Statul din UE, o „amenințare” pentru Europa și NATO. A căzut la pace cu Putin

DE Alex Darvari | Actualizat: 03.11.2023 - 20:24
Premierul Fico și Orban - Foto: Profimedia Images

Slovacia este statul din UE ce „amenință” să strice treburile în Europa și NATO. Premierul populist Fico a căzut la pace cu Putin și a anunțat că refuză să mai sprijine Ucraina

SHARE

Slovacia este statul din UE ce „amenință” să strice treburile în Europa și NATO. Revenirea naționalistului Robert Fico în funcția de prim-ministru al Slovaciei a stârnit îngrijorarea că această țară din Europa Centrală ar putea submina unitatea UE și NATO.

După ce a fost numit prim-ministru al Slovaciei, Robert Fico nu a pierdut prea mult timp pentru a reitera agenda populistă naționalistă care l-a propulsat spre victorie în alegerile din 30 septembrie, scrie DW

Citește și: Primul stat din UE care trece de partea lui Putin. Nu vom mai oferi arme și avioane pentru Ucraina

Statul din UE ce „amenință” Europa și NATO

"Veți auzi o voce slovacă suverană din partea ministerelor slovace și veți urmări o politică externă slovacă suverană", a declarat Fico.

Este o promisiune care este în concordanță cu promisiunile sale de campanie, care au amestecat narațiuni extremiste și pro-rusești. Și există numeroase îngrijorări că revenirea lui Fico la putere, la cinci ani după ce a fost înlăturat din cauza asasinării jurnalistului Jan Kuciak, ar putea contribui la subminarea unității în cadrul Uniunii Europene și al NATO.

Dacă ne luăm după retorica sa, Fico ar putea, cu ajutorul ministrului său de externe Juraj Blanar, care se ocupă cu dezinformarea - care, de exemplu, a afirmat că ucrainenii sunt responsabili pentru invazia sovietică din 1968 în Cehoslovacia - să încerce să deraieze sprijinul occidental pentru Ucraina sau sancțiunile împotriva Rusiei.

Citește și: Rusia câștigă teren în Europa. O țară cu Guvern nou prorus anunță stoparea ajutorului pentru Ucraina

O altă preocupare este că alegerea lui Fico ar putea da un nou impuls premierului ungar Viktor Orban, care este acuzat de unii că încearcă să creeze un bloc pro-rus iliberal în cadrul UE.

Un aliat al lui Putin?

Dar există, de asemenea, îndoieli dacă Fico are influența necesară pentru a avea un impact semnificativ, sau chiar dacă își va pune cu adevărat în aplicare amenințările odată ce va fi departe de ochii și urechile cohortei extremiste pe care a curtat-o pentru a recâștiga fotoliul de prim-ministru.

Alarmă cu privire la interesele de securitate ale NATO

În timp ce Fico nu pune la îndoială apartenența Slovaciei la UE sau la NATO, liderul partidului Smer s-a grăbit să își respecte promisiunile electorale pe scena europeană.

La un summit al UE, la o zi după numirea sa, el i-a spus președintelui Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, că Slovacia nu va trimite arme în Ucraina și nici nu va susține noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Este genul de discurs care a alimentat remarcabila sa înviere politică.

"Acest lucru reflectă opiniile unei părți semnificative a populației slovace, care, în mod tradițional, a avut o viziune mai favorabilă față de Rusia în comparație cu majoritatea colegilor regionali din Europa Centrală și de Est", subliniază Andrius Tursa, expert în Europa de Est în cadrul companiei de consultanță în domeniul riscului Teneo International.

Prin urmare, nu este de mirare că prestația noului lider slovac a provocat alarmă în unele cercuri când vine vorba de interesele de securitate ale NATO.

"Din moment ce soldații slovaci sunt plasați în Letonia... putem avea încredere că li se va permite să lupte dacă Letonia este invadată de Rusia?", a întrebat fostul ministru leton al apărării Artis Pabriks. "Putem avea încredere în guvernul [Fico]? Poate NATO să aibă încredere în guvernul [lui] Fico în ceea ce privește informațiile sensibile?".

Prea mică pentru a perturba unitatea occidentală?

Alții spun că, cu o populație de doar 5,5 milioane de locuitori și o economie de 115 miliarde de euro (122 miliarde de dolari) (PIB în 2022), puternic dependentă de partenerii din UE, Slovacia este pur și simplu prea mică pentru a perturba politica occidentală.

"Slovacia este o țară atât de neînsemnată încât acest lucru abia dacă va face o diferență", a declarat un oficial UE, potrivit Politico. "Slovacia abia dacă are vreo pârghie".

Chiar și făcând abstracție de astfel de trollinguri anonime, există motive să ne așteptăm ca Fico să urmeze un curs mai moderat în spatele ușilor închise, așa cum a făcut-o în timpul mandatelor sale anterioare de premier, afirmă Milan Nic, specialist în Europa de Est și Rusia la Consiliul German pentru Relații Externe.

Retorica extremistă este croită pentru publicul slovac, spun analiștii, nu ca un mesaj pentru partenerii străini.

Amenințările goale ale lui Fico

Promisiunea lui Fico că Slovacia nu va mai trimite "încă un glonț" în Ucraina este, de asemenea, privită în mare parte ca o amenințare goală, deoarece țara a trimis deja practic toate armele pe care le putea trimite oricum.

Chiar și Rusia recunoaște că nu va face prea multă diferență.

"Slovacia nu a avut o cotă atât de mare în furnizarea de arme, așa că nu va afecta aproape deloc întregul proces", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului după anunțul lui Fico de la summit.

Între timp, industria de armament privată din Slovacia, care are comenzi mari din partea țărilor occidentale, inclusiv Germania, pentru a produce și a livra arme Ucrainei, pare să continue să trimită arme peste granița de est.

Președintele Parlamentului, Petr Pellegrini, a declarat că nu se așteaptă ca aceste transporturi să fie afectate de promisiunile lui Fico, menționând rolul economic important pe care îl joacă industria de armament din Slovacia.

Rămâne de văzut câte fapte se vor materializa din atitudinea belicoasă a lui Fico față de Occident.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te