Sorin Cîmpeanu: „CNATDCU nu de desființează, are numele schimbat”. Ce se întâmplă cu personalul

DE Daniel Toșa | 21.07.2022 - 10:12
Sorin Cîmpeanu: „CNATDCU nu de desființează, are numele schimbat”. Ce se întâmplă cu personalul/FOTO: Facebook/SorinCimpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a explicat de ce fost schimbată denumirea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare și în ce constau prevederile noii Legi a învățământului superior.

SHARE

„Nu se desființează, CNATDCU are numele schimbat. Personalul CNATDCU poate fi preluat și trebuie să fie preluat, acei specialiști CNATDCU, în Comisia Națională de Etică, dacă sunt specialiști în etică. Eu vă spun că nu se desființează. Nu se desființează CNATDCU, se elimină o sintagmă care merge către universități, acordarea titlului de doctor și vă rog să citiți în dispozițiile tranzitorii ale legii care spune exact așa: prevederile noii legi se vor aplica pe viitor.

De ce a fost necesară schimbarea denumirii?

Schimbarea denumirii, subliniez. Pentru că în orice stat în care există un sistem performant de educație, acordarea titlului de doctor este prerogativ al universității. În orice stat cu sistem avansat de educație. Universitățile acordă titluri de licență, masterat și doctorat. Pe de altă parte, universitățile sunt cele care organizează admiterea, organizează înmatricularea studenților doctoranzi.

Citește și: SUA dau Moldovei 65 de milioane $ pentru „apărarea suveranității”, în timp ce Putin vizează Odesa

Organizează și asigură procesul de pregătire doctorală. Universitățile stabilesc condițiile de susținere. Universitățile asigură îndrumarea, susținerea și notarea examenelor și referatelor. Iar la finalul pregătirii doctorale, tot universitățile asigură și asumă, subliniez asumă, susținerea tezei de doctorat. Este firesc și imperios necesar ca toate instituțiile de învățământ superior să-și asume responsabilitatea acordării titlului de doctor” a declarat la Sorin Cîmpeanu.

Citește și: VIDEO Un australian a vândut tot și s-a mutat în metroul din Harkov. „Voi rămâne să ajut până mor”

Nu se deființează, se transformă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat miercuri, după ședința de Guvern că noile legi ale Educației desființează Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), dar se înființează Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare care îi va prelua atribuțiile și va avea în responsabilitate situațiile de plagiat sau alte tipuri de nereguli privind încălcări ale eticii.

Prevederile noii Legi a învățământului superior, în situația adoptării acesteia, se vor aplica pentru viitor, sesizările în curs urmând a fi soluționate de CNATDCU potrivit normelor aplicabile la data formulării acestora.

Ce este CNATDCU 

Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU) este definită în lege ca o instanță de apel supremă la nivel academic, o instituție care să trateze cu profesionalism orice sesizare, primită din orice sursă, cu privire la respectarea condițiilor de etică în dobândirea titlurilor universitare, inclusiv plângerile împotriva comisiilor de etică din universități. CNETU va deveni o instanță de apel puternic profesionalizată/specializată”, explică ministrul Sorin Cîmpeanu într-o declarație de presă, potrivit știrileTVR.

Desființarea CNATDCU ca for de decizie în materia plagiatelor din doctorate este propusă de ministrul Cîmpeanu în plin scandal de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te