SUA finalizează transferul avioanelor F-16 în Ucraina. Putin le va ataca în bazele NATO

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.06.2023 - 19:48
Departamentul de Stat al SUA finalizează documentele de transfer a avioanelor F-16 în Ucraina (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: U.S. Air Force/Tom Reynolds

Departamentul de Stat al SUA finalizează documentele de transfer a avioanelor F-16 în Ucraina, potrivit lui Stan Brown, secretarul adjunct principal al departamentului pentru Biroul Afaceri Politico-Militare.

SHARE

Departamentul de Stat al SUA finalizează documentele de transfer a avioanelor F-16 în Ucraina, de la terțe precum Olanda, astfel încât pregătirea piloților să poată începe.

Stan Brown, secretarul adjunct principal al departamentului pentru Biroul Afaceri Politico-Militare, nu a precizat calendarul când vor fi gata aceste documente, dar a menționat că „acum progresează mult mai repede”.

Departamentul de Stat al SUA finalizează documentele de transfer a avioanelor F-16 în Ucraina

Danemarca și Olanda conduc „coaliția pentru avioane de luptă”, inclusiv pentru pregătirea piloților ucraineni pe avioanele de luptă occidentale. 

Guvernul danez este gata să transfere avioane de luptă F-16 în Ucraina, cu aprobarea producătorilor avioanelor, potrivit European Pravda.

Premierul Mark Rutte a declarat că Olanda nu a luat încă o decizie cu privire la trimiterea avioanelor de luptă F-16 în Ucraina, dar „ia în considerare serios” o astfel de opțiune.

Citește și: Putin va ataca statele occidentale dacă acestea trimit Ucrainei avioane F-16

Orice transfer potențial de avioane de luptă F-16 în Ucraina, fie din Statele Unite, fie de la un operator aliat, ar dura luni de zile, specifică Brown.

Deși SUA nu a anunțat până în prezent niciun transfer de avioane de luptă F-16 în Ucraina, susține intenția altor aliați de a livra aceste avioane Kievului, relatează Military Times.

Brown a subliniat că transferul unor astfel de aeronave în Ucraina trebuie să fie o abordare „holistică”, care să includă pregătirea atât a piloților, cât și a celor ce asigură întreținerea avioanelor.

Citește și: Țările NATO vor începe instruirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16. Când vor fi gata de luptă

Unul dintre primii pași într-un potențial transfer de aeronave F-16 va fi licența de a antrena acești aviatori, înainte de a exista licența de transfer a aeronavei.

Apoi, aeronavele în sine trebuie identificate – dacă vor fi livrate printr-un transfer de la o terță parte sau printr-un alt mecanism – înainte de a dezvolta un plan pentru ca armata ucraineană să folosească aeronava, a subliniat Brown. 

Dacă Occidentul va ajuta Ucraina cu avioane de luptă F-16 ar fi „un pericol serios de a târî NATO într-un conflict armat” cu Rusia, a avertizat liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Rusia va lua în considerare opţiunile de distrugere a acestor avioane, chiar dacă acestea vor avea baza în afara Ucrainei.

„Dacă sunt plasate în baze aeriene din afara Ucrainei şi sunt folosite în ostilităţi, va trebui să ne uităm cum şi unde putem ţinti aceste active care sunt folosite în ostilităţi împotriva noastră”, a spus Putin. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te