„Sunt maniaci cărora le place să ucidă”, spune un soldat rus despre fosta sa unitate de la Bucea

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.12.2022 - 11:12

Nikita Chibrin spune că își amintește încă de colegii săi soldați ruși care au fugit după ce ar fi violat două femei ucrainene în timpul luptelor sângeroase de la Bucea. Unul dintre cele mai mari dezastre din istoria postbelică.

SHARE

"I-am văzut fugind, apoi am aflat că erau violatori. Au violat o mamă și o fiică", a spus el. Comandanții lor, a spus Chibrin, au ridicat din umeri când au aflat despre violuri. Presupușii violatori au fost bătuți, spune el, dar nu au fost niciodată pedepsiți pe deplin pentru crimele lor.

"Nu au fost niciodată închiși. Doar concediați. Pur și simplu așa: 'Plecați!". Au fost pur și simplu concediați din război. Asta e tot."

Chibrin este un fost soldat din orașul rus Yakutsk, care spune că a servit în Brigada 64 de pușcași motorizați a Gărzilor Separate, celebra unitate militară rusă acuzată de comiterea de crime de război în timpul ofensivei lor din Bucha, Borodianka și alte orașe și sate la nord de Kiev.

El a dezertat din armata rusă în septembrie și a fugit în Europa prin Belarus și Kazahstan.

Acuzații dure

Trupele din brigada lui Chibrin au fost catalogate drept criminali de război de către Ministerul ucrainean al Apărării în aprilie, după ce au fost descoperite gropi comune cu civili uciși și cadavre care zăceau pe străzi, în urma retragerii forțelor rusești din regiunea Kievului.

Ukraine war: Devastation in Bucha evidences horror of Putin's war |  International | EL PAÍS English Edition

Documentele militare ale lui Chibrin, văzute de CNN, arată că comandantul său era Azatbek Omurbekov, ofițerul responsabil al Brigăzii 64 de pușcași cu motor a Gărzilor Separate. Omurbekov, cunoscut sub numele de "Măcelarul din București", se află sub sancțiuni din partea Uniunii Europene și a Regatului Unit. Statele Unite au sancționat întreaga brigadă.

Kremlinul a negat orice implicare în crimele în masă, reiterând în același timp afirmațiile nefondate potrivit cărora imaginile cu cadavrele civililor ar fi false.

Într-un gest care a stârnit indignare în întreaga lume, președintele rus Vladimir Putin a acordat un titlu militar onorific unității și a lăudat-o pentru "eroismul" și "acțiunile îndrăznețe" sale.

Ordinul pe unitate „Ucide direct”

Chibrin a spus că nu a văzut niciunul dintre presupusele acte de eroism, dar multe dintre crime.

De asemenea, el a spus că unitatea avea "ordinul direct de a ucide" orice persoană care împărtășea informații despre pozițiile unității, fie că era militar sau civil.

"Dacă cineva avea un telefon - aveam voie să îl împușcăm", a spus el. El susține că nu există nicio îndoială că unii dintre oamenii din Brigada 64 de pușcași cu motor a Gărzilor Separate erau capabili să ucidă civili neînarmați.

"Există maniaci cărora le face plăcere să ucidă un om. Astfel de maniaci au apărut acolo", a spus el.

Jafuri, la ordinea zilei în armata Rusiei: „Dacă furi ceva din Ucraina esti bun”

Chibrin a descris, de asemenea, jafuri generalizate, soldații ruși luând calculatoare, bijuterii și tot ce le plăcea.

"Nu au ascuns deloc acest lucru. Mulți din unitatea mea, când am plecat din Lipovka și Andreevka la sfârșitul lunii martie, au luat mașini, vehicule, au luat mașini civile și le-au vândut în Belarus", a spus el. "Mentalitatea este că, dacă furi ceva, ești bun. Dacă nu te prinde nimeni, bine! Dacă vezi ceva care este scump și îl furi și nu ești prins, ești bun".

În ceea ce privește comandanții unității, el a spus că aceștia erau conștienți de presupusele violuri și crime și de jafuri, dar nu au fost prea interesați să facă dreptate.

Disciplină ZERO

"Au reacționat ca și cum: 'Mă rog. S-a întâmplat. Și ce dacă?". De fapt, nu a existat nicio reacție", a spus el. "Disciplina se duce [pe apa sâmbetei], nu există disciplină".

Chibrin nu are nicio îndoială că Rusia va pierde în cele din urmă războiul împotriva Ucrainei, dar nu până când nu se vor pierde multe alte vieți.

Fact-checking Russian disinformation about Bucha's massacre, part 2 – EDMO

"Pentru că Rusia nu se va opri până când nu se va vărsa mult sânge, până când nu va muri toată lumea. Soldații sunt carne de tun pentru ei. Ei nu îi respectă", a spus el.

Rusia luptă cu arme din epoca sovietică

După ce a văzut luptele la fața locului, el a spus că echipamentul de care dispun soldații ruși nu se compară cu armele la care are acces Ucraina. El spune că, în timp ce Ucraina primește unele dintre cele mai avansate arme disponibile de la aliații săi occidentali, armata rusă se bazează pe echipamente din epoca sovietică folosite în timpul războiului din Afganistan din anii 1980.

"Bineînțeles că Rusia va pierde. Pentru că întreaga lume sprijină Ucraina. Să crezi că ei (rușii) vor câștiga este o prostie", a spus el. "Ei au crezut că vor ocupa Kievul în trei zile. Ce zi este acum [de război]? A 260-a? Au crezut că vor veni în Ucraina și vor fi întâmpinați cu flori. Dar li s-a spus să se ducă dracului și li s-a aruncat cu cocktailuri Molotov", potrivit CNN.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te