SUA cere Rusiei diplomație. Lavrov: „Fără garanțiile cerute, vom recurge la represalii militare”

DE Adina Mutăr | 18.01.2022 - 19:42
SUA cere Rusiei diplomație/foto: reuters

Secretarul american de stat, Antony Blinken, va efectua o serie de călătorii săptămâna aceasta pentru a detensiona situația Rusia-Ucraina, a anunțat SUA marți pe fondul îngrijorărilor occidentale că Rusia se pregătește pentru o invazie.

SHARE

Blinken apleacat marți într-un „tur al diplomației extinse”, pentru a discuta cu aliații și partenerii europeni cu privire la o abordare unitară în fața amenințării pe care Rusia o reprezintă pentru Ucraina și pentru a cere Rusiei „să aleagă diplomația și detensionarea  în interesul securității și stabilității”.

Înaltul diplomat american se va întâlni cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski și cu ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, la 19 ianuarie, pentru „a întări angajamentul Statelor Unite față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului, Ned Price, într-un comunicat.

„Călătoriile și consultările secretarului fac parte din eforturile diplomatice de a reduce tensiunea cauzată de consolidarea militară a Rusiei și de agresiunea continuă împotriva Ucrainei”, a adăugat Price.

Blinken va călători, de asemenea, în Germania, la 20 ianuarie, pentru a se întâlni cu ministrul de Externe, Annalena Baerbock, urmată de o întâlnire cu reprezentanți din Franța, Germania și Marea Britanie, în format de Quad Transatlantic.

Într-un apel cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Blinken a discutat despre eforturile diplomatice recente de a dezamorsa situația în curs și a subliniat importanța abordării diplomatice a „consolidării armatei ruse profund îngrijorătoare în și în apropierea Ucrainei”.

Citește și

Premierul Marii Britanii: Vladimir Putin nu trebuie lăsat „să rescrie normele" internaţionale

Germania nu a reușit să detensioneze negocierile NATO-Rusia. Moscova: „Aşteptăm răspunsurile”

 

„Secretarul a reiterat angajamentul de neclintit al SUA față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a subliniat că orice discuție despre securitatea europeană trebuie să includă aliații NATO și partenerii europeni, inclusiv Ucraina”, a spus Price într-un comunicat.

NATO invită Rusia la noi întâlniri pentru a evita războiul în Ucraina

NATO a invitat Rusia la noi întâlniri pentru a discuta preocupările de securitate ale Moscovei și pentru a preveni agresiunea rusă împotriva Ucrainei, a declarat marți șeful alianței Jens Stoltenberg.

Vorbind la o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin, secretarul general Stoltenberg a declarat că aliații NATO sunt gata să se întâlnească cu Rusia pentru a discuta propuneri concrete și pentru a căuta rezultate constructive.

„Astăzi am invitat Rusia și toți aliații NATO să participe la o serie de reuniuni în cadrul Consiliului NATO-Rusia în viitorul apropiat, pentru a aborda preocupările noastre, dar și a asculta preocupările Rusiei și pentru a încerca să găsim o cale de a preveni orice atac militar împotriva Ucrainei”, a spus el.

„Riscul unui conflict este real. Aliații NATO fac apel la Rusia să detensioneze situația. Orice agresiune ulterioară va avea un cost ridicat pentru Moscova”, a subliniat el.

Rusia amenință cu represalii militare

Rusia și-a subliniat cererea pentru „garanții de securitate”, inclusiv ca Ucraina să nu adere la NATO și să nu desfășoare arme NATO pe teritoriul ucrainean.

„Rusia încă așteaptă răspunsuri la propunerile sale de garantare a securității din partea SUA și NATO”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la o conferință de presă după discuțiile cu omologul său german, Annalena Baerbock, marți.

Lavrov a ținut să sublinieze, într-un discurs separat de întâlnire, că dacă cererile Rusiei sunt respinse de SUA și NATO, „Moscova va folosi măsuri de represalii militaro-politice”.

„Nu amenințăm pe nimeni. Avertizăm”, a declarat el pentru Kommersant, menționând că natura acestor măsuri tehnico-militare va depinde în mare măsură de „cum se desfășoară situația și de ce potențiale militare pot fi folosite împotriva intereselor noastre”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te