SUA a făcut Libanului o propunere de delimitare a frontierei marine cu Israelul

DE Alexandru Pop | Actualizat: 01.10.2022 - 19:23
Președintele libanez Michel Aoun, în dreapta, se întâlnește cu trimisul SUA pentru afaceri energetice, Amos Hochstein - Foto: Profimedia Images/Dalati Nohra

Preşedinţia libaneză a anunţat sâmbătă că a primit din partea mediatorului american Amos Hochstein un mesaj cu propuneri referitoare la delimitarea frontierei maritime cu Israelul.

SHARE

SUA desfăşoară de doi ani o mediere între Liban şi Israel, ţări vecine aflate oficial în stare de război, pentru a se ajunge la un acord de delimitare a frontierei maritime şi pentru ridicarea obstacolelor în ce priveşte prospectarea de hidrocarburi în câmpul gazeifer offshore Karish din Mediterana de Est, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Preşedintele libanez Michel Aoun a primit-o pe ambasadoarea americană în Liban, Dorothy Shea, care i-a transmis un mesaj' din partea lui Hochstein cu privire la 'propunerile legate de delimitarea frontierei maritime sud", a informat preşedinţia pe Twitter, fără a da informaţii despre conţinutul mesajului.

Citește și: Unitatea militară rusească GUGI, bănuită a fi aruncat în aer conducta Nord Stream

Potrivit sursei, Aoun i-a chemat pe premierul Najib Mikati şi pe preşedintele parlamentului, Nabih Berri, la consultări cu privire la 'maniera de a da un răspuns libanez cât mai curând posibil'.

Hassan Nasrallah, şeful mişcării armate Hezbollah, care domină viaţa politică în Liban, a avertizat în mai multe rânduri Israelul în legătură cu orice activitate la Karish.

Sâmbătă, el a salutat însă 'o etapă importantă' şi faptul că 'de acum există un text scris'. 'Zilele următoare vor fi cruciale', a adăugat Nasrallah într-un discurs televizat.

Citește și: Cât gaz era în conductele Nord Stream avariate în incidentul din Marea Baltică

După o vizită în Liban luna trecută, Amos Hochstein a declarat că s-au înregistrat 'progrese' în discuţiile indirecte între Liban şi Israel, dar a afirmat că 'mai este muncă de făcut' înainte de a se ajunge la un acord.

Israelul consideră că zăcământul este situat în zona sa economică exclusivă, dar, pentru Liban, câmpul se află într-o parte a apelor disputate.

Sosirea în iunie în câmpul Karish a unei nave închiriate în contul Israelului a exacerbat tensiunile şi a împins Libanul să ceară o reluare a negocierilor, ce fuseseră suspendate în urma diferendelor legate suprafaţa zonei disputate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.