SUA avertizau Ucraina că va pierde Bahmutul în ianuarie. Kievul a decis altceva. Lupta pentru moral

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.05.2023 - 11:56
SUA avertizau Ucraina „va pierde” Bakhmut-ul în ianuarie. Kievul a decis altceva. Lupta pentru moral - Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski - Caracter ilustrativ

Ucraina a decis să apere Bahmut în ciuda avertismentelor cumplite ale SUA încă din ianuarie, iar luni mai târziu, forțele ucrainene încă dețin periferia vestică a orașului, în cea mai lungă și mai mortală bătălie din război, potrivit The Washington Post.

SHARE

"Evaluările SUA au fost sumbre încă din ianuarie, potrivit unor documente secrete ale serviciilor secrete americane care ar fi fost divulgate de Jack Teixeira.

SUA avertizau că Ucraina „va pierde” Bahmutul în ianuarie. Kievul a decis altceva. Lupta pentru moral

Evaluarea, etichetată ca fiind "strict secretă", avertiza că avansul "constant" al Rusiei din noiembrie "pune în pericol capacitatea Ucrainei de a menține orașul", iar forțele ucrainene ar putea "să se afle sub amenințarea încercuirii dacă nu își retrag trupele în următoarea lună (februarie - n.r.)".

Cu toate acestea, avertismentele SUA au fost în mare parte ignorate. Kievul a decis să păstreze Bahmutul, argumentând că era necesar pentru a menține moralul național și pentru a priva Rusia de posibilitatea de a se lăuda cu ocuparea oricărui teritoriu.

Citește și: VIDEO Contraofensiva Ucrainei poate începe în orice moment. Ce au discutat Stoltenberg cu Zelenski

Ucraina a declarat că luptele prelungite din Bahmut au slăbit forțele Rusiei, deoarece au murit mulți ocupanți, în special din grupul Wagner. 

Strategia Ucrainei 

Washington Post a vorbit, de asemenea, cu unul dintre comandanții ucraineni care supervizează lupta pentru Bakhmut, colonelul Pavl Palytsa, care a declarat că nu a fost informat oficial despre aceste informații americane sau recomandări privind modul de acțiune în Bakhmut.

Foto: Facebook/ Volodimir Zelensk

Palitsa crede că armata ucraineană a reușit să dețină o parte a orașului timp de câteva luni mai mult decât se preconiza datorită unei combinații de război urban clasic și recunoaștere avansată cu drone, inclusiv bruierea semnalelor.

Citește și: Cartierele rezidențiale nu vor mai putea fi construite dacă nu au școli în zonă. Ce prevede noul Cod

El a spus că, după ce trupele rusești au străpuns perimetrul din Bahmut, forțele ucrainene s-au retras în zonele rezidențiale, folosind acoperișurile ca vârfuri de deal și transformând casele în poziții antitanc.

În adâncul orașului, ambele părți au ajuns să se bazeze foarte mult pe dronele de recunoaștere pentru țintire și pe bruiaje pentru a confunda sistemele de navigație ale inamicului.

Foto: Facebook/ Volodimir Zelensk

Potrivit lui Palitsa, rușii folosesc bruiajele cu mare succes, iar dacă apărătorii "nu au ochi în aer", atunci nu pot lovi invadatorii ruși cu foc de artilerie. Colonelul a precizat că recunoașterea este foarte importantă, deoarece în Ucraina nu există multe proiectile de artilerie și, prin urmare, focul de artilerie trebuie să fie precis.

Ucraina „câștigă” timp și teren cu tactica rușilor

Palitsa a mai spus că Ucraina a adoptat și experiența tacticilor rusești și maschează "punctele de origine" ale dronelor, sau coordonatele prin care se poate determina locația unității care controlează dispozitivul.

Potrivit acestuia, dacă rușii vor găsi dronele ucrainene, vor vedea că punctul de origine al dronei se află undeva în Australia.

Palitsa ar fi sosit la postul său la mijlocul lunii ianuarie, iar evaluările pe care le-a auzit de la ofițerii din jurul său au fost un ecou al pesimismului Washingtonului. Toată lumea era sigură că vor rezista 2-3 săptămâni.

Foto: Facebook/ Volodimir Zelensk

"Dar au trecut câteva luni, iar noi suntem încă aici și încercăm să facem tot posibilul pentru a păstra orașul", a declarat Palitsa.  

Ziarul relatează că documentele americane "scurse" sugerau, de asemenea, degradarea moralului rusesc și încurajarea dezertării printr-o campanie care să pună accentul pe pierderile grele ale trupelor rusești.

Muniții convenționale îmbunătățite cu „dublă destinație”

Un alt punct al documentului cerea Ucrainei să direcționeze "muniții convenționale îmbunătățite cu dublă destinație" - o combinație de artilerie și rachete sol-aer - către forțele rusești masate pentru a contracara valurile de asalt.

S-a raportat că, în momentele critice ale apărării Bahmutului, Ucraina a trimis în mod repetat unități de elită în oraș pentru a proteja drumurile de aprovizionare și a stabiliza situația.

Această strategie a avut succes, permițând Ucrainei să se mențină la periferia vestică a orașului, dar în ultimele zile linia frontului a devenit din ce în ce mai instabilă, spun comandanții.

Situația se schimbă de mai multe ori pe zi - dimineața, un drum poate fi controlat de armata ucraineană, apoi ocupat de ocupanți, iar după câteva ore revine sub control ucrainean. 

The Washington Post notează că Bahmut este principala țintă a operațiunilor rusești în estul Ucrainei. Moscova a declarat că capturarea orașului ar pune bazele pentru stabilirea controlului asupra întregii regiuni ucrainene Donețk, din care forțele rusești ocupă în prezent puțin peste jumătate.

Trupele ucrainene spun că vor continua să dețină orașul. 

"Fiecare soldat înțelege că atunci când deținem orașul, când ne aflăm în interiorul Bahmut, dăm timp unităților noastre nou create să se antreneze și să se pregătească pentru operațiuni viitoare", a declarat Palitsa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te