Șeful Curții Supreme a Indiei i-a propus unui violator să se căsătorească cu victima sa minoră

DE Miruna Moldoveanu | 03.03.2021 - 14:59
Mii de oameni cer demisia șefului Curții Supreme a Indiei/FOTO: Getty

Peste 5.000 de persoane cer demisia preşedintelui Curţii Supreme a Indiei pentru că i-a propus, în timpul unei audieri, unui presupus violator să se căsătorească cu victima sa minoră pentru a evita închisoarea, au afirmat miercuri activişti pentru drepturile omului, scrie AFP.

SHARE

Judecătorul Sharad Arvind Bobde a examinat luni o cerere de punere în libertate sub cauţiune a unui angajat guvernamental acuzat că a violat o elevă, spunându-i suspectului: "Dacă vrei să te căsătoreşti cu ea, te putem ajuta. Altfel, îţi pierzi slujba şi mergi la închisoare".

Propunerea a stârnit imediat revoltă în rândul apărătorilor drepturilor femeilor care au redactat o scrisoare deschisă în care cereau demisia judecătorului Bobde, semnată de peste 5.200 de persoane, a declarat activista pentru drepturile femeilor Vani Subramanian.

"Sugerând ca acest violator să se căsătorească cu victima-supravieţuitoare, tu, judecătorul-şef al Indiei, ai căutat să o condamni la o viaţă în viol, predând-o călăului care a făcut-o să încerce să-şi pună capăt zilelor", se arată în scrisoarea deschisă adresată judecătorului Bobde.

 Peste 5.000 de oameni cer demisia șefului Curţii Supreme a Indiei


În India, victimele agresiunilor sexuale sunt în mod obişnuit supuse unui tratament sexist din partea poliţiştilor şi a instanţelor din ţară, care le încurajează să se căsătorească cu agresorii lor ca parte a aşa-numitelor soluţii de compromis.

Scrisoarea deschisă menţionează, de asemenea, o altă audiere în aceeaşi zi pentru un caz de viol conjugal, în care judecătorul Bobde a întrebat dacă această calificare este admisibilă în cadrul căsătoriei: "Soţul poate fi un om brutal, însă poţi califica drept viol relaţiile sexuale dintre un bărbat şi o femeie căsătoriţi legal?".

"Acest comentariu nu numai că permite orice formă de violenţă sexuală, fizică şi mentală din partea soţului, dar normalizează şi tortura pe care femeile indiene au suferit-o ani de zile în cadrul căsătoriei fără niciun recurs legal", se mai arată în scrisoare.

Violul conjugal nu este recunoscut ca infracţiune în India


Judecătorul Bobde nu a răspuns autorilor acestei scrisori. Predecesorul său, Ranjan Gogoi, a fost cea mai proeminentă figură indiană care s-a confruntat cu mişcarea #MeToo după ce a fost acuzat de agresiune sexuală de o fostă membră a personalului. El a fost declarat nevinovat în 2019 în urma unei anchete interne, ceea ce a provocat proteste în ţară, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.