Serviciile de securitate israeliene au arestat peste 50 de membri ai Hamas în Cisiordania

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.11.2021 - 18:03
Serviciile de securitate israeliene au arestat peste 50 de membri ai Hamas în Cisiordania. / Foto: timesofisrael.com

Serviciile de securitate israeliene au anunţat că au destructurat în ultimele săptămâni o celulă formată din peste 50 de membri ai mişcării islamiste palestiniene Hamas în Cisiordania ocupată, care ar fi pregătit atacuri împotriva Israelului, relatează AFP.

SHARE

Anunţul serviciului de securitate internă Shin Beth survine la o zi după un atac comis la Ierusalim de un membru al Hamas, care a dus la moartea unui israelian şi la rănirea altor trei persoane. Atacatorul a fost ucis.

Mişcarea Hamas, la putere în enclava palestiniană Gaza aflată sub blocadă israeliană, este un inamic declarat al Israelului, care o consideră drept "organizaţie teroristă".

Citește și: Franco Pascu, alias „Kalu”, specializat în răpiri și spart dinții cu ciocanul, a fost iertat de AFIB

Shin Beth a confiscat bani, arme şi material pentru fabricarea de explozibili

Peste 50 de membri ai Hamas implicaţi în activităţile celulei au fost arestaţi, a precizat Shin Beth într-un comunicat, afirmând că au fost confiscaţi bani, arme şi material pentru fabricarea de explozibili.

Activă în Cisiordania ocupată, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967, "celula teroristă a Hamas" era "condusă de responsabili ai mişcării din străinătate" şi se pregătea să comită atentate la Ierusalim, în Cisiordania şi în Israel, conform aceleiaşi surse.

Shin Beth a precizat că a desfăşurat această operaţiune în cooperare cu armata şi poliţia israeliene.

Citește și: Cântăreaţa Lidia Buble, trimisă în judecată. A mituit doi polițiști pentru a scăpa de etilotest

Conform comunicatului, una dintre persoanele arestate este Hijazi Qawasmeh, membru al Hamas la Hebron, în Cisiordania. El este suspectat că a primit sume mari de bani din străinătate pentru a crea celula şi că a obţinut promisiunea de a primi un milion de dolari pentru răpirea unui israelian, de asemenea conform Shin Beth.

"Activităţile (celulei) au fost finanţate de înalţi oficiali ai Hamas, în special Saleh al-Arouri (...), aflat la conducerea unui grup care acţiona în străinătate pentru a dezvolta activităţile Hamas în Cisiordania şi la Ierusalim", a transmis Shin Beth.

Hamas şi Israel s-au confruntat în patru războaie - 2008, 2012, 2014 şi 2021.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.