SUA și Polonia au semnat pentru cooperare 5G. Discurs anti-Huawei „vital pentru restul Europei”

DE Adina Mutăr | 02.09.2019 - 22:40

SUA și Polonia au semnat luni un acord pentru a coopera pe noua tehnologie 5G, pe măsură ce preocupările cresc în legătură cu gigantul chinez de telecomunicații Huawei.

SHARE

Vicepreședintele Mike Pence și premierul polonez Mateusz Morawiecki au semnat acordul de la Varșovia, unde Pence l-a reprezentat pe președintele Donald Trump, care și-a abandonat călătoria în ultima clipă din cauza uraganului Dorian.

Semnarea are loc în timpul unei bătălii globale dintre SUA și Huawei, cel mai mare producător de echipamente de infrastructură din lume, pentru securitatea rețelei și temerile privind accesul Chinei pe această piață.

„Protejarea acestor rețele de comunicații de generație viitoare împotriva perturbării sau manipulării și asigurarea vieții private și a libertăților individuale ale cetățenilor din Statele Unite, Polonia și alte țări este de o importanță vitală”, se arată în acord.

Ambele țări s-au angajat să susțină principiile stabilite de oficialii din domeniul securității  cibernetice din zeci de țări la un summit de la Praga în acest an pentru a contracara amenințările și pentru a asigura viitoarea generații de rețele mobile.

Pence, vorbind la o conferință de presă cu președintele polonez, Andrzej Duda, a spus că speră că declarația va constitui un „exemplu vital pentru restul Europei asupra amplei probleme a 5G.”

SUA au făcut lobby printre aliați pentru a interzice Huawei de la rețelele 5G, din cauza preocupărilor că Guvernul chinez ar putea obliga compania să îi ofere acces la date pentru ciberspionaj.

Huawei a negat acuzația și state din Europa, unde țările se pregătesc să desfășoare noile rețele, începând cu licitația frecvențelor radio în acest an, s-au sustras cererilor SUA pentru o interdicție totală.

Șeful staff-ului lui Pence, Marc Short, a citat Huawei, într-o declarație, luni, solicitând altor națiuni „să se asigure că numai furnizorii de încredere au acces la rețelele lor în curs de dezvoltare”.

„Trebuie să stăm împreună pentru a împiedica Partidul Comunist Chinez să folosească subsidiare precum Huawei pentru a strânge informații, în sensul sprijnirii serviciilor de securitate și militare din China cu tehnologia noastră”, a precizat Short.  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -