Stoltenberg: „Nu am văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești la granița cu Ucraina"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.02.2022 - 18:12
Stoltenberg: „Nu am văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești la granița cu Ucraina"/FOTO: tv8.md

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că nu a văzut niciun niciun semn că Rusia și-ar fi retras o parte din trupe de la granițele Ucrainei. El a precizat că aliații NATO sunt pregătiți să intervină împotriva Rusiei, dacă vor fi amenințate granițele NATO.

SHARE

Secretarul general al NATO afirmă că până acum nu sunt semne care ar duce înspre detensionarea crizei de la granițele Ucrainei și cere Rusiei să își retragă armata, iar discuțiile să se rezolve pe cale diplomatică. Totodată el a precizat că miniștri de apărare ai NATO se vor reuni mâine pentru a discuta despre suplimentarea trupelor în flancul Estic și pentru a organiza modul de acțiune din România.

"Mâine miniștrii de apărare NATO se vor întâlni pentru a discuta despre cea mai serioasă criza de securitate din ultimele decenii. Vor discuta despre necesitatea de a ne întări echipamentul militar, și pentru a avea grijă de modul în care vom acționa în România

Sunt semne care vin de la Moscova că discuțiile diplomatice ar trebui să continue", a declarat Stoltenberg.

"Până acum nu am văzut semne are să ne arate că tensiunile nu vor continua. Rusia are multe trupe la granița cu Ucraina, dar mai are încă timp să își retragă trupele și să lucreze pentru a menține pacea, potrivit Hotnews.

Aliații NATO au fost foarte clari când au spus că orice act de agresiune din partea Rusiei va avea un răspuns foarte rapid.  Vrem să ne asigurăm că aceste acte de agresiune și intimidare nu vor continua. În același timp, Aliații NATO sunt pregătiți să intervină împotriva Rusiei. 

Suntem la curent cu toate acțiunile și intimidările Rusiei și știm ce vrea să facă. Vrem să ne asigurăm că aceste agresiuni și amenințări nu vor continua. Vom face orice va fi nevoie pentru securitatea Alianței", a spus el.

”Ne vom întâlni cu partenerii noștri, vom avea consultări, am văzut din nou cât de important este să investim în tehnica militară. Ultimele cifre ne arată că în ultimii șapte ani am majorat tehnica militară până la 217 miliarde de dolari.

Încurajez aliații să continue aceste investiții tocmai pentru a ne asigura securitatea. Sunt încrezător că aliații noștri își vor da consimțământul și vor promite că Europa și NATO vor rămâne împreună”.

Întrebat dacă ar conta dacă unele trupe rusești s-au întors la bază, Stolteberg a precizat că NATO nu a primit un răspuns oficial din partea Rusiei. A anunțat că își retrage trupe, dar echipamentul rămâne acolo. ”Cu toată această tehnică militară, Rusia poate invada Ucraina fără efort suplimentar. Poate face acest pas în orice moment”.

”Există motive clare pentru care nu trebuie să fim foarte optimiști. Trebuie să avem grijă ca eforturile diplomatice să continue”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă a NATO, despre o decizie a Rusiei de a recunoaște așa-numitele "republici populare" din Donețk și Luhansk, Stoltenberg a declarat:

"Dacă acest lucru se va întâmpla, ar fi o încălcare flagrantă a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei încă o dată", a afirmat secretarul NATO, potrivit The Guardian.

El a spus că un astfel de act ar fi "o încălcare a dreptului internațional", a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei, precum și a acordurilor de la Minsk.

Camera inferioară a parlamentului rus a votat marți pentru a-i cere lui Vladimir Putin să recunoască drept independente două regiuni separatiste din estul Ucrainei, susținute de Rusia, a anunțat Reuters.

Dacă va fi aprobată, această măsură ar putea inflama disputa mai amplă cu privire la consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei, care a alimentat temerile occidentale privind o invazie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te