Submarinul nuclear britanic testează rachetă "Peștele de mare". Lovește nimicitor fregatele inamice

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.08.2024 - 11:41
Submarinul nuclear britanic testează rachetă "Peștele de mare". Lovește nimicitor fregatele inamice - Foto: Profimedia images
Submarinul nuclear britanic testează rachetă "Peștele de mare". Lovește nimicitor fregatele inamice - Foto: Profimedia images

Submarinul nuclear britanic testează rachetă "Peștele de mare". Lovește nimicitor fregatele inamice. Un submarin cu propulsie nucleară al Royal Navy a efectuat cu succes un test al torpilei Spearfish de nouă generație.

SHARE

Acest teste marchează prima dată când sistemul Spearfish actualizat a fost testat pe un submarin cu rachete balistice cu propulsie nucleară, deschizând calea pentru capacități operaționale îmbunătățite împotriva celor mai recente amenințări pe mare, în contextul războiului din Ucraina.

Submarinul nuclear britanic testează rachetă "Peștele de mare". Lovește nimicitor fregatele inamice

Testele pe mare au avut loc timp de trei zile în largul coastei Scoției, se arată în comunicat. În timpul acestor teste, torpila avansată Spearfish a angajat atât ținte de suprafață, cât și ținte sumbarine, demonstrând performanța îmbunătățită și integrarea sa cu sistemul de luptă al submarinului.

Echipajul a testat capacitățile de tragere și sistemele de comandă și control ale noii arme.

Commodore Chris Goodsell, responsabilul principal pentru acest program și director adjunct al submarinelor britanice, a lăudat succesul testului, declarând: „Aceste trageri continuă să fie un pas important în asigurarea faptului că torpilele Spearfish ale Marinei Regale rămân pregătite să facă față celor mai recente amenințări, tehnologia de ultimă oră fiind în prim-planul succesului armei”.

Citește și: Racheta „Demonul vântului”.Loveste chirurgical la 200 km. Urmărește ținte in miscare ziua și noaptea

Spearfish a fost o "piatră de temelie" a arsenalului submarin al Royal Navy timp de aproape trei decenii, cunoscută pentru capacitatea sa de a distruge o serie de ținte navale, inclusiv fregate, distrugătoare și submarine ostile.

Varianta modernizată Spearfish Mod 1 prezintă mai multe îmbunătățiri, inclusiv un nou focos, un sistem de combustibil mai sigur, un sistem electronic de ghidare modernizat și o legătură prin fibră optică cu submarinul mamă pentru o precizie și o letalitate îmbunătățite.

Citește și: FOTO Racheta japoneză invizibilă anti-China. Urmărește și distruge navele de război la 1.200 km

Testele de succes indică faptul că atât submarinele din clasa "Astute", cât și cele din clasa "Vanguard" ale Royal Navy sunt acum echipate cu această torpilă de nouă generație, se arată într-un comunicat de presă.

Commodore Goodsell și-a exprimat recunoștința față de eforturile de colaborare ale Comandamentului Marinei, ale Agenției de Livrare a Submarinelor, ale Defence Equipment & Support (DE&S) și ale partenerilor din industrie, subliniind dedicarea lor pentru furnizarea acestei capacități vitale, potrivit ukdefencejournal.org.

„Aș dori să mulțumesc echipelor din cadrul Comandamentului Marinei, Agenției de Livrare a Submarinelor, DE&S și partenerilor noștri din industrie care continuă să aloce timp și efort pentru furnizarea acestei capabilități vitale”, a adăugat comodorul Goodsell în comunicatul de presă.

Tranziția continuă a torpilelor Spearfish existente la versiunea îmbunătățită Mod 1 urmează să fie finalizată până în 2025, asigurându-se că toate submarinele Royal Navy vor fi echipate cu acest sistem de arme avansat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te