Șeful CIA dezvăluie momentul în care Putin era gata să bombardeze nuclear Ucraina. „Este un bătăuș”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.09.2024 - 09:37
Șeful CIA dezvăluie momentul în care Putin era gata să bombardeze nuclear Ucraina. „Este un bătăuș”- Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ
Șeful CIA dezvăluie momentul în care Putin era gata să bombardeze nuclear Ucraina. „Este un bătăuș”- Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Șeful CIA dezvăluie momentul în care Putin era gata să bombardeze nuclear Ucraina. „Putin este un bătăuş. El va continua să facă din când în când zgomot de sabie (...) Nu ne putem permite să ne lăsăm intimidaţi”, a spus William Burns.

SHARE

SUA au trecut peste o spaimă nucleară în toamna anului 2002, când în CIA a existat convingerea că Rusia ar putea utiliza arme nucleare tactice pe câmpul de luptă din Ucraina, a dezvăluit șeful Agenţiei, William Burns, care, după această experienţă, spune, totuşi, că liderii occidentali nu ar trebui să se lase intimidaţi de ameninţările Kremlinului cu escaladarea nucleară şi, mai mult, ar trebui să fie dispuşi să ia în considerare posibilitatea de a permite utilizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune pentru atacuri ucrainene în interiorul Rusiei, relatează News.ro, citând The Guardian.

Citește și: Rusia își schimbă doctrina nucleară. Este prima oară când este invadată de alt stat - Ucraina

Șeful CIA dezvăluie momentul în care Putin era gata să bombardeze nuclear Ucraina

„A fost un moment în toamna anului 2022 când cred că a existat un risc real de utilizare potenţială a armelor nucleare tactice" de către Rusia în Ucraina, a spus şeful CIA, William Burns, dar el crede că astfel de preocupări nu ar trebui luate prea în serios.

„Nu am crezut niciodată că ar trebui să fim intimidaţi în mod inutil de acest lucru”, a adăugat el.

La momentul respectiv din 2022, trupele ruse fuseseră alungate din nordul Ucrainei şi abandonaseră Hersonul în sud, ceea ce a dus la convingerea că Rusia ar putea încerca să folosească o armă nucleară în cazul unei înfrângeri ruşinoase. În orice caz, linia frontului s-a stabilizat la scurt timp după aceea.

Citește și: Noua strategie nucleară a SUA vizează și Beijingul. China, 1.000 de bombe nucleare în 2030

Burns a dezvăluit că Joe Biden, preşedintele SUA, l-a însărcinat să-i transmită un avertisment direct lui Serghei Narîşkin, şeful serviciului rus de informaţii externe, în cadrul unei reuniuni care a avut loc în Turcia în noiembrie 2022, „pentru a arăta foarte clar care ar fi consecinţele unei astfel de escaladări”. Iar o abordare similară este în vigoare şi astăzi, a adăugat Burns.

Episodul povestit, a spus el, demonstrează că ameninţările Moscovei nu ar trebui întotdeauna luate la propriu.

Bill Burns a făcut aceste dezvăluiri la Londra, alături de şeful MI6, la un eveniment organizat de Financial Times. 

„Putin este un bătăuş”

„Putin este un bătăuş. El va continua să facă din când în când zgomot de sabie”, a spus Burns.

„Nu ne putem permite să ne lăsăm intimidaţi de acest zăngănit de sabie ... trebuie să fim atenţi la el. SUA au oferit un sprijin enorm Ucrainei şi sunt sigur că preşedintele va lua în considerare şi alte modalităţi prin care îi putem sprijini”, a comentat Burns.

Veteranul şef al spionajului american a fost întrebat dacă există prea multă nervozitate la Washington şi în alte capitale occidentale cu privire la riscul escaladării războiului prin acordarea permisiunii ca rachetele Storm Shadow, o rachetă cu o rază lungă de acţiune, furnizată de Marea Britanie, să fie utilizată în interiorul Rusiei.

„Niciunul dintre noi nu ar trebui să trateze superficial riscurile escaladării”, a declarat Burns. „Dar nu am crezut niciodată că ar trebui să fim intimidaţi în mod inutil de acest lucru”, a adăugat el.

Până în prezent, Casa Albă a fost deosebit de ezitantă în a permite utilizarea Storm Shadow şi a altor rachete cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei, cum ar fi ATACMS, fabricate în SUA, în ciuda rugăminţilor repetate din partea preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, făcute inclusiv vineri.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te