Suedia anunță că va lua o decizie privind aderarea la NATO pe 15 mai

DE Daniel Toșa | 09.05.2022 - 12:11
Suedia anunță că va lua o decizie privind aderarea la NATO pe 15 mai/FOTO: nato.int

Social-democrații suedezi, aflați la guvernare, vor decide pe 15 mai dacă vor anula decenii de opoziție față de aderarea la NATO, a declarat luni partidul, o mișcare care ar duce aproape sigur la solicitarea Suediei de a adera la alianța de 30 de națiuni.

SHARE

Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat o regândire urgentă a politicii de securitate atât în Suedia, cât și în Finlanda. Președintele finlandez, Sauli Niinisto, este așteptat în această săptămână să-și anunțe sprijinul pentru o cerere. 

Anunțul lui Niinisto, pe 12 mai, ar declanșa ceea ce vor fi probabil câteva săptămâni agitate, în care harta arhitecturii de securitate a Europei de Nord ar putea fi redesenată.

"Care va fi decizia nu a fost încă decisă astăzi", a declarat secretarul partidului social-democrat Tobias Baudin pentru radioul public suedez SR. "Mesajul nostru este că pe 15 mai va exista o decizie asupra căreia conducerea partidului va trebui să ia poziție".

Cel mai mare partid din Suedia în ultimii 100 de ani - organizează săptămâna aceasta trei întâlniri digitale ale partidului pentru a sonda opinia membrilor cu privire la apartenența la NATO înainte de decizia finală a conducerii din weekend, potrivit Reuters.

Citește și: Caporal rus, fost campion mondial la un exercițiu de război cu tancuri. Mort, pe front, în Ucraina

Între timp, parlamentul organizează o revizuire paralelă a politicii de securitate, la care participă toate partidele și care urmează să prezinte un raport pe 13 mai. 

"Vreau să am acest lucru pe masă înainte de a lua o decizie", a declarat duminică premierul Magdalena Andersson într-o dezbatere despre NATO la televiziunea suedeză.

Citește și: Transnistria „trebuie și va fi recunoscută”, dar prin dialog, nu prin război

O cerere oficială de aderare la NATO ar putea fi făcută la summitul alianței din iunie de la Madrid și este posibil să fie accelerată, deși obținerea semnăturilor tuturor celor 30 de membri ai alianței ar putea dura până la un an. citiți mai departe

Nealinierea militară a fost mult timp un fundament politic pentru mulți suedezi și, deși sprijinul pentru aderarea la NATO a crescut puternic - majoritatea sondajelor din ultimele luni au arătat o majoritate clară în favoarea acesteia - mulți rămân încă nesiguri. 

O decizie de a solicita aderarea la NATO ar stârni cu siguranță furia Moscovei, care a amenințat că va amplasa arme nucleare în Kaliningrad, peste mare de Suedia. citiți mai mult

Partidele de stânga și Verzii au respins apelurile de aderare, în timp ce restul opoziției dorește să meargă mai departe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te