Ședință deschisă a CS al ONU, „ultima șansă a unei ieșiri diplomatice” pentru Rusia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 31.01.2022 - 21:09
Ședință deschisă a CS al ONU, „ultima șansă a unei ieșiri diplomatice” pentru Rusia/foto: yahoo

Ambasadoarea SUA la ONU susține că acumularea militară a Rusiei arată „intenția de a ataca Ucraina”, iar reuniunea de luni a Consiliului de Securitate este „ultima șansă de a găsi o ieșire diplomatică pentru ruși”.

SHARE

Înaltul oficial american al Națiunilor Unite a declarat că acumularea de trupe de către președintele rus Vladimir Putin la granița cu Ucraina demonstrează că „are intenția de a le folosi”.

Linda Thomas-Greenfield a subliniat pentru programul This Week de la ABC că reuniunea de luni a Consiliului de Securitate al ONU ar putea fi ultima șansă de a găsi căi diplomatice pentru Rusia, în timp ce lumea așteaptă să vadă dacă va invada Ucraina.

„Rușii au adunat 100.000 de soldați de-a lungul graniței, au mutat trupe în Belarus, au continuat să escaladeze situația în ciuda eforturilor noastre de a găsi o cale diplomatică pentru ei și de a-i încuraja să reducă tensiunile”, a spus Thomas-Greenfield.

Înaintea reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, reprezentantul SUA la ONU a declarat că principalul organism internațional rămâne unit împotriva oricărei propagande a Moscovei și așteaptă răspunsuri clare de la Kremlin.

Citește și

Rusia nu a stabilit o dată pentru a trimite un răspuns la propunerile făcute de SUA și NATO

Guvernul de la Budapesta, lăudat de Kremlin înaintea vizitei lui Viktor Orban la Moscova

 

Linda Thomas-Greenfield a declarat că Rusia va încerca să blocheze întâlnirea și să distragă atenția de la subiect.

„Ei știu că nu pot bloca întâlnirea, dar mă aștept, știind cu cine avem de-a face, să  încercare. Consiliul de Securitate este unit. Vocile noastre sunt unite în a cere rușilor să se explice”, a spus Thomas-Greenfield.

Ea a spus că SUA și partenerii săi vor participa la întâlnire „pregătiți să-i asculte pe” ruși, „dar nu ne vom lăsa distrași de propaganda lor”.

„Și vom fi pregătiți să răspundem la orice dezinformare pe care încearcă să o răspândească în timpul acestei întâlniri”, a adăugat ea.

Joi, Thomas-Greenfield a cerut Consiliului de Securitate al ONU să organizeze o sesiune deschisă în care să se discute „chestiuni de o importanță crucială pentru pacea și securitatea internațională: comportamentul amenințător al Rusiei împotriva Ucrainei și acumularea de trupe ruse la granițele Ucrainei și în Belarus”.

Thomas-Greenfield este ambasadorul SUA la Națiunile Unite, precum și reprezentantul Statelor Unite ale Americii în Consiliul de Securitate al ONU, care ține luni o întâlnire cu privire la escaladarea Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina.

„O parte din motivul pentru care solicităm această întâlnire de luni este încă o oportunitate de a găsi o ieșire diplomatică pentru ruși”, a spus ea.

Rusia susține că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) încearcă să „tragă” Ucraina în alianța militară, în timp ce temerile că Moscova se pregătește să o invadeze sunt lipsite de temei.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va vorbi marți la telefon cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat luni Moscova.

„Deocamdată nu este planificată nicio întâlnire față în față. O conversație telefonică între Lavrov și Blinken va avea loc marți", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

Săptămâna trecută, Lavrov a anunțat noi contacte ruso-americane cu privire la propunerea Moscovei privind garanțiile de securitate.

La 1 februarie, Rusia preia președinția rotativă a Consiliului de securitate al ONU.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te