Sofia vine cu o ipoteză-șoc. România și Bulgaria, în Schengen abia din 2027. E umilitor și scandalos

DE Alex Darvari | Actualizat: 31.12.2023 - 19:12
Sofia vine cu o ipoteză-șoc. România și Bulgaria, în Schengen abia din 2027. „Este umilitor” - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)

Sofia vine cu o ipoteză-șoc anunțând că România și Bulgaria vor intra în Schengen în 2027. „Este umilitor”, spune un analist de la sud de Dunăre. El cere ca Bulgaria să nu accepte condițiile umilitoare de aderare parțială la Schengen.

SHARE

Analiști și jurnaliști de la Sofia spun că România și Bulgaria ar urma să intre în Schengen în 2027. Ei spun că aderarea importantă trebuie făcută cu frontierele pentru care Austria nu a oferit un termen.

România și Bulgaria vor intra, în primăvară, cu frontierele aeriene și maritime în Schengen. Analiștii bulgari nu sunt atât de optimiști în ceea ce privește aderarea deplină și spun că cele două state vor intra în Schengen și cu frontierele în 2027.

Sofia vine cu o ipoteză-șoc. România și Bulgaria, în Schengen abia din 2027. „Este umilitor”

"Ideea a fost ca Austria să salveze aparențele. Aceasta înseamnă că restul problemelor vor fi soluționate în anul următor. Nu există, însă, un termen limită pentru aderarea deplină la Schengen. Poate va exista", a spus Petar Punchev, un analist cunoscut în Bulgaria.

Citește și: Scandal în Austria pe tema Schengen. Opoziția: România ne va trimite migranți. Guvernul: Minciuni!

"Dacă este o veste bună, nu știu. Temerile mele sunt că aderarea reală a Bulgariei (și implicit a României n.red.) la Schengen va fi în a doua jumătate a anului 2027.

Sunt de acord cu domnul Punchev că este mai degrabă o amânare, iar perspectiva este neclară. În ziarele bulgare este totul tratat comercial, festivist. Dar ceea ce este ascuns în ambalajul "austriecii ne lasă să aderăr" - încă nu am aflat ", a spus Asen Genov, potrivit novinite

NU trebuie să acceptăm!

Borislav Tsekov, profesor de drept constituțional și fondator al Institutului de Politici Moderne, a ieșit cu o postare dedicată aderării Bulgariei la Schengen.

„Acesta este un eșec grav. Nu ar trebui să ne pese deloc dacă trecem sau nu prin aeroporturile europene cu pașapoarte.

Citește și: EXCLUSIV Prețul plătit ca să intrăm în Schengen. 8.000 de migranți ilegali rămân în România

Ceea ce este important este dacă miile de camioane care asigură logistic economia așteaptă zile întregi la frontiere, iar întreprinderile pierd o avere în bani și timp din această cauză. Acesta este lucrul important.

Solicitarea Austriei că ar fi trebuit să acceptăm migranți din Afganistan și Siria pentru ca ei să se înduplece să ne "lase să intrăm" în acest "Schengen aerian" este scandaloasă și umilitoare. Bulgaria trebuie să o respingă categoric. Nu avem nevoie de un astfel de "Schengen aerian" inutil și la un astfel de preț”.

Interesant este că azi s-a anunțat că Bulgaria nu acceptă cererea Vienei de a reține migranți

Bulgaria nu vrea condiții

Guvernul bulgar a precizat că, în înţelegerea cu Austria cu privire la aderarea la Air Schengen, nu a acceptat în privinţa migranţilor nicio condiţie suplimentară faţă de cele prevăzute în Regulamentul Dublin, care stabileşte că prima ţară prin care un migrant intră în UE este responsabilă cu tratarea cererii sale de azil, relatează duminică Euractiv şi agenţia Novinite.

Pentru a-şi ridica veto-ul asupra aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, Austria a cerut consolidarea protecţiei frontierelor externe ale UE pentru a combate valul de migranţi, inclusiv prin alocarea în acest scop de finanţări europene suplimentare, şi preluarea de către România şi Bulgaria a solicitanţilor de azil sosiţi în Austria, în special afgani şi sirieni.

Aceste condiţii se regăsesc acum în declaraţia comună pe care Austria a convenit-o cu Bulgaria şi România pentru aderarea parţială a celor două ţări la spaţiul Schengen.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te