Stânga franceză și centriștii încearcă unirea contra extremei drepte, în al doilea tur de alegeri

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.07.2024 - 17:37
Stânga franceză și centriștii încearcă unirea contra extremei drepte, în al doilea tur de alegeri - Foto: Wikimedia/IAEA Imagebank/CC BY 2.0

Stânga franceză și centriștii încearcă unirea contra extremei drepte, în al doilea tur de alegeri. Partidele rivale din spectrul politic moderat se angajează în negocieri și planuri de vot tactice.

SHARE

Stânga franceză și centriștii încearcă unirea contra extremei drepte, în al doilea tur de alegeri. Partidele rivale din spectrul politic moderat se angajează în negocieri și planuri de vot tactice, după ce Adunarea Naţională, de extremă dreaptă, a câștigat primul tur de scrutin.

Partidele de stânga și centriste ale Franței se străduiesc să formeze un front unit, după ce victoria lui Marine Le Pen, în primul tur al alegerilor parlamentare anticipate, a adus partidul de extremă dreaptă, anti-imigrație, un pas mai aproape de putere.

Stânga franceză și centriștii încearcă unirea contra extremei drepte, în al doilea tur de alegeri

Adunarea Naţională (RN) al lui Le Pen și aliații ei din dreapta au terminat pe primul loc, cu 33% din voturi, urmați de alianța de stânga Noul Front Popular (NFP), cu 28%, în timp ce blocul centrist al președintelui Emmanuel Macron a ajuns pe locul al treilea, cu 20% din voturi.

Cele mai multe dintre cele 577 de locuri din Adunarea Națională (numele legislativului francez - cum se observă, extrema dreaptă şi-a luat chiar numele acestuia) vor fi acum decise în turul doi, duminică.

RN este pe cale să devină partidul dominant în Parlament, dar numărul mandatelor sale este incert. Dacă poate face saltul dificil către majoritatea absolută, de 289 de locuri, necesare formării unui guvern, va depinde de încheierea de acordurile politice semnate de rivalii formaţiunii, în zilele următoare.

Citeşte şi: Alegeri anticipate în Franța. Prezența la vot depășește 67%

În trecut, partidele tradiționale de dreapta și stânga au încheiat acorduri, pentru a retrage candidații din turul doi, pentru a evita împărțirea votului împotriva RN. Dar strategia tactică de vot cunoscută sub numele de „frontul republican” este mai puțin sigură ca niciodată, conform The Guardian.

Liderii alianței centriste a lui Macron și ai NFP au indicat că își vor retrage propriii candidați, în districtele în care un alt candidat este mai bine plasat, pentru a învinge RN.

Într-o declarație scrisă, Macron a cerut alegătorilor să se ralieze în spatele candidaților care sunt „în mod clar republicani și democrați”, care, pe baza declarațiilor sale recente, ar exclude candidații din RN și din partidul France Unbowed (LFI), al lui Jean-Luc Mélenchon.

Citeşte şi: Franța, în pragul lui război civil, în cazul victoriei extremiștilor la parlamentare, spune Macron

Acesta este un membru-cheie al alianței NFP. Dar stânga a spus că poziția lui Macron și cea a centriștilor săi trebuie să fie mai clară.

Premierul Gabriel Attal, care probabil va fi forțat să demisioneze după al doilea tur, a avertizat că extrema dreaptă se află la porțile puterii și a spus că RN nu ar trebui să obțină un vot unic, în al doilea tur.

Într-un interviu, Bruno Le Maire, un aliat al lui Macron, ministru de Finanțe, a exclus cu tărie să îndemne alegătorii să aleagă un candidat LFI. „Pentru mine, France Unbowed este un pericol pentru națiune, la fel cum Adunarea Națională este un pericol pentru Republică”, a declarat el, la radio France Inter.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te