SURSE Balonul de spionaj face parte dintr-o operațiune de supraveghere militară chineză mai amplă

DE Alexandru Pop | Actualizat: 12.02.2023 - 08:45
Surse. Balonul de spionaj face parte dintr-o operațiune de supraveghere militară chineză mai amplă - Foto: Wikipedia/Chase Doak

Oficialii serviciilor secrete americane cred că balonul de spionaj chinez, recent recuperat, face parte dintr-un program extins de supraveghere, condus de armata chineză, potrivit mai multor exper'i care sunt familiarizați cu secretele de acest tip.

SHARE

Programul de supraveghere, care include o serie de baloane similare, este parțial executat din mica provincie chineză Hainan, au declarat oficialii.

SUA nu cunosc dimensiunea precisă a flotei de baloane de supraveghere chineze, dar sursele spun că programul a efectuat cel puțin două duzini de misiuni, pe cel puțin cinci continente, în ultimii ani.

Aproximativ o jumătate de duzină dintre aceste zboruri a fost în spațiul aerian al SUA – deși nu neapărat deasupra teritoriului SUA, potrivit unui oficial familiarizat cu serviciile de informații.

Citeşte şi: China a clonat trei „super vaci” ce produc de două ori mai mult lapte pe an. Vrea un șeptel de 1000

Și nu toate baloanele observate pe tot globul au fost exact același model cu cel doborât în largul coastei Carolinei de Sud, a declarat oficialul respectiv și o altă sursă familiară cu informațiile. Mai degrabă, există mai multe variații, au spus acești oameni.

Legătura cu programul de supraveghere mai larg, care a fost descoperit înainte ca cel mai recent balon să fie observat săptămâna trecută, a fost raportată pentru prima dată de Washington Post.

CNN a cerut Ambasadei Chinei la Washington să comenteze sugestia conform căreia balonul care a fost doborât face parte dintr-un program mai larg de supraveghere.

Citeşte şi: SUA amenință China. A trimis rachete cu rază lungă de acțiune și Tomahawk în Japonia

Între timp, la un laborator guvernamental din Quantico, Virginia, o echipă de elită de ingineri FBI examinează cu atenție rămășițele balonului recuperat, încercând să învețe tot ce poate despre informațiile pe care le-a adunat și cum să urmărească cel mai bine baloanele de supraveghere în viitor.

Surse familiare cu efortul spun că oficialii doresc să înțeleagă cât mai multe despre capacitățile tehnice ale balonului, inclusiv ce fel de date ar putea intercepta și aduna, la ce sateliți a fost conectat și dacă are vreo vulnerabilitate, pe care SUA ar putea-o exploata.

Anchetatorii vor analiza ce semnături digitale a emis balonul, pentru a vedea dacă oferă o modalitate mai bună pentru SUA, de a urmări acest tip de balon, în viitor.

Comandantul Comandamentului de Nord al SUA, generalul Glen VanHerck, a recunoscut în faţa reporterilor că SUA au un „decalaj de conștientizare a domeniului”, care a permis baloanelor trecute să treacă în spațiul aerian american, nedetectate.

O sursă familiarizată cu operațiunea FBI a spus că analiza și reconstrucția încărcăturii utile a balonului va determina în mod ideal dacă dirijabilul a fost dotat cu capacitatea de a transmite datele colectate în timp real, către armata chineză, sau dacă dispozitivul conținea o colecție stocată de date, pe care China va fi analizat-o mai târziu, după ce dispozitivul ca fi fost în cele din urmă recuperat.

China susține că nava doborâtă de SUA a fost un balon meteorologic ieşit în afara cursului normal.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te