Speakerul Camerei Reprezentanţilor a SUA - un job care s-a transformat într-un coşmar

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.10.2023 - 21:15
Speakerul Camerei Reprezentanţilor a SUA - un job de coşmar - Foto: Flickr/NATO

Unul dintre cele mai importante locuri de muncă din politica americană, cel de speaker al Camerei Reprezentanţilor, s-a transformat într-un adevărat coșmar pentru cei ce aspiră la acest post.

SHARE

Câștigarea nominalizării unui partid majoritar pentru președintele Camerei Reprezentanților, funcţie care, moştenire din tradiţia parlamentarismului britanic, se mai numeşte "speaker", ridică de obicei un parlamentar, dintre parlamentari, în panteonul liderilor politici americani.

Dar atât de toxic este Partidul Republican, la trei săptămâni după înlăturarea președintelui Kevin McCarthy, încât candidatul care se aștepta să apară marți s-ar putea să nu obțină niciodată postul acesta de top.

Speakerul Camerei Reprezentanţilor a SUA - un job de coşmar

Numirea este pentru ceea ce poate fi o misiune politică imposibilă: a uni o conferință republicană care s-ar putea să nu se împace niciodată. Și, chiar dacă nominalizatul câștigă ciocanul de speaker, următorul vorbitor are șanse rezonabile de a avea un mandat chiar mai scurt decât McCarthy, care a fost în funcţie nouă luni.

Dar aceasta este mai mult decât situația dificilă a unui Partid Republican care deseori pare să se destrame. În cazul în care majoritatea disfuncțională a GOP din Cameră nu poate acționa, Guvernul SUA ar putea rămâne fără finanțare, înainte de săptămâna Zilei Recunoștinței, și milioane de americani ar putea plăti prețul.

Pe măsură ce parlamentarii s-au întors luni, la Washington, a existat un sentiment din ce în ce mai mare de frustrare a publicului, în legătură cu o Cameră care a fost paralizată timp de trei săptămâni, pe măsură ce crizele globale fierb și se apropie termenul de închidere.

Citeşte şi: Kevin McCarthy îi loveşte puternic pe republicani, fără să facă practic nimic. E vorba despre bani

Republicanul de Florida Vern Buchanan a spus că alegătorii săi „cred că toți suntem incapabili”. Buchanan, care îl sprijină pe colegul deputat al statului, Byron Donalds, ca speaker, a adăugat: „Oamenii sunt foarte, foarte supărați”.

Opt candidați sunt așteptați să se alinieze astăzi, într-un scrutin secret, în timp ce partidul încearcă să aleagă un candidat, în urma eșecului liderului majorității în Camere, Steve Scalise, și al lui Jim Jordan, de a-l înlocui pe McCarthy, conform CNN.

Candidații și-au prezentat propunerile la o ședință a conferinței de partid, luni seară. Dar, deși se așteaptă ca un candidat să iasă din votul secret, nu există nici o garanție că cineva va putea obține majoritatea necesară, în plenul Camerei.

Citeşte şi: Kevin McCarthy a fost demis de la Camera Reprezentanţilor. Cine i-ar putea succeda

Aceasta având în vedere diviziunile extreme din tabăra republicană, între cei de extremă dreaptă, care l-au demis pe McCarthy, și parlamentarii mai moderaţi.

Datorită majorității lor mici, aproape fiecare republican trebuie să-l susțină pe candidat, pentru ca el să devină vorbitor – o încercare complicată într-un partid profund divizat.

Fostul președinte Donald Trump a primit apeluri de la candidații de top care îi solicită aprobarea, dar a glumit luni că numai intervenția divină ar putea pune capăt crizei.

„Am spus că există o singură persoană care poate face asta până la capăt”, a spus Trump, în New Hampshire. „Știi cine este acela? Iisus Hristos. Dacă Iisus ar coborî și ar spune: „Vreau să fiu vorbitor”, ar face-o.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te