Soldatul Viitorului, la doi paşi de Armata Română. Miza poate să fie de zeci de milioane de euro

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.08.2023 - 16:05
Soldatul Viitorului, la doi paşi de Armata Română - Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ
Soldatul Viitorului, la doi paşi de Armata Română - Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ

MApN vrea să cumpere un sistem integrat hardware-software de comunicare, comandă, orientare şi management de misiune, pentru digitalizarea operaţiunilor trupelor româneşti de infanterie, în cadrul unui proiect de dezvoltare IT, denumit ″Soldatul Viitorului".

SHARE

Instituţia a lansat deocamdată o consultare cu jucătorii din domeniu pentru a vedea ce produse de acest tip sunt disponibile pe piaţă şi dacă satisfac nevoile Armatei române, cât costă şi care sunt termenele şi condiţiile de livrare.

Soldatul Viitorului, la doi paşi de Armata Română

Ulterior, se are în vedere organizarea unei proceduri de achiziţie publică.

″Această soluţie va fi utilizată pentru dezvoltarea proiectului ″strict din perspectiva domeniului comunicaţii şi tehnologia informaţiei, cu aplicabilitate la nivelul unei structuri standard de tip grupă infanterie″, se menţionează în documentaţia consultării.

Astfel, sistemul integrat vizat de MApN va include echipamente pentru 9 soldaţi, 1 comandant şi 1 administrator de sistem: telefoane inteligente, căşti audio cu microfon, unităţi de control, camere video mobile, precum şi tablete (doar pentru comandant şi administrator), conform Digi24.

Citeşte şi: SUA, România și Marea Britanie, exerciții militare în Moldova. Răspuns pentru „amenințarea” Putin

Tableta administratorului de sistem va putea să şteargă de la distanţă telefoanele militarilor, în caz de pierdere sau furt.

Eventualul contract de furnizare ce urmează să fie încheiat de MApN va include şi cursuri de instruire teoretică şi practică (în teren), pentru militarii ce vor utiliza sistemul ″Soldatul Viitorului″.

Citeşte şi: Ce urmărește Putin când amenință Chișinăul. Miza geostrategică a Republicii Moldova a crescut

Există pe piaţa globală de înzestrare militară mai multe soluţii disponibile. De exemplu, Future Soldier Systems, de la Rheinmettal, companie germană care deja are relaţii foarte bune cu România şi tradiţie de cooperare, este un sistem dezvoltat începând cu anul 2006.

Ultima versiune, "System Panzergrenadie" (trad. rom: Sistem pentru infanterie Mecanizată), a fost aprobat în anul 2022, Very High Readiness Joint Task Force ‘VJTF 2023’, contribuţie a Berlinului la NATO, cu Soldier System Gladius.

Rheinmetall Group a primit un contract în valoare de 84 de milioane de euro, pentru furnizarea a 60 de sisteme Gladius, către Forțele Federale de Apărare Germane (Bundeswehr).

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te