SUA: Armata rusă va avea nevoie de "ani de zile" pentru a-și reveni, crescând riscul nuclear

DE Daniel Toșa | 30.06.2022 - 11:51
SUA: Armata rusă va avea nevoie de "ani de zile" pentru a-și reveni, crescând riscul nuclear/FOTO: profimediaimages.ro

Comunitatea de informații din SUA evaluează că va dura "ani" pentru ca armata rusă să se recupereze după daunele suferite în desfășurarea războiului din Ucraina, potrivit directorului pentru informații naționale Avril Haines.

SHARE

"Forțele lor terestre au fost acum atât de mult degradate încât ne așteptăm să le ia ani de zile pentru a-și reveni în multe privințe", a declarat ea miercuri, în cadrul unei conferințe la Washington DC.

Acest lucru ar putea împinge Rusia să se bazeze mai mult pe "instrumente asimetrice", cum ar fi atacurile cibernetice, eforturile de a încerca să controleze energia sau chiar armele nucleare, pentru a proiecta "putere și influență", a spus ea.

Evaluare sumbră

Haines a spus că Rusia începe să se concentreze asupra regiunii Donețk. Comunitatea serviciilor de informații consideră că Rusia va avea dificultăți în a cuceri provincia estică - așa cum este pe cale să reușească în provincia vecină Luhansk - dar că președintele rus Vladimir Putin crede probabil că timpul este de partea Moscovei, deoarece crede că Occidentul va obosi în cele din urmă să mai sprijine Ucraina.

Citește și: SURSE Modificări de taxe și impozite. Noi accize la alcool și tutun. TVA crește la restaurante

"Consensul este că războiul din Ucraina va continua pentru o perioadă extinsă de timp", a declarat Haines, recunoscând că evaluarea SUA a situației este "sumbră".

Trei scenarii

Haines a declarat că comunitatea de informații vede trei scenarii probabile care ar putea fi puse în evidență în următoarele săptămâni și luni.

Citește și: Șeful NATO: Aderarea Finlandei și Suediei va fi „extrem de rapidă”, în numai câteva săptămâni

„Cel mai probabil este ca conflictul să rămână o luptă crâncenă în care rușii fac câștiguri graduale, dar nu fac progrese", a spus ea. În acest scenariu, armata rusă va fi securizat Luhansk și o mare parte din Donețk până la toamnă, precum și consolidarea controlului asupra sudului Ucrainei.

Celelalte scenarii sunt că Rusia ar putea realiza o descoperire și s-ar putea reorienta spre Kiev sau Odesa; sau, în cele din urmă, că Ucraina ar putea stabiliza linia frontului și ar putea începe să obțină câștiguri mai mici, probabil în Kherson sau în altă parte în sudul Ucrainei, informează CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.