere a unui nou secretar general al NATO să se termine cel târziu la reuniunea informală de la Praga a miniştrilor de externe de la sfârşitul lui mai sau cel târziu la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Washington.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te