SUA vor amplasa o bază militară în Finlanda, în coasta Rusiei. Putin amenință cu represalii

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.09.2023 - 00:43
SUA vor amplasa o bază militară în Finlanda, în coasta Rusiei. Putin amenință cu represalii - Foto: puolustusvoimat.fi (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA vor amplasa o bază militară în Finlanda, în coasta Rusiei. Putin amenință cu represalii. Discuțiile dintre Washington și Helsinki privind un acord de apărare care ar permite SUA să amplaseze baze militare în Finlanda vor fi încheiate până la sfârșitul acestui an.

SHARE

SUA vor amplasa o bază militară în Finlanda, în coasta Rusiei. Putin amenință cu represalii.

Ambasada Rusiei la Helsinki  a transmis că Moscova își rezervă dreptul de a lua măsuri de răspuns adecvate pentru a-și asigura securitatea.

De la aderarea oficială a Finlandei la NATO, la 4 aprilie, Helsinki s-a oferit să găzduiască baze pentru forțele Alianței Nord-Atlantice pe teritoriul său.

SUA vor amplasa o bază militară în Finlanda, în coasta Rusiei. Putin amenință cu represalii

Alianța militară nu a exclus această opțiune, declarând că Finlanda a fost complet integrată în structurile politice și militare ale NATO și continuă să aducă o contribuție semnificativă la eforturile zilnice ale organizației „de a proteja un  miliard de oameni care trăiesc în regiunea euro-atlantică”, după cum a declarat un reprezentant oficial al NATO pentru Izvestia. 

Nikita Lipunov, analist la Institutul de Studii Internaționale din Moscova (Universitatea MGIMO), a subliniat că apariția bazelor militare americane pe pământul finlandez va marca un următor pas logic în politica Statelor Unite pentru consolidarea legăturilor de apărare cu Europa de Nord.

Rusia, din ce în ce mai izolată

Scopul final al Washingtonului este acela de a obține o izolare maximă a Rusiei printr-o demonstrație de forță zguduitoare, fără a se angaja efectiv într-o confruntare directă. 

„Politicienii din Finlanda, la fel ca în alte țări nord-europene, sunt dornici să fie de acord cu o aliniere atât de strânsă, deoarece percep Rusia ca pe o amenințare și cred cu fermitate că o alianță de apărare cu SUA le va spori securitatea. Acesta este motivul ce a condus în ultimii ani reorientarea totală a elitei politice a Finlandei către calea euro-atlantică”, a explicat el, potrivit Izvestia.

Având în vedere „integrarea completă a Finlandei în NATO”, este absolut posibil ca o bază americană să fie înființată în mod permanent în cea de-a 31-a țară a blocului.

Citește și: SUA trimit Ucrainei muniții cu uraniu sărăcit în septembrie. Fac praf tancurile rusești de la 2 km

Când Helsinki încă se pregătea să adere la Alianță, guvernul a dat asigurări repetate că aderarea nu se va traduce prin stabilirea de baze NATO sau de baze americane în Finlanda, a reiterat expertul militar Alexey Leonkov.

Finlanda are o rețea extinsă de aerodromuri ce ar putea fi folosite pentru a crea piste de aterizare avansate.

Citește și: Tancurile Abrams și obuze cu uraniu sărăcit au ajuns în Ucraina. Putin e furios

Avioanele de atac pot fi staționate acolo pentru o presupusă descurajare, dar este clar că în cazul unui conflict pot participa la atacuri împotriva Rusiei, a subliniat analistul MGIMO.

Extinderea prezenței militare americane în Finlanda va crea amenințări la adresa securității Rusiei și va avea un impact extrem de negativ asupra relațiilor bilaterale ale țărilor, reducând la minimum oportunitățile de dialog viitor.

Moscova va fi obligată să răspundă și să sporească pregătirea pentru luptă a trupelor din nord-vest.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te