SUA marchează abolirea sclaviei cu o nouă Zi Națională

DE Edi Neagu | 17.06.2021 - 09:15
Ultimii sclavi au fost eliberați în 1865. FOTO: Pixabay.com

Statul Texas a fost ultimul stat federal care a eliberat sclavii, în 1865. De miercuri, abolirea sclaviei este marcată printr-o zi națională, pe 19 iunie.

SHARE

Într-un rar moment de convergenţă, republicanii şi democraţii americani au aprobat miercuri în Congres crearea unei noi sărbători federale, 19 iunie, pentru a marca emanciparea ultimilor sclavi din statul Texas, în 1865, informează AFP.

Mai este nevoie doar de adoptarea legii de către preşedintele Joe Biden, dar sprijinul său este clar.

"Această zi reprezintă libertatea", a declarat aleasa democrată din Camera Reprezentanţilor Sheila Jackson Lee, care a votat pentru adoptarea proiectului de lege ce transformă 'Juneteenth' (cuvintele iunie şi 19 unite în limba engleză) într-o zi de sărbătoare.

CITEȘTE ȘI: Renate Weber, 2.500 euro salariu ca Avocat al Poporului și 3.000 euro/lună pensie de europarlamentar

Camera Reprezentanţilor a adoptat definitiv acest text cu 415 voturi pentru şi 14 împotrivă, după ce marţi fusese aprobat în unanimitate în Senat.

În faţa unei fotografii învechite a unui bărbat negru cu spatele brăzdat de urme de bici, afro-americana Sheila Jackson Lee a vorbit despre "lunga călătorie" până la acest vot.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Interlopul Rechinu, transferat la închisoarea de maximă siguranță din care a evadat El Chapo

"Suntem însă astăzi aici, liberi să votăm pentru Juneteenth ca zi naţională a independenţei, o sărbătoare federală pentru America", a spus ea.

"Pentru a merge mai departe este esenţial să recunoaştem şi să învăţăm din greşelile trecute", a scris senatorul republican John Cornyn, care a susţinut acest proiect alături de reprezentanta democrată.

Texas, ultimul stat cu sclavi

Aceşti doi parlamentari reprezintă statul Texas în Congres. În acest stat, pe 19 iunie 1865, ultimii sclavi au aflat că sunt liberi.

Preşedintele Abraham Lincoln eliberase de fapt sclavii din robie în urmă cu doi ani şi jumătate prin semnarea Proclamaţiei de emancipare, pe 1 ianuarie 1863.

Însă, pe durata războiului civil american (1861-1865), sclavia s-a menţinut în statele confederate din sud.

Şeful armatei confederate, Robert Lee, a semnat capitularea pe 9 aprilie 1865. Au trecut însă mai bine de două luni pentru ca vestea să ajungă în micul oraş texan Galveston, pe 19 iunie.

'Juneteenth' era deja o sărbătoare publică în unele state din Statele Unite, inclusiv în Texas, dar nu fusese până acum marcată ca sărbătoare federală.

Apelurile pentru a o transforma într-o sărbătoare federală s-au dublat după asasinarea lui George Floyd, un afro-american ucis de un poliţist alb pe 25 mai 2020.

Această dată, 19 iunie,"ne aminteşte de o istorie pătată de brutalitate şi nedreptate şi ne aminteşte responsabilitatea pe care o avem pentru a construi un viitor al progresului pentru toţi, care să onoreze idealul egalităţii" Statelor Unite, a declarat Nancy Pelosi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te