Raport CIA: Vladimir Putin s-a împotmolit complet în Ucraina și a renunțat să o mai cucerească

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.05.2023 - 19:12
Vladimir Putin-Foto: Tass

Serviciile secrete ale SUA au raportat Congresului că Putin a renunțat la cucerirea Ucrainei după eșecurile militare suferite și speră să câștige timp pentru a-și reface armata.

SHARE

Președintele rus Vladimir Putin și-a redus drastic ambițiile în Ucraina după eșecurile militare, au declarat oficialii serviciilor de informații americane.

Avril Haines, directorul agenției de Informații Naționale, a declarat Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului că Putin se concentrează acum pe obiectivul mai limitat de a împiedica aderarea Ucrainei la NATO, tratatul de apărare care formează principalul bastion împotriva agresiunii ruse în Europa.

Serviciile secrete ale SUA au raportat Congresului că Putin a renunțat la cucerirea Ucrainei

„Evaluăm că Putin și-a redus ambițiile imediate de a consolida controlul asupra teritoriului ocupat din estul și sudul Ucrainei pentru a se asigura că Ucraina nu va deveni niciodată un aliat NATO”, a spus Haines.

„Ar vrea să revendice cel puțin o victorie temporară în teritoriul pe care l-a ocupat”, a adăugat Haines.

Directorul Agenției de Informații a Apărării, locotenentul general Scott D. Berrier, a adăugat că ar putea dura până la un deceniu pentru ca Rusia să-și refacă trupele.

„Va dura ceva timp să se întoarcă la un nivel mai avansat”, a spus Berrier, potrivit New York Post, citat de Insider.

„Estimările merg de la cinci la 10 ani, în funcție de modul în care sancțiunile îi afectează și de capacitatea lor de a reintroduce tehnologia în vigoare”.

Când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022, serviciile de informații americane au spus că Kremlinul urmărește să răstoarne guvernul de la Kiev și să preia controlul țării.

Dar forțele ucrainene au respins armata rusă în regiunea Kiev, apoi i-au împins înapoi de-a lungul unui front larg pe care îl ocupaseră în sudul și estul Ucrainei.

În ciuda eșecurilor, în luna iunie a anului trecut, Haines a spus că Putin încă crede că este posibil să preia controlul asupra celei mai mari părți a Ucrainei.

Rusia va deveni și mai dependentă de opțiunile asimetrice

Însă, în ultimele luni, încercările Rusiei de a ocupa mai mult teritoriu în acele regiuni n-au avut succes, pe fondul pierderilor imense pe câmpul de luptă.

Haines a precizat că Rusia suferă acum un deficit grav de personal și muniție.

„Forțele ruse au câștigat mai puțin teritoriu în aprilie decât în oricare dintre cele trei luni precedente, treacând de la operațiuni ofensive la cele defensive de-a lungul liniei frontului”, a spus Haines.

Citește și: VIDEO Mercury, „avionul apocalipsei” al SUA, a lansat o rachetă-test nucleară. „Putem lovi oriunde”

Nici Ucraina, puternic dependentă de armele occidentale, nu a avut un avantaj decisiv și iar conflictul tinde să devină un „război de uzură brutal”.

Haines le-a spus parlamentarilor că Putin ar putea căuta o încetare a focului pentru a încerca să reconstruiască armata epuizată a Rusiei, care, potrivit estimărilor SUA, a suferit peste 200.000 de victime.

Liderul de la Kremlin crede că o încetare a focului ar fi în avantajul său ca o modalitate de a prelungi conflictul și de a eroda sprijinul occidental pentru Ucraina.

„Continuăm să evaluăm că Putin calculează cel mai probabil că timpul lucrează în favoarea lui și că prelungirea războiului ar putea fi cea mai bună cale care îi mai rămâne pentru a-și asigura în cele din urmă interesele strategice ale Rusiei în Ucraina”, a spus Haines.

Citește și: VIDEO Cel mai nou portavion, USS Gerald R. Ford, și grupul său de luptă vin în Europa

Putin are nevoie de o pauză negociată pentru a-și recăpăta puterea înainte de a relua operațiunile ofensive la un moment dat în viitor.

„Moscova a suferit pierderi militare care vor necesita ani de reconstrucție și o vor lăsa mai puțin capabilă să reprezinte o amenințare militară convențională pentru Europa și să opereze ferm în Eurasia și pe scena globală”, a spus Haines.

„Ca urmare, Rusia va deveni și mai dependentă de opțiunile asimetrice, cum ar fi capabilitățile nucleare, cibernetice, spațiale și de China”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te