STAREA UNIUNII/ Trump le face o ofertă de pace democraților, dar nu e dispus la compromisuri

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.02.2019 - 12:40
Donald Trump, în congresul american Foto: Guliver/ Getty Images

"Să respingem politica de răzbunare şi represalii şi să îmbrăţişăm potenţialul fără limite al cooperării, compromisului şi binelui comun", i-a invitat președintele SUA, Donald Trump, pe rivalii din Partidul Democrat, în discursul despre ”Starea Uniunii”.

SHARE

În fața Congresului SUA, Trump s-a declarat pregătit să lucreze cu democrații ”pentru a împlini realizări istorice pentru toţi americanii".

"Împreună, putem depăși decenii de impas politic. Putem aplana vechile diviziuni, vindeca răni vechi, să construim noi coaliții, să creăm noi soluții și să deblocăm promisiunea extraordinară a viitorului Americii. Decizia este a noastră (...) Trebuie să alegem între măreție sau blocaj, rezultate ori rezistență, viziune ori răzbunare, progres incredibil sau distrugere inutilă. În seara asta, vă rog să alegeți măreția", a punctat liderul de la Casa Albă.

El a enumerat prioritățile mandatului său: locuri de muncă, comerţ, infrastructură, lupta împotriva drogurilor şi imigraţiei și ”o politică externă care pune în primul rând interesele Americii".

”Voi construi zidul!”

Cu toate acestea, el a avut o poziție inflexibilă față de construirea zidului de la granița cu Mexicul, pentru a combate imigrația ilegală, subiectul de politică internă care a inflamat relațiile cu opoziția democrată și care este cauza celui mai lung "shutdown" din istoria Americii.

"Îl voi construi. Pur şi simplu, zidurile funcţionează şi zidurile salvează vieţi", a promis Trump. 

El a atras atenția congresului că mai are doar 10 zile pentru a adopta un buget al guvernului federal, în caz contrar urmând să se declanșeze un nou shutdown.

Președintele american nu a făcut, însă, niciun anunț despre declararea stării de urgență, care i-ar permite să construiască zidul cu ajutorul Armatei, fără aprobarea Congresului. Acest lucru a fost vehiculat în presa americană în zilele premergătoare discursului despre ”Starea Uniunii”.

Avertisment pentru democrați

Donald Trump nu a ratat ocazia de a face aluzie la ancheta referitoare la implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale amerricane din 2016, dar și la intenția democraților de a folosi noua majoritate din Camera Reprezentanților pentru a ancheta unele dosare ale administrației de la Washington.

El i-a avertizat pe democraţi să nu se angajeze în "investigaţii partizane ridicole" care ”pot contribui la fragilizarea economiei SUA”, informează Reuters.

"Un miracol economic are loc în Statele Unite şi singurul lucru care îl poate opri sunt războaiele nebune, politica sau investigaţiile partizane ridicole", a insistat liderul de la Casa Albă.

Un nou summit cu Kim

În altă ordine de idei, Donald Trump a confirmat că va avea o nouă întâlnire cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, în data de 27 şi 28 februarie, în Vietnam. Scopul summitului este continuarea negocierilor pentru denuclearizarea totală a Coreii de Nord, informează AFP.

"Diplomaţia noastră îndrăzneață continuă efortul istoric pentru pace în Peninsula Coreeană", a punctat Trump.

"Dacă n-aș fi fost ales președinte al Statelor Unite, acum eram angrenați, după părerea mea, într-un război major cu Coreea de Nord, cu milioane de oameni uciși”, a adăugat el. 

O parte consistentă din discursul lui Trump a fost dedicată Chinei, protectoarea regimului de la Phenian. Liderul de la Caasa Albă a avertizat această țară că nu va mai putea "să fure locurile de muncă şi bogăţia americanilor" și a solicitat "schimbări structurale", astfel încât Beijingul să pună capăt practicilor sale comerciale "neloiale", a transmis AFP.

"Am mult respect pentru preşedintele Xi şi lucrăm la un nou acord comercial cu China, dar trebuie să includă schimbări structurale reale pentru a pune capăt practicilor comerciale neloiale, a reduce deficitul nostru cronic şi a proteja locurile de muncă americane", a punctat președintele SUA.

Donald Trump şi Xi Jinping au demarat negocierile pentru reechilibrarea balanţei comerciale în favoarea SUA şi respectarea de către China a proprietăţii intelectuale și renunțarea la transferul forţat de tehnologie.

O nouă abordare în Orientul Mijlociu

"Națiunile mari nu luptă la nesfârșit", a punctat Donald Trump, referindu-se la prezența soldaților americani în Irak și Afganistan, care luptă aici de aproape 19 ani. În context, el a reamintit că a promis ”o nouă abordare” în privința Orientului Mijlociu și a oferit un scurt bilanț al prezenței militare în această zonă a globului: 7000 de morți, 52 000 de răniți grav și cheltuieli militare de peste 7 trilioane de dolari. 

"Administraţia mea poartă discuţii constructive în Afganistan cu un anumit număr de grupări afgane, printre care talibanii. Pe măsură ce negocierile progresează, vom fi în măsură să reducem prezenţa trupelor noastre şi să ne concentrăm asupra luptei împotriva terorismului. Nu ştim dacă vom ajunge la un acord, dar ştim că, după aproape două decenii de război, a venit vremea să încercăm cel puţin să facem pace", a punctat Trump. 

Președintele SUA a vorbit și despre Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), insistând că dorește să negocieze un acord similar acestuia cu marile puteri, în special Rusia și China, dar, dacă acest lucru nu va fi posibil, SUA vor construi sisteme de rachete superioare tehnologic celorlalte țări.  

Deși discursul lui Donald Trump a fost criticat de către liderii democrați, un sondaj efectual de postul de televiziune CBS a relevat că 72% dintre telespectatori s-au declarat de acord cu mesajele pre;edintelui SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te