Mircea Geoană: 500.000 de militari, gata să intervină în cazul unei ameninţări profunde a Moscovei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.07.2023 - 10:03
Mircea Geoană - Foto: Profimedia Images

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a dezvăluit faptul că liderii Alianței vor aproba o nouă generație de planuri de apărare: „le numim generic, planuri regionale de apărare”.

SHARE

„Liderii noștri vor aproba o nouă generație de planuri de apărare NATO, le numim generic, planuri regionale de apărare, împărțite în 3 zone geografice - o zonă nordică, o zonă centrală și o zonă sudică din care fac parte Marea Neagră și Marea Mediterană.

Mircea Geoană: 500.000 de militari gata să intervină în cazul unei ameninţări profunde a Moscovei

Sunt luate în calcul şi cele mai negre scenarii, în care ruşii ar sabota intenţionat centrala de la Zaporojie pentru a provoca un dezastru nuclear. 

Este o schimbare profundă a modului în care ne pregătim pentru eventuale situații neplăcute. Vorbim de mult mai multe trupe ale țărilor NATO în caz de criză, conflict sau, Doamne ferește!, ceva mai sever. Ţările NATO vor pune la dispoziția comandanților NATO undeva spre 300.000 de militari gata să intervină.

Citește și: Noi temeri privind un atac nuclear. Ce produse și medicamente să ai în casă pentru supraviețuire

În cazul unei ameninţări profunde, numărul poate creşte la 500.000 de militari, o decizie fără precedent în istoria NATO. Posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO va fi un alt subiect fierbinte de pe agenda întâlnirii din capitala Lituaniei.

Citește și: Moartea unui pilot american doborât de ruși duce la negocieri SUA-Rusia. Războiul nuclear, evitat

Germania se opune cu argumentul că mișcarea ar duce la un conflict deschis al Alianţei cu Rusia. În primă fază, Kievul va fi adus mai aproape printr-un consiliu, cea mai înaltă formă de parteneriat.

În acest consiliu vom putea discuta chestiuni politice, de colaborare, inclusiv chestiuni de situații de criză. Evident, că Ucraina își dorește și mai mult de la acest summit, sunt și aliați care insistă în aceste zile și ore către o invitație sau un calendar pentru o eventuală invitație”, a declarat Mircea Geoană.

Joe Biden a ajuns duminică în Marea Britanie

Preşedintele american Joe Biden a sosit duminică în Regatul Unit, unde se va întâlni cu regele Charles al III-lea şi cu prim-ministrul Rishi Sunak înainte de a se îndrepta către summitul NATO de la Vilnius, apoi în Finlanda.

Preşedintele SUA va fi primit luni la Castelul Windsor de regele Charles al III-lea, pentru prima dată de la încoronare, la care Joe Biden a fost reprezentat de soţia sa, Jill.

Cei doi şefi de stat ar urma să abordeze în principal probleme legate de mediu, potrivit Casei Albe. Preşedintele american urmează să se întâlnească apoi cu prim-ministrul Rishi Sunak în 10 Downing Street.

Dar în centrul turneului lui Joe Biden va fi summitul NATO de marţi şi miercuri din capitala Lituaniei, Vilnius, unde aliaţii occidentali vor discuta despre sprijinul lor pentru Ucraina împotriva invaziei ruse.

Democratul speră să profite de această ocazie pentru a convinge Turcia să accepte candidatura Suediei la NATO, notează AFP.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te