Sindromul Havana a lovit și FBI

DE Adina Mutăr | 24.11.2021 - 20:04
Sindromul Havana a lovit și FBI /foto: the wire

FBI a declarat miercuri că va asigura acces la îngrijiri medicale complete angajaților săi care au simptome compatibile cu Sindromul Havana. Este prima dată când FBI admite că și agenții săi au fost loviți de Sindromul Havana, potrivit documentelor obținute de NBC News.

SHARE

Luna trecută, un oficial FBI i-a spus unui fost agent care raportase posibile simptome de leziuni cerebrale că „din păcate, FBI nu este autorizat să ofere niciun sfat medical și nu există programe medicale în vigoare pentru angajații actuali și/sau pensionari pentru asemenea simptome”.

Agentul respectiv a început să sufere de migrene și amețeli în urmă cu zece ani, după ce a lucrat o perioadă în străinătate, într-o țară din apropierea Rusiei.

Declarația a echivalat cu prima recunoaștere oficială a FBI că unii dintre actualii sau foștii săi angajați ar putea avea simptome ale Sindromului Havana, care și-a primit numele după ce un grup de diplomați și ofițeri CIA au raportat simptome în 2016 la Ambasada SUA din Cuba.

Citește și

Biden a dat o lege pentru a sprijini financiar victimele „sindromului Havana”

Poliția din Berlin investighează cazuri de „sindrom Havana” la ambasada SUA

 

Deși biroul nu a confirmat sau infirmat existența unor astfel de cazuri în FBI, NBC News a raportat anterior că mai mulți membri ai FBI au raportat posibile simptome, inclusiv unii care au fost detașați la Viena.

„FBI nu are autoritatea de a oferi tratament medical direct, acum avem un proces pentru a ghida angajații actuali și foști către opțiunile de tratament și evaluare medicale interagenții care le sunt disponibile”, se mai arată în declarația Biroului.

Problema „incidentelor de sănătate anormale” (IAH) - așa cum numește Guvernul SUA setul misterios de simptome care afectează până la 200 de angajați guvernamentali actuali sau foști - „este o prioritate de vârf pentru FBI, deoarece protecția, sănătatea și viața angajaților și colegilor noștri din guvernul federal este esențială.”

FBI a transmis personalului reguli despre cum să reacționeze în cazul în care se confruntă cu un IAH, cum să raporteze un incident de acest fel și unde pot primi evaluări medicale pentru simptome sau efecte persistente.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.