România achiziționează 44 vehicule amfibie americane AAV-7 pentru asalt. Costă 210.000.000 $

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.09.2024 - 08:00
România achiziționează vehicule amfibie americane AAV-7 pentru asalt - Foto: US Marine Corp (imagine cu caracter ilustrativ)
România achiziționează vehicule amfibie americane AAV-7 pentru asalt - Foto: US Marine Corp (imagine cu caracter ilustrativ)

România achiziționează 44 de vehicule amfibie americane AAV-7 pentru asalt. Costă 210.000.000 de dolari fără TVA. Ministerul Apărării din România (MApN) a înaintat Parlamentului o cerere pentru achiziționarea de vehicule amfibii AAV-7 din inventarul Corpului Marin al SUA.

SHARE

România achiziționează 44 de vehicule amfibie americane AAV-7 pentru asalt din inventarul U.S. Marine Corps. Costă 210.000.000 de dolari fără TVA, dublând planul inițial.

România intenționează să finalizeze această achiziție prin programul U.S. Foreign Military Sales (FMS).

AAV-7 este un vehicul amfibie blindat pe șenile conceput pentru a transporta pușcașii marini și echipamente de la navă la țărm și pe teritorii ostile.

România achiziționează 44 vehicule amfibie americane AAV-7 pentru asalt. Costă 210.000.000 $

Poate transporta până la 25 de pușcași marini în plus față de echipajul său format din trei membri și este propulsat de un motor Detroit Diesel 8V-53T (P-7) sau Cummins VT 400 903 (P-7A1), cu o autonomie de 482 dekilometri pe uscat și 20 de mile marine în apă.

Viteza maximă a vehiculului ajunge la 72 km/h pe drumuri, 32 km/h în off-road și 13 km/h în apă, ceea ce îl face versatil pentru diverse medii.

AAV-7 este echipat cu un lansator de grenade Mk 19 de 40 mm sau un tun M242 Bushmaster de 25 mm, precum și o mitralieră M2HB calibrul 50.

Vehiculul oferă sprijin direct de foc în timpul operațiunilor de asalt. Capacitățile sale amfibii permit AAV-7 să atace orice coastă direct de pe punțile navelor de asalt ale Marinei, făcându-l un atu vital pentru misiunile expediționare ale Marinei.

AAV-7 a evoluat de-a lungul timpului, inspirându-se din modelele anterioare de vehicule amfibii, cum ar fi „Aligatorul” și „Crocodilul”, folosite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cea mai recentă variantă, AAVP7A1, are o armură îmbunătățită și este capabil să funcționeze în ape agitate.

Această evoluție a transformat AAV-7 nu doar într-un vehicul cheie de sprijin logistic, ci și într-o platformă blindată capabilă să navigheze în medii ostile pentru a livra trupe și echipamente către obiectivele din interior.

Vehicule necesare transportului de trupe și operațiunilor de debarcare

Anul trecut, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de vehicule AAV către România, acoperind inițial 21 de unități.

Acestea au inclus trei variante: 16 vehicule blindate cu șenile AAVP-7A1 pentru transportul trupelor, trei vehicule de comandă AAVC-7A1 și două vehicule de recuperare AAVR-7A1.

Citește și: NATO aduce la Tulcea cel mai performant radar contra dronelor Rusiei. Detectează ținte la 450 km

Însă România a optat să dubleze comanda. Vehiculele AAV7A1, aflate în serviciu cu U.S. Marine Corps din 1972, sunt folosite și de alte forțe armate din întreaga lume.

Această decizie este semnificativă pentru România, întrucât țara nu are în prezent vehicule amfibii adecvate nevoilor sale de apărare, în ciuda caracteristicilor sale geografice, potrivit armyrecognition.com.

Citește și: 8.000.000.000 $ dă Italia pe 24 de avioane Typhoon. România cumpără mai ieftin 32 de F-35 de la SUA

Finalizarea acestui contract va spori capacitățile militare ale României, în special pentru transportul trupelor și operațiunile de debarcare, care ar putea fi esențiale pentru o strategie de apărare mai largă, aliniată la obligațiile geografice ale țării.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te