SUA aprobă vânzarea de sisteme radar Sentinel pentru România. Ne apără de dronele lui Putin

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.10.2024 - 08:09
SUA aprobă vânzarea de sisteme radar Sentinel pentru România. Ne apără de dronele lui Putin - Foto: Ambasada SUA în România - Profimedia images (colaj)
SUA aprobă vânzarea de sisteme radar Sentinel pentru România. Ne apără de dronele lui Putin - Foto: Ambasada SUA în România - Profimedia images (colaj)

SUA aprobă vânzarea de sisteme radar Sentinel pentru România.Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea a patru sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel AN/MPQ-64 F1 în valoare de 90.000.000 de dolari către România.

SHARE

SUA aprobă vânzarea de sisteme radar Sentinel pentru România. Ambasada Statelor Unite la București a anunțat, luni, aprobarea vânzării sistemelor radar de supraveghere aeriană Sentinel către România. 

SUA aprobă vânzarea de sisteme radar Sentinel pentru România

Conform comunicatului, România a solicitat achiziționarea a până la patru radare AN/MPQ-64 F1, care au capacitatea de a detecta o gamă largă de obiecte aeriene. Aceste sisteme sunt menite să îmbunătățească apărarea împotriva amenințărilor aeriene.

"Guvernul României a solicitat achiziționarea a până la patru sisteme radar Sentinel AN/MPQ-64 F1. Sistemul Sentinel este capabil să detecteze o gamă largă de obiecte aeriene și va spori semnificativ capacitatea României de descurajare și apărare împotriva potențialelor amenințări", se arată în comunicatul Ambasadei SUA.

Primele două sisteme vor fi achiziționate prin intermediul programului Foreign Military Financing al Departamentului de Stat al SUA, cu o valoare inițială de aproximativ 90 de milioane de dolari, se precizează în aceeași sursă.

Citește și: România achiziționează 44 vehicule amfibie americane AAV-7 pentru asalt. Costă 210.000.000 $

Ambasadoarea Statelor Unite în România, Kathleen Kavalec, a subliniat importanța achiziției pentru securitatea regională:

"Achiziționarea de către România a sistemului radar Sentinel evidențiază parteneriatul pe termen lung în domeniul securității dintre cele două țări. Aceste sisteme radar vor spori considerabil gradul de avertizare timpurie pentru potențialele amenințări la adresa orașelor și infrastructurii critice din România".

Citește și: SUA aprobă vânzarea a 32 de avioane de luptă F-35A către România. E cel mai puternic avion din lume

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a confirmat notificarea Congresului SUA privind achiziționarea acestor sisteme radar, menționând că radarele AN/MPQ-64 F1 vor contribui la protejarea teritoriului național și îmbunătățirea supravegherii aeriene, mai ales împotriva vehiculelor aeriene fără pilot.

"Radarele vor contribui la îmbunătățirea supravegherii spațiului aerian, în special împotriva celor mai recente amenințări reprezentate de vehiculele aeriene fără pilot", a transmis MApN.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a vorbit despre relevanța acestei achiziții în contextul actual: "Radarele de ultimă generație de tip Sentinel vor completa capacitățile de apărare aeriană ale României, îndeosebi în ceea ce privește detecția timpurie a vehiculelor aeriene fără pilot, amenințări care se manifestă în proximitatea frontierelor naționale, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei".

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te