Secretele militare ale Chinei au fost descoperite într-un centru de reciclare. Cum arătau acestea

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.06.2024 - 18:44
Secretele militare ale Chinei au fost descoperite într-un centru de reciclare. Cum arătau acestea - Foto: peakpx/CC0 (imagine cu caracter ilustrativ)

Secretele militare ale Chinei au fost descoperite într-un centru de reciclare. Cum arătau acestea. Un bărbat pasionat de istorie din China a făcut o descoperire.

SHARE

Secretele militare ale Chinei au fost descoperite într-un centru de reciclare. Cum arătau acestea. Un bărbat pasionat de istorie din China a făcut o descoperire, după ce a plătit mai puțin de 1 dolar pentru patru cărți.

Aceasta este o poveste despre realitate şi propagandă într-un stat totalitar. Băr batul a găsit cărţile într-un centru de reciclare. Cărțile conțineau documente cu informații militare secrete, potrivit CBS News.

Secretele militare ale Chinei au fost descoperite într-un centru de reciclare. Cum arătau acestea

Ministerul securității de stat din China a dezvăluit povestea, într-o postare de pe rețelele sociale, în care l-a lăudat pe bărbatul ieșit la pensie, care a raportat incidentul imediat ce și-a dat seama de adevărata valoare a cărților cumpărate.

„Domnul Zhang s-a gândit că a cumpărat secretele militare ale țării și le-a adus acasă”, au scris oficialii chinezi. „Dar dacă cineva cu interese ascunse le-ar cumpăra, consecințele ar fi de neconceput!”

Postarea face parte dintr-o serie mai lungă de mesaje difuzate de puternica agenție de securitate a statului care pare să încerce să atragă o audiență nouă prin dezvăluirea acestor povești cât mai dramatice.

Citeşte şi: Problema Disney în China. „Corectitudinea politică” a prăbușit audiența prOducțiilor americane

Unele povești au fost transmise în stilul unor benzi desenate. Campania pare menită să reflecte importanța securității naționale într-o perioadă în care confruntarea cu SUA devine tot mai aprinsă, iar ambele țări sunt îngrijorate de posibile furturi sau transferuri de informații secrete.

Postarea îl descrie pe Zhang ca fiind un fost angajat al unei companii de stat căruia îi place să colecționeze ziare și reviste militare.

Zhang ar fi găsit două pungi cu cărți noi la centrul de reciclare și a plătit 6 yuani (85 de cenți) pentru patru dintre ele. Agenții securității de stat s-au grăbit să ajungă la centrul de reciclare după ce Zhang a raportat descoperirea, conform Digi24.

Citeşte şi: Șeful Pentagonului atenționează China: Dialogul este esențial pentru evitarea conflictelor

După o investigație, ei au descoperit că doi angajați ai armatei, care ar fi trebuit să distrugă peste 200 de cărți, le-au vândut centrului de reciclare - 30 de kilograme, în total - în schimbul a 20 de yuani (2,75 dolari).

Agenții au confiscat cărțile și armata a luat măsurile necesare pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple. Din cauza naturii opace a agențiilor de securitate și a sistemului legal din China, este dificil de determinat ce informații sunt considerate secrete de stat.

În ultimii ani, mai multe firme de consultanță chinezești și străine care operează în țară au fost puse sub investigație, fiind acuzate că dețineau sau că au dezvăluit informații despre economia Chinei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te