Secta brutală a lui Putin. „Kadîroviții” sunt acuzați de lichidarea soldaților ruși răniți

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.05.2022 - 12:24
Soldații fideli lui Ramzan Kadîrov sunt folosiți pe post de zbiri ai lui Putin/ FOTO: Profimedia

Slujind sub „soldatul lui Putin” Ramzan Kadîrov, trupele cecene au fost acuzate de crime de război împotriva civililor din Bucha — și a propriilor frați de arme grav răniți, scrie „The Daily Beast”.

SHARE

BUCHA, Ucraina— Ihor Iuscenko , 61 de ani, un fost colonel al Forțelor Armate ucrainene, care a servit cândva ca șef adjunct al personalului forțelor terestre din Donbas, din estul Ucrainei, a privit îngrozit cum o crimă de război avea loc chiar în fața ferestrei sale, în plină zi.

Potrivit lui Iuscenko, o coloană de trupe ruse care înaintau prin oraș s-a oprit și a deschis focul pe strada sa din centrul orașului Bucha, pe 27 februarie, ucigând doi pietoni. Această coloană includea luptători ceceni cunoscuți sub numele de kadîroviți, membri ai diferitelor grupări militare care sunt loiali lui Ramzan Kadîrov, cunoscut drept „soldatul lui Putin”. Iuscenko a spus că a putut să-i identifice după ținuta lor neagră, utilizarea lor de sloganuri islamice și numele lui Kadîrov pe armura lor.

O oră mai târziu, coloana lor a fost decimată de armata ucraineană într-o altă parte a orașului, dar kadîroviții s-au întors. „Mulți soldați ceceni au ucis civili ucraineni pe această stradă”, a declarat Iuscenko pentru The Daily Beast.

El a descris cum luptătorii ceceni, îmbrăcați și ei în negru, au tras într-o mașină care circula pe stradă cu cel puțin „treizeci de gloanțe”, conform lui Iuscenko , ucigându-i ocupanții și făcând-o să se oprească pe partea laterală a drumului de lângă blocul în care stătea. kadîroviții i-au târât apoi din mașină pe cei doi morți, i-au lăsat pe marginea drumului și au plecat ei înșiși cu mașina.

Lui Iuscenko, Zina Iehorovna, prietenul său Pavel Kondratiev și vecinul său Bogdan au confirmat aceste evenimente. Potrivit lui Bogdan, însă, cecenii au lovit apoi cu mașina un civil care încercase să fugă de la fața locului.

„Tocmai i-au împușcat”

„Este pur și simplu o crimă de război ceea ce au făcut ei aici”, a spus Iuscenko , stând lângă banca în care a intrat mașina după ce kadîroviții au atacat-o. „Acesta nu este război.”

Artem Hurin, un membru al Consiliului orașului învecinat Irpin, care servește și ca adjunct al comandantului Forțelor de Apărare Teritorială a Ucrainei, a fost unul dintre primii oameni care au vizitat Bucha după ce rușii s-au retras. Acolo, el a auzit numeroase relatări de la locuitori despre viața în zone precum strada Yablonska , unde era staționat un grup de kadîroviți care ar fi trebuit să avanseze pe Kiev.

Potrivit lui Hurin, civilii ucraineni nu au fost singurii oameni pe care kadîroviții i -a brutalizat în oraș. Hurin a spus că locuitorii cu care a vorbit în Borodianka, care se află la nord – vest de Bucha, au povestit ce a făcut kadîroviții cu soldații ruși răniți, pe care i-au adus acolo din Bucha. „Ei aduceau soldați ruși grav răniți într-un spital mare pe care îl aveau acolo, iar pe cei care erau foarte grav răniți îi împușcau”, a declarat el pentru „The Daily Beast”. „Și nimeni alții decât kadîroviții nu au făcut asta.”

Martorii oculari au susținut că kadîroviții a executat oameni încă din 5 martie, iar primarul Bucha, Anatoli Fedoruk, a declarat că unitățile cecene au legat benzi albe în jurul brațelor prizonierilor, care erau similare cu cele găsite pe cadavrele civililor executați. Hurin a spus că a văzut dovezi de execuții și torturi pe cadavrele găsite pe stradă și a vorbit cu o femeie, care a suportat patru zile de tortură din mâna unui luptător kadîrovit și a unui soldat belarus înainte de a-i împușca soțul în cap.

„Nu le-au permis să facă nimic. Acolo au ucis oameni doar cu ajutorul binoclului, de exemplu”, a spus Hurin, povestind ce s-a întâmplat cu oamenii care au încercat să-și părăsească casele, pentru a obține mâncare și apă. „Tocmai i-au împușcat”.

El a confirmat, de asemenea, rapoartele anterioare despre o bază locală la o fabrică de sticlă de pe strada Yablonska, despre care avocatul ucrainean pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, a spus că servește drept cameră de tortură folosită de ruși și ceceni.

Potrivit Poliției din regiunea Kiev, cadavrele a aproximativ 1.150 de civili au fost găsite în toată regiunea Kiev, de când forțele ruse s-au retras la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie. Numai în Bucha, peste 400 de persoane au fost găsite decedate până acum, majoritatea fiind ucise de ocupanții ruși ai orașului în decurs de câteva săptămâni în martie, înainte de retragerea lor din oraș pe 1 aprilie.

Relatări precum cea a lui Iuscenko oferă dovezi că violența fără discernământ față de civili a fost o strategie a Armatei ruse încă de la începutul războiului, cu kadîroviții ceceni jucând un rol-cheie. Rămân multe necunoscute despre activitatea cecenă în Bucha, dar noi detalii și mărturii din partea locuitorilor și autorităților locale fac posibilă formarea unei imagini mai clare a prezenței brutale a forțelor cecene în oraș și a participării lor la crimele de război de câteva săptămâni împotriva Bucei.

Dovezile de pe rețelele de socializare, mărturiile locuitorilor și materialele confiscate de poliția din regiunea Kiev sugerează că regimentele de kadîroviții din Bucha aparțineau cel mai probabil Unității Speciale de Răspuns Rapid (SOBR) și Unității Mobile Speciale (OMON) și că aceste unități, împreună cu alte trupe ruse, au fost probabil responsabile pentru o parte semnificativă a masacrului care a avut loc acolo.

Potrivit analistului independent de securitate Harold Chambers, care este specializat în nordul Caucazului, acest tip de violență personală a kadîroviților în Bucha nu este o surpriză.

„Ei au experiență, în ceea ce privește operațiunile militare, în ceea ce privește aceste zachistki, aceste operațiuni de măturare”, a spus Chambers, vorbind despre un stil brutal de percheziții și ucideri din casă în casă, pe care forțele ruse le-au perfecționat în timpul războaielor cecene, în anii 1990 și începutul anilor 2000.

În ciuda prezenței lor la Bucha la sfârșitul lunii februarie, forțele ruse nu au reușit să obțină controlul deplin al orașului decât câteva zile mai târziu, mai precis din 2 martie. Ministerul ucrainean al Apărării a identificat Brigada 64 de pușcași motorizați drept una dintre grupurile responsabile pentru masacrul care a urmat la Bucha pe parcursul lunii martie, dar dovezile sugerează că nu au fost singurii implicați.

Potrivit lui Andri Halavin, preotul de la Biserica Sfântul Apostol Andrei Cel Întâi Chemat din Bucha, unde în timpul ocupației ruse a fost săpată o groapă comună pentru aproximativ 280 de oameni, regimente care includeau unități SOBR și OMON au început să înlocuiască forțele de ocupație inițiale în a doua parte a lunii martie.

„La început, deși erau, să zicem, stricti, au fost corecti. La început, mi-au căutat mașina și îmi spuneau să-mi continui munca și așa mai departe”, a spus Halavin . „Dar după aceea au venit ceilalți.”

Andrei Nebitov, șeful Poliției din regiunea Kiev, care este responsabilă pentru Bucha, a confirmat că unitățile SOBR și OMON au fost prezente în regiunea Kiev, invocând documente confiscate de departamentul său de poliție, respectiv liste cu membrii regimentelor care au ajuns în zonă. Deoarece informațiile vor fi folosite în viitoare dosare penale împotriva Rusiei, biroul său nu a putut furniza lista jurnaliștilor „The Daily Beast, dar documentele sunt văzute într-un videoclip publicat recent de Nebitov.

Pe 27 februarie, forțele ucrainene au distrus o coloană mare de vehicule kadîrovite pe strada Vokzal’na, lângă gara din Bucha. Coloana sosise în oraș de la Hostomel, care se află la nord-est de Buca, unde Hussein Mezhidov, comandantul cecen al batalionului „ Yug ” al Regimentului 141 Special Motorizat, care formează coloana vertebrală a kadîroviților , a fost văzut într-un video pe 26 februarie.

„Această situație a fost cea mai mare teroare din viața mea”


Potrivit Chambers, cel mai probabil, unitatea cecenă prezentă la Bucha pe 27 februarie a fost grupul SOBR „ Akhmat ”. Cu toate acestea, Chambers a remarcat că modelul de organizare a unităților kadîrovite din jurul Kievului face identificarea anumitor grupuri de luptă care au luptat pe acel front deosebit de dificilă.

„Kadîroviții nu par să lupte atât de mult în unități delimitate, par să lucreze mai mult în grupuri combinate”, a spus Chambers. „Aveți o mulțime de comandanți care se suprapun, așa că pare mai puțin clar cum au fost de fapt separate unitățile.”

Din punct de vedere militar și strategic, kadîroviții desfășurați în regiunea Kiev a servit mai multor scopuri – unele grupuri au fost concepute pentru a fi echipe de lovitură menite să-l asasineze pe președintele ucrainean Zelensky și familia sa, dacă reușeau să ajungă la Kiev, dar potrivit lui Michael Kofman, directorul Programul de Studii Rusia la CNA, scopul principal al acestor unități a fost unul mai larg.

„Cecenii au un scop real. Armata rusă are nevoie de forță de muncă”, a spus Kofman . El a adăugat că kadîroviții trebuia desfășurați în orașe, în special la Kiev, pentru a sprijini soldații din Districtul Militar de Est, care ar fi trebuit să susțină blocada capitalei și să lupte alături de unitățile aeropurtate la marginea orașului.

„Aceste unități cecene și aceste auxiliare au fost, prin urmare, foarte importante pentru lupta urbană, deoarece celelalte unități pe care le-au trimis aveau destul de puțină disponibilitate de forță de muncă”, a spus el.

În cele din urmă, nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, iar kadîroviții, împreună cu alte unități rusești, au fost lăsați în voia lor și au primit liber să abuzeze și masacreze populația din Bucha timp de săptămâni.

„Acolo, știi unde este linia frontului, știi de unde pot veni amenințările”, a spus Iuscenko despre perioada în care a luptat în estul Ucrainei. „A fost mult mai înfricoșător decât Donbasul. De la locotenent, la comandant de pluton, la adjunct al șefului de stat major, această situație a fost cea mai mare teroare din viața mea.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te