Stânca pe care a fost construită Marea Britanie Modernă

DE Jack Royston | Actualizat: 08.10.2022 - 20:41

În cele șapte decenii în care s-a dedicat unei vieți în slujba supușilor săi, Elizabeth a II-a le-a câștigat inimile, dar și respectul.

SHARE

Regina Elisabeta a II-a și-a dedicat întreaga viață servi­ciului public și încă le arăta politicienilor cum se face acest lucru la 90 de ani, de la fermitatea și compasiunea cu care a condus în timpul pandemiei de coronavirus, până la ultimul său act oficial cu două zile înainte de a muri: numirea oficială a lui Liz Truss ca nou prim-ministru al Regatului Unit.

Cel mai longeviv monarh al Marii Britanii a făcut promisiunea, adesea citată, de a-și dedica viața supușilor săi, la cea de-a 21-a aniversare a sa, în 1947, cu cinci ani înainte de a deveni regină. 

Citește și: GALERIE FOTO Viața unei Regine

În timpul unei transmisiuni radiofonice din Cape Town, Africa de Sud, unde se afla în turneu cu părinții și sora ei mai mică, ea a spus: „Există un motto care a fost purtat de mulți dintre strămoșii mei - un motto nobil: Servesc. Prin invențiile științei, eu pot face ceea ce nu a fost posibil pentru niciunul dintre ei. Pot să fac actul meu solemn de dedicare cu un întreg Imperiu ascultându-mă. Declar în fața voastră, a tuturor, că întreaga mea viață, fie ea lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre“.

În primul său discurs adresat națiunii în calitate de rege, a doua zi după moartea Reginei Elizabeth, Charles al III-lea și-a semnalat intenția de a respecta promisiunea mamei.

„Această promisiune de a vă servi toată viața, o reîn­noiesc astăzi tuturor“, a spus noul rege. „A fost mai mult decât o promisiune, a fost un angajament personal profund care a definit întreaga ei viață“. 

Cuvinte înălțătoare

Deși Elizabeth era tânără atunci când și-a luat angajamentul public de a servi, discursul de la Cape Town nu a fost nicidecum primul său discurs important - acesta a fost ținut cu șapte ani mai devreme, în 1940, în timpul atacurilor „Blitz“ asupra Marii Britanii de către aviația germană Luftwaffe.

Copiii din marile orașe fuseseră eva­cuați de lângă părinți în casele unor străini din mediul rural, pentru a-i ține în siguranță. Elizabeth și sora ei, Margaret, au înregistrat o emisiune specială de la Castelul Windsor, unde și ele au fost separate de părinții lor, care au rămas la Palatul Buckingham din Londra în timpul săptămânii. 

În vârstă de doar 14 ani la acea vreme, Elizabeth a vorbit unei generații marcate de dorul de casă: „Noi, copiii, încercăm să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe marinarii, soldații și aviatorii noștri curajoși să ne protejeze de pericol și de tristețea războiului. Și, când va veni pacea, nu uitați că noi, copiii de astăzi, vom fi cei care vom face lumea de mâine un loc mai bun și mai fericit“.

Una dintre cele mai mari crize cu care a avut de-a face Regina Elizabeth a fost moartea Prințesei Diana. Erau la Balmoral, în Scoția, când au aflat vestea, și familiei regale i s-a cerut  să ia parte la revărsarea fără precedent de emoție din partea publicului.

Când regina s-a întors la Londra, câteva zile mai târziu, a ținut un discurs în care a recunoscut cât de greu a fost pentru familia regală să își exprime emoțiile.

„Am încercat cu toții, în moduri diferite, să facem față situației. Șocul inițial este adesea urmat de un ames­tec de alte sentimente: neîncredere, neînțelegere, furie - și îngrijorare pentru cei care au rămas. Așa că ceea ce vă spun acum, în calitate de regină și de bunică, vă spun din inimă.

Nimeni dintre cei care au cunoscut-o pe Diana nu o va uita vreodată. Milioane de alte persoane nu au întâlnit-o niciodată, dar au simțit că au cunoscut-o.

Cred că există lecții care pot fi invățate din viața ei și din reacția extraordinară și emoționantă la moartea ei. Împărtășesc hotărârea dumneavoastră de a-i prețui memoria“, a declarat regina.

O nouă provocare

Mulți lideri mondiali au venit și au plecat în timpul lungii domnii a Reginei Elizabeth: au fost 15 prim-miniștri britanici, 14 președinți americani și șapte papi care au servit în timpul celor 70 de ani. 

Pe măsură ce a înaintat spre 90 de ani, ea nu s-a retras, așa cum au făcut-o mulți dintre ei, ci s-a distins din nou, recent, cel mai memorabil, cu cuvintele sale de mângâiere și compasiune în timpul pandemiei COVID-19.

Într-o emisiune specială difuzată la 5 aprilie 2020, în momentul în care Marea Britanie tocmai începuse primul lock-down, Elizabeth a încurajat copiii care învățau acasă și care făceau desene cu curcubee în semn de laudă pentru medicii și asistentele care își riscau viața în spitale și pentru oamenii care stăteau la uși sau la ferestre pentru a-i aplauda pe cei care îi îngrijeau.

„Declar înaintea voastră
a tuturor
că, toată viața
mea,
fie că va fi lungă
sau scurtă, va fi dedicată
slujirii voastre“

„În anii următori, toată lumea va putea să se mândrească cu modul în care a răspuns la această provocare. Iar cei care vor veni după noi vor spune că britanicii din această generație au fost la fel de puternici ca oricare alții.

Că autodisciplina, hotărârea calmă și plină de bună dispoziție și de simțire a semenilor încă mai caracterizează această țară. Mândria față de cine suntem nu face parte din trecutul nostru, ci ne definește prezentul și viitorul“, a declarat regina.

„Ar trebui să ne alinăm cu gândul că, deși mai avem încă multe de îndurat, vor veni și zile mai bune: vom fi din nou alături de prietenii noștri; vom fi din nou alături de familiile noastre; ne vom reîntâlni“, a încheiat regina.

Într-o alocuțiune în Camera Comunelor, la o zi după moartea reginei, premierul Liz Truss a spus următoarele despre moștenirea lăsată de Regina Elizabeth a II-a: „Regatul Unit este marea țară care este astăzi datorită ei. Ea a fost stânca pe care a fost construită Marea Britanie modernă“.    

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te