Spania permite persoanelor transgender să-şi schimbe genul de la 16 ani și, chiar, de la 14 ani

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 29.06.2021 - 18:07
Spania permite persoanelor transgender să-şi schimbe genul de la 16 ani și, chiar, de la 14 ani. / Foto: reuters.com

Guvernul spaniol de stânga a validat marţi un proiect de lege care le va permite persoanelor transgender să-şi schimbe genul de la vârsta de 16 ani, în unele condiţii chiar de la 14 ani, printr-o simplă declaraţie depusă la administraţie, fără terapie hormonală sau diagnostic.

SHARE

Legislaţia spaniolă acum în vigoare prevede că aceia care doresc să-şi schimbe genul trebuie mai întâi să urmeze o terapie hormonală timp de doi ani şi au nevoie de o evaluare psihologică.

Acest proiect, susţine ministrul spaniol al Egalităţii, Irene Montero, va permite ''garantarea egalităţii reale şi efective a persoanelor trans'', precum şi ''un ansamblu important de drepturi pentru persoanele LGBTI''.

Citește și: Manelistul Dani Mocanu dă microfonul pe mătură. A fost condamnat la muncă în folosul comunității

Conform textului avizat de guvernul de la Madrid, orice persoană cetăţean spaniol în vârstă de cel puţin 16 ani va putea cere ''rectificarea'' menţiunii privind sexul său în registrul populaţiei. Altfel spus, această lege îi va permite oricărui spaniol să-şi schimbe sexul şi numele în documentele de identitate, iar aceasta printr-o simplă formalitate.

Schimbarea sexului durează trei luni

Ideea a provocat în interiorul guvernului unele tensiuni, în final soluţionate, între socialiştii premierului Pedro Sanchez şi stânga radicală Podemos, care formează coaliţia minoritară. Compromisul la care au ajuns cele două părţi este să fie inclus un termen de trei luni între depunerea cererii de schimbare de gen şi soluţionarea ei, la finalul căruia solicitantul să confirme că într-adevăr doreşte să fie înscris în acte cu alt sex decât cel din naştere.

Citește și: Ringo Starr a renunţat la procesul împotriva producătorului jucăriei sexuale „Ring O”

Proiectul de lege va intra în dezbatere publică, înaintea unei a doua lecturi în guvern şi apoi va ajunge la vot în parlamentul spaniol. Spania ar deveni astfel una dintre puţinele ţări europene care permit autodeterminarea genului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.