Sindicat al medicilor din Rusia, desemnat „agent străin” din cauza criticilor la adresa puterii

DE Alexandru Pop | 03.03.2021 - 18:21
Sindicatul e considerat "agent străin" pentru legăturile cu Aleksei Navalnîi/FOTO: Facebook

Rusia a desemnat miercuri un sindicat al medicilor care are legături cu principalul opozant rus Aleksei Navalnîi, aflat la închisoare, drept "agent străin", o etichetă controversată care este aplicată deseori criticilor puterii.

SHARE

Ministerul Justiţiei a anunţat miercuri această măsură, într-un comunicat transmis către AFP.

Alianţa Medicilor s-a făcut cunoscută pentru că a criticat măsurile municipalităţii din Moscova în faţa pandemiei de coronavirus, sindicatul acuzând în special autorităţile locale că nu au reuşit să îi protejeze pe doctori şi că au minimalizat gravitatea epidemiei.

Citește și: Interlopul Ureche, finul lui Nuțu Cămătaru, a violat o tânără amăgind-o că filmează o reclamă

Organizaţia este condusă de Anastasia Vasilieva, medicul personal al lui Aleksei Navalnîi. În ianuarie a circulat online un video în care ea putea fi văzută cântând Beethoven la pian în timp ce poliţia îi percheziţiona domiciliul.

Formula "agent străin", prevăzută în lege

Adoptată în Rusia în 2012, legea privind "agenţii străini" obligă entităţile recunoscute ca acţionând pentru străinătate la măsuri administrative restrictive şi la menţionarea acestui statut în toate publicaţiile lor, în caz contrar riscând amenzi mari sau chiar interzicerea.

Termenul are o conotaţie negativă în limba rusă, pentru că este asociat cu un comportament nepatriotic.

Creată în 2018, Alianţa Medicilor a tras un semnal de alarmă asupra penuriei de echipamente de protecţie pentru doctorii din Rusia la începutul pandemiei de coronavirus în primăvara anului trecut şi a acuzat autorităţile că subestimează numărul de angajaţi din serviciul medical decedaţi.

Ministerul Justiţiei a acuzat Alianţa Medicilor că a primit "finanţare străină" şi că este implicată în activităţi "politice".

O purtătoare de cuvânt a sindicatului, Aleksandra Zaharova, a respins aceste acuzaţii, susţinând că organizaţia nu benecifiază de finanţare străină. Ea a dat asigurări că Alianţa Medicilor îşi va continua activităţile.

"Mulţi medici sunt într-o situaţie dificilă şi intenţionăm să continuăm să îi ajutăm", a declarat ea pentru AFP.

Recent, Rusia a aprobat înăsprirea legislaţiei privind persoanele şi organizaţiile calificate drept "agenţi străini".

Conform acestor amendamente, un individ sau un grup care primeşte un sprijin material sau financiar din străinătate sau de la organizaţii deja considerate drept "agenţi străini" va putea fi etichetat la fel, fără o decizie a justiţiei, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.