Șefa CE: Liderii UE au convenit "în principiu" asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

DE Daniel Toșa | 31.05.2022 - 08:10
Șefa CE: Liderii UE au convenit "în principiu" asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei/FOTO: Twitter/UrsulavonderLeyen

Liderii Uniunii Europene au căzut de acord "în principiu" asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă.

SHARE

"Sunt foarte bucuroasă că liderii au reușit să ajungă la un acord de principiu asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, acest lucru este foarte important. Datorită acestui lucru, Consiliul ar trebui să fie acum în măsură să finalizeze o interdicție asupra a aproape 90% din toate importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului. Acesta este un important pas înainte", a declarat von der Leyen.

Von der Leyen a adăugat că restul de 10% din importurile de petrol rusesc se realizează prin intermediul unei conducte în Ungaria și Slovacia. Aceste importuri vor fi exceptate de la sancțiuni, a spus ea.

"Două treimi din petrolul pe care îl avem în UE este transportat pe cale maritimă și o treime prin conducte", a declarat von der Leyen. "Am convenit ca pentru moment să fie o scutire. Am convenit ca Consiliul să revină asupra subiectului cât mai curând posibil."

Citește și: VIDEO Klaus Iohannis: România este de acord cu noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Șefa CE a declarat că liderii au convenit să elimine Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, din rețeaua SWIFT, precum și să instituie o interdicție privind asigurarea navelor rusești de către companiile din UE și o interdicție privind furnizarea unei serii de servicii companiilor rusești.

Von der Leyen a adăugat că va fi suspendată difuzarea a încă trei posturi de stat rusești în UE. Ea nu a precizat care sunt posturile de televiziune care vor fi suspendate.

Citește și: Revoluția lui Cîmpeanu: Elevul să nu mai alerge după note. Notele au puțină relevanță

"Lucrăm la un mecanism pentru a avea un pachet extraordinar de asistență macrofinanciară de 9 miliarde de euro, la care vom lucra acum, în cursul săptămânii viitoare - cum să îl punem în aplicare", a declarat von der Leyen, potrivit CNN.

Liderii au purtat, de asemenea, discuții intense privind reconstrucția Ucrainei. Von der Leyen a subliniat că este necesară o coordonare între statele UE pentru a o duce la îndeplinire.

"A fost bine că am putut discuta în cadrul Consiliului propunerea Comisiei de a crea o platformă prin care să putem canaliza toate inițiativele internaționale pentru a fi clar împreună cu privire la direcția de mers, pentru a strânge investițiile necesare, dar și pentru a fi foarte clar că investițiile vin odată cu reformele", a spus ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te