Soldatul rus de 21 de ani a fost condamnat la închisoare pe viață pentru crime de război în Ucraina

DE Daniel Toșa | 23.05.2022 - 14:09
Soldatul rus de 21 de ani a fost condamnat la închisoare pe viață pentru crime de război în Ucraina/FOTO: Arhiva Newsweek

Un tribunal din Kiev l-a găsit pe soldatul rus Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, vinovat de crime de război și l-a condamnat la închisoare pe viață. Șișimarin este primul soldat rus condamnat pentru crime de război de când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie.

SHARE

Şişmarin, în vârstă de 21 de ani, şi-a recunoscut vina de a-l fi împuşcat mortal, la ordinul unui superior, pe Oleksandr Şelipov, de 62 de ani, civil, la data de 28 februarie, în satul Ciupahivka.

Judecătorul Serhi Agafonov a reţinut că Şişmarin a executat un "ordin criminal", trăgând de mai multe ori în victimă cu o armă automată.

Citește și: Expert în securitate: FSB și GRU știu că Rusia pierde războiul și se pregătesc pentru era post-Putin

Ca şi la şedinţele precedente de judecată, militarul rus a fost prezent în sala de judecată într-o boxă cu pereţi transparenţi. El a asistat în tăcere şi nu a părut emoţionat la citirea verdictului.

Procesul a avut o valoare de simbol pentru Ucraina, care a acuzat Rusia de atrocităţi şi brutalităţi împotriva civililor în timpul invaziei şi susţine că a identificat peste 10.000 de posibile crime de război.

Moscova a dezminţit că forţele ruse atacă intenţionat civili sau sunt implicate în crime de război.

Kremlinul este "îngrijorat" de soarta unui soldat rus condamnat în Ucraina

Kremlinul este "îngrijorat" în legătură cu soldatul rus Vadim Șișimarin și va căuta modalități de a-i oferi asistență, a declarat luni purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

"Desigur, suntem îngrijorați de soarta cetățeanului nostru", a declarat Peskov reporterilor în cadrul unei conferințe telefonice obișnuite.

Citește și: Violenţe la o manifestaţie a opoziţiei: Turcia l-a convocat pe ambasadorul SUA

"Nu avem multe oportunități de a-i proteja interesele pe teren, deoarece instituțiile străine nu au de fapt nicio activitate [la Kiev]. Dar acest lucru nu înseamnă că nu vom lua în considerare posibilitatea de a face încercări prin alte canale", a adăugat Peskov, fără a preciza despre ce canale vorbea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.