Aderarea României la Schengen, prioritară pentru Spania, în timp ce Europa își închide granițele

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.10.2023 - 21:10
Aderarea României la Schengen, prioritară pentru Spania, în timp ce Europa își închide granițele - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Președinția spaniolă, care deține în prezent președinția semestrială rotativă a Consiliului UE și care stabilește agenda politică are în vedere să pună aderarea României și Bulgariei la Schengen pe agenda JAI din luna decembrie, în timp ce tot mai multe țări își închid granițele.

SHARE

Acceptarea de noi membri în Spațiul Schengen, unde până acum controalele la frontiere erau eliminate, necesită aprobarea unanimă a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), care reunește miniștrii de interne din cele 27 de state membre.

Aderarea României la Schengen, prioritară pentru Spania, în timp ce Europa își închide granițele

Următoarea reuniune a miniștrilor de interne din UE sub președinția spaniolă este programată să aibă loc pe 5 și 6 decembrie.

"Sperăm că în timpul ultimului Consiliu (JAI) al președinției spaniole din decembrie acest lucru va deveni realitate", a declarat joi dimineață Fernando Grande-Marlaska, ministrul de interne spaniol în exercițiu, menționând că aderarea României și Bulgariei la Schengen este o "prioritate" a președinției spaniole.

"Sunt sigur că va fi posibil. Vom face (tot ce ne stă în putință) pentru ca în decembrie să obținem un acord. Încercăm să ajungem la acest acord și îmi încrucișez degetele, dar lucrăm foarte mult la acest lucru", a adăugat Grande-Marlaska, înainte de a se îndrepta spre reuniunea JAI.

Citește și: Cum vrea România să izoleze Austria și să adere la Schengen. 2 scenarii de coșmar pentru București

României și Bulgariei li s-a refuzat de mai bine de 11 ani în mod nejustificat intrarea în Spațiul Schengen și un nou refuz este foarte posibil din partea Austriei, care se opune, invocând migrația ilegală, care nu are nicio legătură cu țara noastră, după cum a mai relatat Newsweek România.

Citește și: Presa austriacă face jocurile lui Nehammer ca să țină România afară din Schengen. Cifrele adevărului

România, în Schengen, când toată Europa iese din acord

Odată cu escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu, tot mai multe țări au decis să reimpună controale la graniță, suspendând acordul Schengen, de teama unui nou val de atentate teroriste din țările Europene.

Danemarca urmează exemplul Italiei, Franței, Sloveniei, Slovaciei și Austriei de a reimpune controale la graniță după ce atentatele teroriste au luat amploare în Europa.

Citește și: Austria, care ține România la ușa Schengen, închide granița cu Italia și Germania. 110 km de blocaje

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a subliniat că suspendarea Tratatului Schengen privind libera circulație în Europa a devenit necesară pentru a face față acestor amenințări, asumându-și întreaga responsabilitate pentru decizie. Guvernul a informat autoritățile Uniunii Europene și a discutat cu oficialii sloveni în acest sens.

Italia va impune controale la frontieră începând cu data de 21 octombrie, pentru o perioadă inițială de 10 zile, cu posibilitatea prelungirii acesteia. Această măsură contravine principiilor Tratatului Schengen, care prevede în mod normal libera circulație transfrontalieră în cea mai mare parte a Uniunii Europene.

Franța a luat și ea măsuri sporite de securitate la frontiere, în concordanță cu aceeași preocupare pentru siguranța internă. Se așteaptă ca în următoarea perioadă, tot mai multe țări europene să recurgă la aceeași măsură, astfel o posibilă aderare a României va coincide cu o nouă umilință - România intră în Schengen când restul Europei iese din Acord.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te