Șef al poliției, în procesul morții lui George Floyd: Derek Chauvin a „încălcat regulile”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.04.2021 - 08:33
Şeful forţelor de ordine din Minneapolis a declarat în faţa juraţilor că Derek Chauvin a "încălcat regulile" şi "valorile" poliţiei în timpul arestării lui George Floyd. / Foto: startribune.com

Şeful forţelor de ordine din Minneapolis a declarat în faţa juraţilor că Derek Chauvin a "încălcat regulile" şi "valorile" poliţiei în timpul arestării lui George Floyd, informează AFP.

SHARE

Să îngenunchezi pe gât "ar putea fi rezonabil în primele câteva secunde pentru a-l controla, dar nu odată ce acesta nu mai opune rezistenţă şi, mai ales, nu după ce a leşinat", a declarat Medaria Arradondo în cea de-a şase zi a acestui proces.

"Nu face parte din politica noastră, din pregătirea noastră şi cu siguranţă nu este în conformitate cu etica şi valorile noastre", a declarat acest afroamerican de 54 de ani, venit să depună mărturie în uniformă.

Moartea tragică a lui George Floyd nu s-a datorat unei probleme de instruire

În iunie, Medaria Arradondo a formulat o acuzaţie virulentă împotriva poliţistului alb Derek Chauvin şi a colegilor săi, pe care el însuşi i-a concediat. "Moartea tragică a lui George Floyd nu s-a datorat unei probleme de instruire (...). Agenţii ştiau ce se întâmplă, unul dintre ei a provocat-o în mod intenţionat, ceilalţi nu au reuşit să o împiedice - a fost o crimă", a scris acesta.

Luni, Medaria Arradondo a fost mai tăcut, subliniind în acelaşi timp importanţa ca cei aproximativ 700 de ofiţeri ce acţionează în Minneapolis să îi trateze "cu compasiune şi demnitate" pe cei cu care interacţionează, inclusiv pe suspecţi.

Citește și:

Familia regală britanică, „vulnerabilă în fața Rusiei” din cauza secretelor livrate de un spion KGB

El a subliniat pe larg "energia, timpul şi resursele" dedicate instruirii poliţiei şi a prezentat politicile în vigoare în departamentele sale, inclusiv în ceea ce priveşte tehnicile de dezescaladare, primul ajutor şi utilizarea forţei.

În SUA, poliţiştii care folosesc forţa excesivă sunt rareori concediaţi de superiori. Ei beneficiază de contracte colective, negociate de sindicat, care sunt foarte protectoare. De asemenea, sunt foarte rar acţionaţi în justiţie şi chiar mai rar declaraţi vinovaţi.

Derek Chauvin a îngenuncheat pe gâtul lui George Floyd şi a menţinut presiunea chiar şi după ce afro-americanul a leşinat

Pe 25 mai, în Minneapolis, cei patru ofiţeri de poliţie au vrut să îl aresteze pe George Floyd, suspectat că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari. Pentru a-l controla, poliţiştii i-au pus cătuşele şi l-au trântit la pământ. Derek Chauvin a îngenuncheat apoi pe gâtul acestuia şi a menţinut presiunea chiar şi după ce afro-americanul a leşinat, iar pulsul a devenit insesizabil.

Derek Chauvin, în vârstă de 45 de ani, eliberat pe cauţiune, este judecat de o săptămână pentru crimă. Procesul celor trei foşti colegi ai săi, acuzaţi de complicitate la crimă, este programat pentru luna august.

Citește și:

SUA au oprit fabricarea vaccinului AstraZeneca, dând prioritate pentru Johnson&Johnson

 

Chauvin pledează nevinovat

El pledează nevinovat şi susţine, pe de o parte, că a urmat o procedură în conformitate cu pregătirea primită pentru a controla un suspect recalcitrant, iar pe de altă parte că nu a provocat moartea lui George Floyd, care a murit, în opinia sa, din cauza unei supradoze.

Prima sa linie de apărare a fost deja slăbită săptămâna trecută de doi foşti superiori ierarhici, dintre care unul a considerat "absolut inutilă" şi "nejustificată", forţa "letală" folosită pentru arestarea lui George Floyd. Mărturia lui Medaria Arradondo de luni reprezintă o nouă lovitură pentru Derek Chauvin.

Celălalt argument se bazează pe prezenţa fentanilului, un opioid puternic, şi a metamfetaminei, descoperite în timpul autopsiei lui George Floyd, autopsie care, totuşi, identifică "compresia gâtului" drept cauză a decesului.

Acuzarea l-a chemat luni dimineaţa să depună mărturie pe medicul de urgenţă care, după o jumătate de oră de eforturi nereuşite, l-a declarat mort pe George Floyd.

Bradford Langenfeld a estimat că, pe baza dovezilor deţinute, a considerat că "lipsa oxigenului" sau "o asfixiere" este "cea mai probabilă cauză a morţii" bărbatului de 40 de ani.

Avocatul lui Derek Chauvin, Eric Nelson, l-a întrebat dacă consumul de droguri poate provoca deficienţă de oxigen."Da", a răspuns medicul. Nelson a continuat apoi cu întrebări tehnice privind efectele fentanilului, care îngreunează respiraţia.

Juraţii vor da verdictul la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai. În cazul absenţei unanimităţii, procesul va fi declarat nul şi neavenit, iar procedura va fi reluată.

O astfel de ipoteză stârneşte deja temeri puternice în Minneapolis, oraş deja inflamat după moartea lui George Floyd. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te