Serie de atacuri ale Iranului la comemorarea morții generalului Soleimani

DE Elena Andrei | 03.01.2022 - 21:51
Serie de atacuri ale Iranului la comemorarea morții generalului Soleimani/foto: brookings institute

Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au capturat o navă în Marea Roșie, drone înarmate au atacat aeroportul internațional din Bagdad, iar hackerii au lovit luni un important ziar israelian, serie de atacuri la comemorarea asasinării generalului iranian Qassem Soleimani.

SHARE

Seria de atacuri a coincis cu un memorial la Teheran pentru Qassem Soleimani, generalul ucis de un atac cu dronă al SUA în 2020, în Irak. Președintele iranian Ebrahim Raisi a cerut ca fostul președinte al SUA Donald Trump să fie „judecat și ucis”.

„Dacă nu, le spun tuturor liderilor americani, să nu vă îndoiți că mâna răzbunării va ieși din ummah”, a spus Raisi, referindu-se la comunitatea mondială a musulmanilor.

Pe măsură ce discuțiile continuă la Viena pentru resuscitarea acordului nuclear, Iranul continuă să exercite presiuni din afara negocierilor, organizând acțiuni agresive.

Preluarea navei Rwabee marchează cel mai recent asalt în Marea Roșie, o rută crucială pentru comerțul internațional și transporturile de energie.

Citește și

Securitatea irakiană a ucis 20 de civili urmărind doi teroriști

Assad ia măsuri în urma „raidului dezastruos” al Israelului asupra portului Latakia

 

Rebelii Houthi, susținuți de Iran, au recunoscut capturarea navei aparținând Emiratelor Arabe Unite în largul coastei Hodeidei.

Tot luni, site-ul Jerusalem Post a fost piratat. Niciun grup nu a revendicat imediat responsabilitatea pentru atac. Hackerii au înlocuit pagina de pornire a JPost cu imaginea unei rachete lansată dintr-un pumn cu inelul lui Soleimani.

Atacul survine după ce, la sfârșitul lunii decembrie, fostul șef al serviciilor de informații militare din Israel a recunoscut public că țara sa a fost implicată în uciderea lui Soleimani. Drona americană l-a ucis pe general în timp ce părăsea aeroportul internațional din Bagdad.

Luni, în Irak, forțele antiaeriene au doborât două „drone sinucigașe” pe aeroportul din Bagdad, au declarat oficiali americani și irakieni.

Niciun grup nu a revendicat imediat atacul, deși pe una dintre aripile dronei scria în arabă: „răzbunarea lui Soleimani”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.